DIY: Domača negovalna ploščica iz kakavovega masla in eteričnih olj

V sodelovanju s PlanetBIO vam predstavljamo enostaven postopek izdelave negovalne ploščice iz kakavovega masla in eteričnih olj, s katero lahko kožo negujemo po sončenju ali v primeru pordele in opečene kože.

Osnova negovalne ploščice je kakavovo maslo, ki zaradi vsebnosti antioksidantov, predvsem vitamina E, kožo nahrani in varuje pred škodljivimi vplivi prostih radikalov. Zaradi vsebnosti maščob jo tudi navlaži in obda s tanko zaščitno plastjo, ki med drugim vpliva na hitrejšo porjavitev. Negovalni ploščici sta dodani tudi eterični olji sivke in geranije. Sivka učvrščuje in obnavlja kožo, blaži opekline in je odlična za nego manjših ran in prask. Geranija pa deluje protivnetno in blaži ekceme, deluje proti opeklinam ter lahko zmanjša vidnost strij in brazgotin.
 
Negovalna ploščica

Sestavine:

  • 60 ml stopljenega kakavovega masla
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke
  • 5 kapljic eteričnega olja geranije

 

Postopek:

V vodni kopeli stopimo kakavovo maslo. V steklen kozarček ali keramično skodelico nakapamo 10 kapljic eteričnega olja sivke in 5 kapljic eteričnega olja geranije. Dodamo stopljeno kakavovo maslo in vse skupaj dobro premešamo z leseno ali plastično žličko. Vlijemo v zvezdasti model, ki smo ga položili na raven krožniček – tako ga bomo lažje prenesli v hladilnik, kjer naj masa počiva vsaj štiri ure, da se strdi. Negovalne zvezdice hranimo v hladilniku, najbolje v steklenem kozarcu za vlaganje ali v posodici za shranjevanje živil. Negovalno ploščico uporabimo na vlažni ali rahlo mokri koži in maščobo, ki se ob stiku s toploto kože stopi, vtremo v kožo.
 

Negovalna ploščica

 

Prilagojena receptura za opečeno kožo:

Če imamo zelo izsušeno in že opečeno kožo, lahko v osnovno mešanico dodamo eterični olji smilja in bosvelije, ki odlično obnavljata kožo in spodbujata obnovo celic. Razmerje med vsemi eteričnimi olji v tem primeru naj bo po 5 kapljic eteričnega olja smilja, bosvelije, sivke in geranije.

 

Prilagojena receptura za nego obraza:

Zvezdico lahko uporabljamo tudi za obraz, vendar  količino eteričnih olj v receptu v tem primeru razpolovimo.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.