Ana Zajelšnik je mojstrica cupcake tortic, ki jo najdete na Facebook strani Sladkiš. Za Ustvarjalne roke je pripravila postopek izdelave cupcake tortic v obliki gosenice.
Potrebščine:
- tičino masa
- jedilne barve (zelena, bela, oranžna, modra, črna)
- valjar
- okroglo rezilo
- dva zobotrebca
- črn jedilni flomaster
- čopič
- kozarec z vodo
1. Na neprijemljivi podlagi (posujemo jo lahko z jedilnim škrobom ali s sladkorjem v prahu) razvaljamo pobarvano zeleno tičino maso in iz nje z okroglim rezalnikom izrežemo dvanajst enakih krogov.
2. Iz bele, modre, črne in oranžne pobarvane tičino mase naredimo gosenici oči in nos. Kot lepilo uporabimo čopič namočen v vodo.
3. S črnim jedilnim flomastrom gosenici narišemo usta in obrvi.
4. Nato iz dveh zobotrebcev in iz črne tičino mase oblikujemo tipalke.
5. S preostankom tičino mase lahko po želji okrasimo goseničino telo.
Recept za čokoladne cupcakes tortice
Sestavine za 12 tortic:
150 g moke, 2 jedilni žlici kakava v prahu, 1 čajno žličko pecilnega praška, 1 vanilijev sladkor, 1 ščepec soli, ½ čajne žličke sode bikarbone, 2 jajci, 125 g masla, 150 g sladkorja, 100 g kisle smetane, papirnati modelčki za peko.
Postopek:
Pečico segrejemo na 175 °C (150 °C ventilatorska). Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki za peko. Maslo, sladkor in vanilijev sladkor stopimo na manjšem ognju, odstavimo in ohladimo. Ko je ohlajeno, v drugi posodi kremasto stepemo. Vmešamo vsako jajce posebej. Z dvema jedilnima žlicama vroče vode zmešamo kakav v prahu, da nastane gladka zmes. Kakav zamešamo v maso iz masla in jajc. Moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol zmešamo v drugi skledi, nato izmenično s kislo smetano vmešamo v zmes iz masla in jajc. Maso enakomerno porazdelimo v papirnate modelčke (napolnimo do ¾) in pečemo 20 minut na srednji rešetki. Ohladimo. Šele, ko so tortice ohlajene, nanesemo nanje kremo, ker se le-ta drugače stopi.
Recept za lešnikovo kremo
Sestavine za 12 tortic:
200 g sladkorja v prahu, 60 g masla (sobna temperatura), 60 g lešnikove kreme (Nutella)
Postopek:
Maslo kremasto zmešamo s sladkorjem v prahu. Mešamo približno 5 do 7 minut. Zmesi dodamo lešnikovo kremo. Še enkrat premešamo. Če je masa premehka, lahko dodamo sladkor v prahu ali pa jo za nekaj časa postavimo v hladilnik. Maso napolnimo v namensko vrečko (za enkratno uporabo) za brizganje, ki je opremljena z nastavkom za brizganje, in jo porazdelimo po torticah.