Med in mleko sta nepogrešljivi sestavini naravne kozmetike. In ker je mleko popularno v domačih milih, je Špela Ceglar, ki ustvarja pod blagovno znamko Milnica, pripravila recept za kopalne kroglice s kokosovim mlekom. Bojda je podobne uporabljala tudi Kleopatra. Pripravite si jih še vi – na povsem eleganten in zabaven način.
Izdelajte posebne kopalne kroglice s kokosovim mlekom, ki blagodejno deluje na kožo, odstranjuje nečistoče in je primeren tudi za najbolj občutljivo kožo. Če vam je všeč vonj po kokosu, je recept pravi za vas. Pa tudi izdelava je povsem preprosta – pri izdelavi se vam lahko pridružijo tudi otroci – in vam bo vzela le 10 minut, do končnega izdelka pa vas loči samo 2 uri.
Sestavine:
- kalup za kopalne kroglice
- 100g sode bikarbone
- 33g citronske kisline
- 10-15g kokosovega mleka v prahu
- 5g škroba tapioke
- po želji lahko kapnete naravno eterično olje mi smo izbrali ylang ylang, ker se odlično dopolnjuje z vonjem po kokosu, priporočamo pa tudi vonj vanilje)
- dve posodici
- žličko za mešanje
- stekleničko z razpršilcem napolnjeno z vodo
Namig: Če boste delali manjšo količino, potem dodajte tretjino citronske kisline glede na delež sode bikarbone.
Pripravite sestavine in jih stehtajte.
Stresite citronsko kislino v sodo bikarbono (posoda, v kateri je soda bikarbona, naj bo dovolj velika, da boste lahko mešali).
Dobro premešajte.
Dodajte škrob tapioke.
Dodajte še kokosovo mleko v prahu.
Dobro premešajte.
Kopalne kroglice lahko dodatno odišavite z eteričnim oljem – kapnite 8-10 kapljic. Tudi, če ne boste dodali eteričnega olja, bodo imele kroglice vonj po kokosu.
Zopet premešajte. V stekleničko z razpršilcem natočite vodo in poškropite – le toliko, da svojo zmes navlažite. Mi smo zmes poškropili štirinajstkrat.
Preizkus mase lahko naredite tako, da jo vzamete v pest in stisnete. Če se drži skupaj, je masa pripravljena za kalup!
Maso napolnite v kalup.
Maso s prsti nekoliko potlačite, da se dobro sprime.
Spojite obe polovici in počakajte od 60 do 90 minut, da se kroglice strdijo.
Ko bodo dovolj trde, jih boste iz dobrega kalupa (silikonskega ali plastičnega za izdelavo kopalnih kroglic) zlahka vzeli ven (če jih boste ustvarjali v steklenih posodicah, kroglice ne bodo kar padle ven, saj se primejo na trdo podlago)
Kroglice lahko lično in enostavno zapakirate v organza vrečke ali bombažne vrečke in opremite s pentljico. Postavite jih v kopalnico, ne v jedilni prostor, saj bi jih lahko nekdo zlahka zamenjal za sladek poobedek.
Prispevek je bil objavljen v e-reviji Ustvarjalne roke – jesen 2014.