Za dan žena podarite unikatni nakit izdelan v Sloveniji

Ponudnikov unikatnega nakita je na slovenskem tržišču zares veliko, zato smo izbrali petnajst oblikovalcev, ki so nas prepričali z unikatnostjo izbranih materialov, s posebnostjo ustvarjalnih tehnik in predvsem z domiselno dodelanostjo svojih idej.

 

1. Ana Bizjak – Lintu: Steklen nakit v tehniki, ki je podobna izdelavi vitraža

Lintu je posebna kolekcija nakita izpod rok Ane Bizjak. Lintu pomeni ptica in predstavlja rdečo nit nakita, saj so med dve stekelci ujete zgodbe drobcenih ptic. Ker ustvarjalka navdih išče v pogledu skozi okno, se na nakitu znajdejo tudi cvetoče češnje, regratove lučke in mnoge druge vsakdanje, a po svoje romantične podobe.

Ana Bizjak – Lintu

Ana Bizjak – Lintu

 

2. Ana Lorger – Pika na A: Nakit iz pisano poslikanih lesenih perl

Ana Lorger je ustvarjalka različnih izdelkov, ne samo nakita, zato se v svoji ustvarjalni vnemi poslužuje najrazličnejših tehnik, predvsem pa se trudi uporabljati material, ki ga lahko sama naredi ali ponovno uporabi. Največ in najraje uporablja les kot osnovo in akrilne barve, skozi izdelavo ogrlic, uhanov in brošk pa si je izoblikovala prepoznaven slog. Uživa v družbi barv in njihovem kombiniranju.

Ana Lorger – Pika na A

Ana Lorger – Pika na A

 

3. Damjana Goter Košir – Woohoo: Nakit iz lesa in kamna, ki razkriva lepote narave

Damjana Goter Košir v ustvarjalnem procesu spaja dva najljubša materiala – les in kamen. Navdih za posamezen kos nakita se ji poraja sproti, poišče pa ga v neobdelanem kosu lesa. Pri ustvarjanju stremi k temu, da končni izdelek obdrži čim bolj naraven videz, kajti vsako drevo z rastjo ustvarja čudovite vzorčne umetnine. Skozi leta ustvarjalne dinamike se je poglobila tudi v simboliko in moč različnih dreves, zato vsak kos njenega lesenega nakita v sebi nosi simbolno vrednost.

Damjana Goter Košir – Woohoo

 

4. Eva Breznikar – EvilEve: Nakit iz usnja, ki ‘pade’ v oči

Ročno izdelani unikatni usnjeni izdelki so delo Eve Breznikar, ki je mikrofon zamenjala za kladivo in škarje. V svoji mali delavnici ustvarja izdelke, ki že na prvi pogled izdajajo, da so drugačni in primerni za ljudi, ki so po naravi drzni in posebni. Njeni izdelki, med katerimi ni samo nakit, pač pa tudi modni dodatki, so paša za oči, odlikuje pa jih dejstvo, da jih je mogoče nositi na več načinov.
Foto: Matjash Fartek

Eva Breznikar – EvilEve

 

5. Klaudija Sakovič – It’s Pepa: Keramični nakit z modernimi motivi

Ustvarjalka keramičnih izdelkov Klaudija Sakovič pri izdelavi keramičnega nakita prisega na minimalizem. Pri ustvarjanju njene roke oblikujejo nakit preprostih oblik z določenimi barvnimi poudarki, njene roke pa mimogrede zarišejo tudi kakšen moderen motiv. Kljub temu, da je nakit iz keramike, je izjemno lahek in udoben za nošenje, prav zaradi preprostih oblik in barvnih kombinacij pa ga je mogoče kombinirati tako k jeansu kot tudi k elegantnejšim opravam.

Klaudija Sakovič – It's Pepa

Klaudija Sakovič – It's Pepa

Klaudija Sakovič – It's Pepa

 

6. Marina Mlačić – Maristella: Morski zakladi ujeti v nakit

Mlada ustvarjalka Marina Mlačić material za svoj nakit večinoma nabira na slovenski obali, le mah je islandski in morske zvezde avstralske. Njen nakit je tako raznolik, da je postopek izdelave vsakega kosa edinstven, vse izdelke pa povezuje rdeča nit – navdušenje nad zakladi morja, s pomočjo katerih želi vsakemu posamezniku pričarati delček morske zgodbe, ki jo živi sama.

Marina Mlačić – Maristella

 

7. Marjeta Pezdirec – Margaret88 design: Trendovski nakit iz aluminija

Nakit iz aluminija, ki ga izdeluje Marjeta Pezdirec, izžareva originalnost in edinstvenost. Vsak kos je po potrebi oplemeniten še s tekstilnimi materiali, akrilnimi barvami in različnimi ročnimi obdelavami, zato bi lahko rekli, da se v nakitu Margaret88 skriva zgodba surovega hladnega materiala, ki ga oblikovalske roke z občutkom preoblikujejo v prvovrsten trendovski kos.

