DIY: Polsteni volneni zvončki

DIY: Polsteni volneni zvončki

Za praznike izdelajte simpatične zvončke, ki so lahko kot preobleka za božične lučke. Postopek, ki ga je pripravila Mateja Kuhar (Voolina iz Studia Birka), ni zahteven in se ga z malo spretnosti lahko lotite kar doma.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Potrebščine:

  • pladenj
  • mehurčkasta folija
  • gumijasta podloga (da folija ne drsi)
  • kos tila ali druge mrežaste tkanine
  • navadno milo
  • vrč z zelo toplo vodo
  • mikana volna za polstenje (bela in barvna – po želji)
  • folija za modelček (uporabljena je izolacijska folija za tla)
  • božične lučke

DIY: Polsteni volneni zvončki – potrebščine

Narišemo modelček za zvonček. Ker moramo spolstiti kar nekaj zvončkov, naredimo modelček kar za dva zvončka hkrati. Pozor: volna se kriči za 20 do 30 odstotkov, zato mora biti modelček na vseh straneh 1 cm večji, kot bo končni izdelek.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Čez modelček položimo dve tanki plasti volne. Volna mora segati 1 cm čez rob modelčka.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Da volna ne sega čez rob več kot 1 cm, preverimo tako, da modelček položimo na vrh volne. Odvečno volno previdno odtrgamo.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Modelček ponovno položimo pod volno, volno pa prekrijemo s tilom ali drugim mrežastim blagom. Nato počasi polivamo s toplo vodo, v katero dodam kar ekološki detergent za pomivanje posode ali naribamo trdo milo.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Z rokami stiskamo volno (samo navzdol in ne vstran, da se volna ne premakne!), da se dobro prepoji. Bolje, da je vode preveč kot premalo. Namilimo roke in pričnemo s krožnimi gibi nežno gladiti volno. Po 30. sekundah privzdignemo til, sicer se zlepi z volno, in ga takoj položimo nazaj.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Po približno minuti glajenja til umaknemo, obrnemo volno z modelčkom in previdno zapognemo robove.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Zdaj prvo plast volne položimo samo po sredini, kjer je luknja, drugo plast položimo zopet tako, da gleda 1 cm čez rob. Pokrijemo s tilom, polijemo s toplo vodo, namilimo roke in ponovno nežno gladimo od 1 do 2 minuti. Til odstranimo, zapognemo robove in eno minuto polstimo še robove, da se sprimejo s podlago.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Če želimo narediti zvončku barven rob, po sredini izdelka v širini 2 cm položimo barvno volno, prekrijemo s tilom in polstimo eno minuto na vsaki strani. Til odstranimo in polstimo bodoče zvončke na obeh straneh, tokrat z več pritiska, dokler ne začutimo, da je izdelek postal kompakten.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Z ostrimi škarjami prerežemo volno po sredini, tako da dobimo 2 zvončka. Pazimo, da ne prerežemo modelčka, ker ga bomo potrebovali za ostalih 20 zvončkov.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Zvonček zdaj polstimo med dlanmi po celotni površini. Igramo se in raziskujemo! Polstenje je podobno oblikovanju gline. Zdaj z volno več nismo prav nič nežni. Zvonček lahko zvijemo v kepo in ga vrtimo med dlanmi – te naj bodo vedno namiljene, zvonček pa občasno potopimo v vročo vodo.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Od časa do časa ga poravnamo in raztegnemo v želeno obliko. Za konec ga zvijemo kot palačinko v brisačo in ga svaljkamo z vseh strani: po dolgem in po čez. Zvonček se bo na ta način krčil v tisti smeri, v kateri ga bomo valjali.

DIY: Polsteni volneni zvončki

Zvonček poravnamo v želeno obliko (z vlečenjem in oblikovanjem v dlaneh). Na vrhu z ostrimi škarjami zarežemo majhno luknjico skozi katero bomo potisnili sijalko. S šivanko pa napeljemo volneno nit v poljubni barvi, s katero privežemo zvonček na žičko.

DIY: Polsteni volneni zvončki

E-revija Ustvarjalne roke – zima 2015” width=
Prispevek je bil objavljen v e-reviji Ustvarjalne roke – zima 2015.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.