Eva Štrukelj: Oblikovanje igrače je po miselnem procesu na las podobno projektiranju hiše

Arhitektka Eva Štrukelj se je pred dobrima dvema letoma podala na samostojno pot oblikovanja uporabnih lesenih izdelkov, ki nosijo zgodbe iz slovenske mitologije. Pod blagovno znamko LesnaVesna je bila opažena na razstavah in nagrajena na natečajih. In čeprav ji strokovna priznanja laskajo, ji vseeno največ pomeni zanimanje otrok za njene igrače.

Izdelki z dodano vrednostjo
Blagovna znamka LesnaVesna se je rodila pred dobrima dvema letoma. “Po vrnitvi iz Španije, kjer sem delala skoraj pet let, sem nehala delati tudi v biroju v Ljubljani in verjetno je s tem nastal potreben prostor in čas za razmišljanje,” nam je zaupala Eva, ki ima kot arhitektka pogojno kreativen poklic, ki je v realnosti zelo racionalen in odvisen od naročnikovega okusa in denarja. Ker ji je manjkalo izražanje lastne identitete in razmišljanja, se je podala na samostojno pot z izdelki, ki imajo dodano vrednost – niso le izdelki iz lesa, pač pa nosijo zgodbe iz slovenskega ljudskega izročila. In vse to se je zgodilo zaradi življenja v tujini. “Ko si stran od doma in obkrožen s tujci, ki ne poznajo tvoje domovine oziroma imajo o njej zaradi ignorance slabšalen odnos, se začneš spraševati, kaj je tisto, kar je tvoje, res slovensko.” In tako si je Eva začela postavljati vprašanja: Odkod smo, kdo smo, kakšni smo v primerjavi s tujci? Odgovor je bil ponujen na dlani, saj so jo od nekdaj privlačile vede, kot so mitologija, etnologija, antropologija, arheologija in navsezadnje tudi vse, kar je naravno.

 

Strast do dela v dvoje
Njeno strast je prevzel tudi partner Ignacio, ki ji pomaga v delavnici. “On je moški, kar je pri obdelavi lesa velik plus. Za kontrolo nad določenim orodjem je le potrebna določena fizična moč.” Konceptualno in idejno so izdelki pretežno njeno delo, prav tako priprava embalaže ter grafično oblikovanje. Dopolnjujeta se tudi pri izboljšavah, saj ji moško oko pomaga pri ocenjevanju, Eva se namreč včasih zapleta v nepomembne podrobnosti, on pa ji pomaga, da vidi bistvo. In tako izdelki LesnaVesna nastajajo v objemu njunga doma. “Na podstrehi sva adaptirala svetel delovni prostor za projektiranje in čisti del procesa LesneVesne – oljenje, sušenje, zavijanje; v kleti pa je delavnica z vedno več orodja za obdelavo in brušenje.”

 

Navdušujoči odzivi stroke in uporabnikov
Les, ki ga uporabljata za izdelke, je izključno slovenski. “Zanima me lokalno, kar je tukaj, v našem gozdu. Tako da je les vedno kupljen v neposredni bližini,” je dejala Eva, ki se za prepoznavnost blagovne znamke udeležuje natečajev, na katerih pa pobira tudi nagrade. “Če dobim nagrado s strani stroke, to vsekakor pomeni, da je prepoznana oblikovalska kvaliteta ali potencial. To mi pomeni veliko. To pomeni, da sem na pravi poti, četudi tržno stvar še ni uspešna. Pri dobrem odzivu uporabnikov pa mi največ pomeni dober odziv otrok. Ko nekaj oblikujem, si želim, da bi jim bila stvar zanimiva, a kljub vsemu o tem nikoli ne morem biti prepričana. Saj sama pač nisem več otrok.,” pravi Eva, ki je za dva prototipa igrač decembra osvojila prvo mesto na natečaju ‘Design Reformator’ za nove, tržno zanimive izdelke za mlade oblikovalce.

 

Zanimivo otrokom, tudi njenemu sinu
“Za potrebe razstave v Cankarjevem domu sem izdelala prototipa. Ko sem ga prinesla od mizarja, ga je na vsak način želela zapleniti moja nečakinja; kasneje na razstavi pa so se otroci ves čas igrali z njimi. Ob vsakem obisku razstave so bile figure na drug način ‘zameštrane’. To pomeni, da je princip pravi, da otroci razumejo brez razlage in jih to pritegne.” Največje presenečenje pa je bil njen sin, ki se ji je zdel premajhen, a je z veseljem posegel po omenjenih prototipih in na njih uril svojo fino motoriko. “Zame je to prelepo,” nam je razneženo zaupala Eva, ki vedno izhaja iz enakih principov – toplina, naravi prijazno, iskanje bistva, pa tudi funkcionalnost in logika. “V resnici je oblikovanje igrače po miselnem procesu na las podobno projektiranju hiše. Rada sem arhitektka, a uživam v oblikovanju drobnih, človeku prijaznih stvari.”

Eva Štrukelj

Fotografije: osebni arhiv in Primož Predalič

Eva Štrukelj vam bo svoje izdelke razkazala na spletni strani LesnaVesna.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.