Marjeta Pezdirec – Margaret88 design

 

8. Melita Tóth – Kitschy Mundy: Recikliran nakit iz gramofonskih plošč

Melita Tóth je začela izdelovati nakit iz gramofonskih plošč zaradi ljubezni do recikliranja. Pravi, da je vinil prečudovit in bogat material, ki daje posebno teksturo mehkim in feminističnim linijam nakita. Za oblikovalko je najbolj razburljiva faza načrtovanja, ki ji sledi pretvorba v digitalno obliko, nato pa še izrez s strojem in ročna sestava končnega oblikovanega izdelka.

Melita Tóth – Kitschy Mundy

 

9. Mina Toplak – DeSiGn of MiNe: Barvne žičke preoblikovane v kos nakita

Nakit, ki ga ustvarja Mina Toplak, je izdelan iz barvnih žic v tehniki, ki jo je razvijala, nadgrajevala in dopolnjevala sama. Preoblikovanje žičke vseh barv bodisi s kvačko ali zgolj le z rokami v nekaj novega in lepega je tisto, kar ustvarjalka obožuje in s čimer si ustvarja notranji mir. Čeprav je prepričana, da se njen nakit ne uvršča med modne trende, z gotovostjo trdi, da je vsak kos lahko nosljiv več let.

Mina Toplak – DeSiGn of MiNe

 

10. Mojca Baloh – Barvna krila: S črnilom in neverjetno natančnostjo porisani motivi

Unikatni nakit, ki ga izdeluje Mojca Baloh, je izdelan iz kovinske osnove in stekelca, pod katerim se na različnih barvnih podlagah skriva ročno narisan motiv s črnim ali belim črnilom. Motivi, ki jih ustvarjalka riše z neverjetno natančnimi gibi, nastajajo spontano in iz duše, marsikdaj pa so posebni zapisi kot so afirmacije, imena otrok ali kratki življenjski slogani tudi skriti v narisanem motivu tako, da na prvi pogled ne izstopajo.

Mojca Baloh – Barvna krila

 

11. Nataša Brunec – Ars Origami: Nakit v tehniki origami

Nataša Brunec ustvarja s tehniko origami oz. tehniko zgibanja papirja. Za izdelavo miniaturnih origamijev uporablja papir najrazličnejših vrst, od japonskega chiyogami papirja do plastičnega poliesterskega vodoodpornega papirja. Njeni origamiji so v obliki miniaturnih živali, cvetlic ali zgolj dekorativnih abstraktnih form, lahko iz enega kosa papirja ali pa modularni oz. sestavljeni iz večih delnih origamijev v celoto.

Nataša Brunec – Ars Origami

 

12. Nike Rudolf – Koščička N. R. Design: Prstan iz breskvine koščice, turkiza in hrastovega lesa

Nike Rudolf je ustvarjalka, ki je pred štirimi leti začela ustvarjati nakit iz koščic breskev, marelic in ringloja. Vsaka koščica je nekaj posebnega, ima čudovito karakteristiko in barvo, ki jo Nike s pomočjo bujne domišljije spremeni v unikatni izdelek. Da so njeni kosi nakita še bolj posebni, ustvarjanje s koščicami prepleta tudi z drugimi materiali kot so različne vrste lesa, dragi in poldragi kamni, za risanje in pisanje po nakitu pa se poslužuje pirografije in gravirne tehnike.
Foto: Maša Stakić Marković

Nike Rudolf – Koščička N. R. Design

 

13. Polona Bunjevac – Saffy: Polimerna glina prepletena z vrvico

Nakit Polone Bunjevac je izdelan iz polimerne gline, ki jo ročno oblikuje in nato s prepleteno povoskano bombažno vrvico (tudi osnove za prstane!) spremeni v nakit. Ker obožuje barve, se z njimi rada poigrava, vrvico pa prepleta na vse možne načine, zato lahko zatrdimo, da je vsak njen izdelek unikaten in neponovljiv.

Polona Bunjevac – Saffy

 

14. Tatjana Sprajcar – Nakit Rina Rei: Bakreni nakit oplemeniten s patino

Tatjana Šprajcar je izurjena oblikovalka nakita, ki se zadnje čase navdušuje nad brezčasnim bakrom, za katerega pravi, da je čudovito nosljiv in tudi terapevtski. Pri oblikovanju nakita daje prednost udobnosti, pri oblikovanju motivov pa izhaja iz narave, saj naravne linije skrbno vnaša v baker z različnimi kladivci, na koncu pa izdelek oplemeniti še s patino, da vzorci pridejo do izraza, nekaterim pa doda tudi posebne poldrage kamne ali pozlato.

Tatjana Sprajcar – Nakit Rina Rei

 

15. Urša Zajc Knez – Lussli: Zanimiv tekstilni pleten nakit

Urša Zajc Knez je ustvarjalka unikatnega pletenega nakita, ki združuje tradicionalno pletilsko tehniko in svež mladosten pristop. Za izdelavo unikatnih kosov, ki jih zaznamujejo preproste, a efektivne forme, uporablja fino prejo z leskom, kar pripomore k elegantnemu videzu nakita, ki je prijeten na dotik ter lahkoten za nošenje.

Urša Zajc Knez – Lussli

Urša Zajc Knez – Lussli

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.