V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Sandra Šnepf je mojstrica ustvarjanja venčkov Ančabananča z materiali, ki jih nabira na sprehodih v naravi. Jesenski čas je zanjo najbolj ustvarjalen, saj je takrat narava najbolj radodarna, pa še advent je pred vrati.

Kdaj ste začutili tako močno povezanost z naravo in kdaj ste to ljubezen do narave in naravnih materialov preslikali na ustvarjalno področje?
Z naravo sem povezana že od nekdaj. Odrasla sem na kmetiji v majhni vasici, kjer me je narava ves čas obkrožala in je tudi ostala v mojem srcu. Sploh ne pomnim, kdaj sem začela. Vem, da je bilo moje prvo ustvarjanje, ustvarjanje adventnih venčkov za dom že pred leti. Seveda že takrat iz naravnih materialov.

Zakaj tako navdušenje ravno nad oblikovanjem in ustvarjanjem venčkov? Vaše ustvarjanje je namreč izrazito osredotočeno nanje!
Po pravici povedano, ne vem, zakaj venčki. Enostavno obožujem jih.

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Kdaj ste ustvarjalno najbolj aktivni oziroma kdaj imate največ idej in tudi energije, da jih uresničite; šele, ko narava ponudi material ali kar skozi celo leto?
Če zadosti opazuješ naravo, vedno lahko najdeš material za ustvarjanje. Je pa definitivno jesen tista, ki ponudi največ materiala in zato tudi takrat največ ustvarjam.

Je vaše delo osredotočeno na jesenski čas tudi zato, ker je treba narediti zalogo adventnih venčkov, ali tako intenzivno ustvarjate tudi dekoracije za dom v drugih letnih časih?
Moje ustvarjanje je zelo osredotočeno na jesen oziroma obdobje okrog prvega novembra in pa seveda adventa. Se pa skozi celo leto vedno porajajo ideje in tudi takrat nastanejo kakšni novi venčki ali dekoracije.

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Ne sledi trendom in smernicam.

Vsako leto se oblikujejo trendi za praznične sezone. Ali pri oblikovanju venčkov spremljate trende, jih tudi upoštevate?
Ne sledim nobenim trendom. Barv niti ne morem vsako leto spreminjati, ker so moji venčki takšnih barv, kot jih ponudi narava. Ustvarjam po notranjem občutku. Kar je meni všeč in menim, da bo tudi drugim, to nastane. V nobeni povezavi z vnaprej določenimi trendi.

Kaj pa bi svetovali?
Sama priporočam naravno okrašene domove. Prekrasno dišijo posušene limone ali pomaranče z dodanimi začimbami kot so cimet, klinčki ali janež. In te vonjave nas popeljejo v čarobne praznične dni že, ko samo stopimo v prostor, ki je okrašen z njimi.

Kateri naravni materiali se največkrat znajdejo pod vašimi prsti?
Če dobro pomislim, največ najverjetneje uporabljam mah. Ker je čudovito zelen in zelo enostaven za uporabo. Kar precej pa je v uporabi tudi kava v zrnju. Obožujem temno rjavo barvo in njeno čudovito dišavo. Prav tako pa se velikokrat znajdejo pod mojimi prsti zelo različni plodovi – želodi, kostanji, žir, razni storži – in začimbe – cimetove palčke, janeževe zvezdice.

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Kako pa je z barvami in njihovim kombiniranjem – se držite zemeljskih barvnih odtenkov, ki jih jeseni ponuja narava, ali kombinirate naravne materiale tudi z bolj živahnimi barvami?
Definitivno se držim zemeljskih barvnih odtenkov. Večina je rdeče, oranžne in rumenkaste barve, seveda v kombinaciji z rjavo in zeleno. Sveče so navadno živahnejših odtenkov, ampak še vedno v prej naštetih barvah. Zelo težko pa ustvarjam s hladnimi barvami sveč kot sta modra ali zelena.

Kako se lotite oblikovanja venčkov – s skico zamisli ali kar med ustvarjanjem razvijate izdelek do končne podobe?
Skozi celo leto iščem ideje in zamisli za novo ustvarjanje in jih zapisujem v zvezek. Velikokrat imam kako skico, ki je v pomoč, ampak nikoli končni izdelek ni enak skici. Vedno dodam nekaj svojega, naredim nekaj drugačnega, da nastane unikaten končni izdelek. Večkrat pa nastanejo tudi izdelki izviti povsem iz moje glave.

Zelo rada uporablja kavna zrna.

Ali vse naravne materiale nabirate v naravi?
Veliko večino materiala naberem. Po navadi dokupim le cimetove palčke in janeževe zvezdice.

Nabirate material spontano na sprehodih ali načrtno?
Dosti materiala naberem načrtno, saj so potrebne zaloge za takrat, ko imam veliko dela in malo časa za nabiranje, velikokrat pa tudi na sprehodu vidim kaj zanimivega in poberem, pa prej to ni bil namen.

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanje

Imate pri nabiralništvu tudi kakšnega pomočnika?
Nabiram predvsem sama, se pa večkrat zgodi, da mi sorodniki rečejo, da imajo zame kaj uporabnega doma.

Je treba naravne materiale na kakšen poseben način pripraviti za ustvarjanje, posušiti ali kako drugače obdelati, da so potem tudi bolj obstojni?
Definitivno jih je treba posušiti. Drugače pa jaz ne obdelujem nobenega naravnega materiala. So mi najbolj všeč takšni kot so v naravi.

Uspevajo ji čudovite kombinacije.

Ste kdaj izdelali kakšen poseben venček ali dekoracijo, na katero ste še posebej ponosni?
Večina mojih venčkov je precej tipičnih, se pa včasih porodi ideja, ko nastane tudi kaj drugačnega in smešnega. Tako je nastal možic iz plodov, ki je vedno vzbudil zanimanje ljudi. Sem pa ponosna nanj, ker je bila njegova izdelava kar mali podvig zame. Nimam prstov za takšne miniaturne izdelke in sem se kar namučila z njim, ampak končni izdelek je bil tak, kot sem si želela.

Sandra Šnepf – V naravi se vedno najde material za ustvarjanjeZa konec še kakšen nasvet oziroma napotek iz vaših ustvarjalnih izkušenj – na kaj moramo biti pozorni, če sami delamo adventni venček, da bo venček lep, usklajen, estetski in obstojen? Da bo na vidnem mestu dosegel ‘vau efekt’ …
Če želite ustvariti svoj venček iz naravnih materialov, je moj nasvet, da se podate v gozd ali park na sprehod in naberete, kar se vam zdi zanimivo. Vse je lahko uporabno, če se le da posušiti, da bo obstojno. Pri izdelavi upoštevajte vodilo ‘manj je več’. Izberite si neko vodilno barvo. Kupite sveče, ki naj ne bodo prevelike ali premajhne za venček, ki ga želite izdelati. Potem pa dodajte nabrano dekoracijo, ki naj bo usklajena s svečami in obliko venčka. Ni nič težko, le malo dobre volje in ustvarjalnosti je treba imeti.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 21. novembra 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.