Dalija Sega: Njen kiparski medij so plemenite kovine

Diplomirana akademska kiparka Dalija Sega se z oblikovanjem sodobnega unikatnega nakita ukvarja sedem let. Ker so jo najbolj fascinirale miniaturne slike in skulpture, je po študiju za svoj kiparski medij uporabila plemenite kovine, svojo ustvarjalnost pa spontano preusmerila k oblikovanju nakita. “Vsak kos nakita je delček zapisa moje osebne zgodbe, ki jo vedno po svoje dokonča tisti, ki ga nosi. Prav zato se od vsakega posameznega kosa nakita poslovim polna nestrpnega pričakovanja, kako se bo zgodba nadaljevala,” sporoča umetnica, ki v svojih delih skriva dualnost; na zunaj prvinskost in grobost form nenehno prepleta z bogatim domišljijskim, mističnim svetom, zato njena dela v sebi nosijo določeno skrivnostnost. “Pri oblikovanju uporabljam staro tehniko oblikovanja, tehniko izgubljenega voska. Vsak kos je ročno zmodeliran in neponovljiv,” pravi Dalija, ki ustvarja kombinacijo nakita iz srebra in hladnega emajla, ki je izjemnih barv. Tudi sicer največ ustvarja iz srebra, ki ga včasih kombinira z rumenim in rdečim zlatom, porcelanom, pa tudi z briljanti, poldragimi kamni ali biseri. Leto 2010 je z rojstvom prvorojenca zaznamovalo novo obdobje njenega ustvarjanja, saj so organske forme postale bistveno bolj izčiščene, nadgradila pa jih je še z bogato paleto barv, ki so dotlej le redko zašle v njena dela. Očitna igrivost, ki se je prej le sramežljivo skrivala pod bolj grobimi oblikami, je dokončno pokukala na plan, a vendar le toliko, da nam še vedno ne razkrije preveč.

Fotografije: osebni arhiv

Dalija Sega

Kje jo najdete?
Njena umetniška dela si lahko ogledate v ateljeju na Vilharjevi ulici, obiščete pa jo lahko na spletni strani Dalija Sega in na Facebook strani Dalija Sega – oblikovalka nakita – jewelry designer.

Če bi radi tudi vi predstavili svoja umetniška dela, nam pišite na elektronski naslov info@ustvarjalneroke.si.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.