DIY: Gosenica iz cupcake tortic

Ana Zajelšnik je mojstrica cupcake tortic, ki jo najdete na Facebook strani Sladkiš. Za Ustvarjalne roke je pripravila postopek izdelave cupcake tortic v obliki gosenice.

Potrebščine:

  • tičino masa
  • jedilne barve (zelena, bela, oranžna, modra, črna)
  • valjar
  • okroglo rezilo
  • dva zobotrebca
  • črn jedilni flomaster
  • čopič
  • kozarec z vodo

Gosenica iz cupcake tortic

1. Na neprijemljivi podlagi (posujemo jo lahko z jedilnim škrobom ali s sladkorjem v prahu) razvaljamo pobarvano zeleno tičino maso in iz nje z okroglim rezalnikom izrežemo dvanajst enakih krogov.

Gosenica iz cupcake tortic

2. Iz bele, modre, črne in oranžne pobarvane tičino mase naredimo gosenici oči in nos. Kot lepilo uporabimo čopič namočen v vodo.

Gosenica iz cupcake tortic

3. S črnim jedilnim flomastrom gosenici narišemo usta in obrvi.

Gosenica iz cupcake tortic

4. Nato iz dveh zobotrebcev in iz črne tičino mase oblikujemo tipalke.

Gosenica iz cupcake tortic

5. S preostankom tičino mase lahko po želji okrasimo goseničino telo.

Gosenica iz cupcake tortic

Recept za čokoladne cupcakes tortice

Sestavine za 12 tortic:

150 g moke, 2 jedilni žlici kakava v prahu, 1 čajno žličko pecilnega praška, 1 vanilijev sladkor, 1 ščepec soli, ½ čajne žličke sode bikarbone, 2 jajci, 125 g masla, 150 g sladkorja, 100 g kisle smetane, papirnati modelčki za peko.

Gosenica iz cupcake tortic

Postopek:

Pečico segrejemo na 175 °C (150 °C ventilatorska). Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki za peko. Maslo, sladkor in vanilijev sladkor stopimo na manjšem ognju, odstavimo in ohladimo. Ko je ohlajeno, v drugi posodi kremasto stepemo. Vmešamo vsako jajce posebej. Z dvema jedilnima žlicama vroče vode zmešamo kakav v prahu, da nastane gladka zmes. Kakav zamešamo v maso iz masla in jajc. Moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol zmešamo v drugi skledi, nato izmenično s kislo smetano vmešamo v zmes iz masla in jajc. Maso enakomerno porazdelimo v papirnate modelčke (napolnimo do ¾) in pečemo 20 minut na srednji rešetki. Ohladimo. Šele, ko so tortice ohlajene, nanesemo nanje kremo, ker se le-ta drugače stopi.

Recept za lešnikovo kremo

Sestavine za 12 tortic:

200 g sladkorja v prahu, 60 g masla (sobna temperatura), 60 g lešnikove kreme (Nutella)

Gosenica iz cupcake tortic

Postopek:

Maslo kremasto zmešamo s sladkorjem v prahu. Mešamo približno 5 do 7 minut. Zmesi dodamo lešnikovo kremo. Še enkrat premešamo. Če je masa premehka, lahko dodamo sladkor v prahu ali pa jo za nekaj časa postavimo v hladilnik. Maso napolnimo v namensko vrečko (za enkratno uporabo) za brizganje, ki je opremljena z nastavkom za brizganje, in jo porazdelimo po torticah.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.