Nabor 6 blagovnih znamk, ki ustvarjajo izdelke iz umetne smole

Nabor 6 blagovnih znamk, ki ustvarjajo izdelke iz umetne smole

Predstavljamo nabor izdelkov iz umetne smole šestih slovenskih blagovnih znamk, ki v večnost lovijo najrazličnejše naravne in umetne materiale. Efekti teh izdelkov jemljejo dih – prepričajte se sami!

 

1. Wood all good: Laboratorijsko ustvarjen opal v smoli

Miha Debeljak združuje les in smolo v unikatni nakit in dekoracijo za dom. »Z uporabo pigmentov in različnih tehnik poskušam v izdelke ujeti delček narave, nekaterim izdelkom pa dodam tudi druge materiale, kot so mah, cvetovi, zlato, srebro. Trenutno je moj najljubši material laboratorijsko ustvarjen opal, ki ob pogledu spreminja barvo, pri čemer na videz spominja na Severni sij,« je povedal oblikovalec, ki vsak kos natančno izrezlja do želenega videza, površino pa nato spolira do visokega sijaja.

Nabor 6 blagovnih znamk, ki ustvarjajo izdelke iz umetne smole

Nabor 6 blagovnih znamk, ki ustvarjajo izdelke iz umetne smole

Nabor 6 blagovnih znamk, ki ustvarjajo izdelke iz umetne smole

Nabor 6 blagovnih znamk, ki ustvarjajo izdelke iz umetne smole

 

2. Zazie: Večno zelene in cvetoče rastline v mikrokozmosu

Mojca Bravničar ustvarja unikatni nakit iz eko umetne smole. »Izdelki so narejeni z uporabo tehnike vlivanja umetne smole, v katero so vkomponirani organski materiali: cvetje, listi, mah, pesek. Vsi so nabrani v okoliških gozdovih in travnikih. Rastline so na ta način ohranjene večno zelene in cvetoče. Ustvarjam male svetove, mikrokozmose, v katerih zaživijo listi, cvetovi, mahovi in drugi artefakti novo življenje.«

 

3. Maroga: Sijaj nakita iz smole kot pri izdelkih iz stekla

Maja Reichenberg Heričko ustvarja okolju prijazen nakit iz bio smole, ki je izdelana iz rastlinskih ekstraktov (olja, škrob, beljakovine), zato ne draži kože in ni toksična. »Izdelki nastajajo v zapletenem, večstopenjskem postopku – od oblikovanja kalupov, vlivanja smole, vstavljanja dodatkov in oblikovanja, do sušenja, brušenja in poliranja. Pri večjih kosih nakita traja tudi do 7 dni, da se smola na zraku posuši in dobi končno obliko. Zbrušen in spoliran izdelek ima visok sijaj, kot bi bil izdelan iz stekla, le da je smola veliko lažja in zato primerna tudi za večje kose nakita,« je povedala oblikovalka nakita, ki vedno išče nove in drugačne stvari, ki bi jih lahko oblila s smolo.

 

4. Unikatnica: Angeli in vilinke iz cvetlic

Nina Kolar ustvarja angelsko vilinski cvetlični nakit, ki ga vedno izdeluje več dni in v obdobju polne lune. »Iz cvetnih lističev domačih orhidej, ki so rože obilja, izrežem motive njihovih telesc ter kril in vsakemu vzdolž telesca namestim srebrno nitko, ki predstavlja življenjsko energijo angela. Za glavico angela oz. vilinke ter ogrlice pa izberem poljske, travniške in gozdne rože, ki jih nabiram sama. V nekatere ogrlice vdelam tudi zlatitvene lističe, ki predstavljajo energijo sonca,« je povedala ustvarjalka, ki vsaki ogrlici priloži edinstveno sporočilo skupaj z zgodbo o nastajanju cvetličnih angelov in vilink ter simboliko in pomenom izbranih rož v ogrlici.

 

5. Lilalom: Za vedno ujeti sicer neopaženi naravni materiali

Lilijana Lukač ustvarja z različnimi materiali, a najbolj jo privlači smola, ki jo kombinira s plemenitim jeklom. »Večinoma delam z naravnimi materiali, ki jih spremenim v nakit. Vanj vključim materiale, ki ji ljudje v vsakdanjem življenju sploh ne opazijo, tako jih moj izdelek odpelje nazaj k naravi. Vse to delam z ljubeznijo, ker želim, da spoštujemo naravo in vse kaj je okrog nas,« je poudarila ustvarjalka unikatnih in inovativnih kosov nakita, v katerih so ujete vedno cvetoče vrtnice, pa tudi utrinki iz travnikov, polj in gozdov.

 

6. Back to the woods: Izdelki z zgodbo, kot jo ima narava

Boštjan Grašič ustvarja izdelke iz lesa v kombinaciji z modernimi materiali. »Leseni del je največkrat izdelan iz recikliranega slovenskega lesa – jablana, visokogorski macesen, slovenski oreh, bukev –, ki mu je dodana epoksidna smola. Izdelki so tako pristni, neponovljivi, z zgodbo – tako kot narava. Hkrati so izdelki moderni zaradi uporabe novejših materialov,« je povedal ustvarjalec, ki izdelke ročno izdela po naročilu.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 27. februarja 2018.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.