Oblikovanje sladkorne mase je zelo podobno ustvarjanju s plastelinom ali polimerno maso, zato je strah pred okraševanjem sladic s to jedilno maso povsem odveč. Da se boste lažje opogumili in pri okraševanju uporabljali sladkorno maso, smo za nasvete povprašali mojstrico okraševanja Uršo Sonnenwald iz Cukerčkov.
S kakšnimi jedilnimi barvami lahko barvamo sladkorno maso?
Sladkorno maso barvamo z jedilnimi barvami v prahu ali v gelu. Sama raje uporabljam barve v gelu, ker so bolj intenzivne.
Kaj lahko storimo, če se sladkorna masa začne lepiti na roke?
Če se nam sladkorna masa, ko jo gnetemo, začne lepiti na roke in podlago, uporabimo jedilni škrob. Potresemo ga po podlagi ali sladkorni masi in tako preprečimo lepljenje.
Koliko dni pred okraševanjem lahko izdelamo okraske?
Okraske lahko pripravimo tudi en teden pred okraševanjem tort in drugih sladic. Masa ima kar dolg rok trajanja.
Kako sladkorno maso shranjujemo v hladilniku?
Svetujem, da vsak kos sladkorne mase posebej zavijete v plastično folijo in jo položite še v plastično vrečko.
S čim je priporočljivo zalepiti okraske na torto?
Okraske iz sladkorne mase na ‘oblečeno’ tortico lahko lepimo z jedilnim lepilom, lahko pa tudi z vodo, ki jo nanašamo s tankim čopičem.
Kako se izogniti podiranju stoječih sladkornih figuric?
Pri izdelavi sladkornih figuric, ki stojijo pokončno, lahko uporabimo zobotrebec ali špagete, da bo figurica ostala na želenem mestu.
Potrebščine:
- Bela sladkorna masa
- Penasta polkroglica za oblikovanje
- Valjar
- Šablona za krašenje
- Modelček v obliki kroga
- Modelček za rože
- Kalup za rože (veiner)
- Kovinska barva v prahu
- Jedine barve v prahu
- Čopič
- Jedilno lepilo (ali voda)
- Sladkorni gel
- Mini perlice
Košček bele sladkorne mase razvaljamo.
Na maso položimo šablono in obarvamo z barvo v prahu.
Šablono previdno odstranimo.
Z okroglim modelčkom premerimo mafin.
Maso odrežemo in pripravimo penasto polkroglico za oblikovanje.
Odrezano maso nežno položimo na penasto polkroglico.
Košček bele mase razvaljamo in pripravimo modelček in kalup za rože.
Izrezano rožico postavimo v kalup in stisnemo, da se na zgornji strani pozna odtis rože.
Z barvami v prahu poljubno pobarvamo rožico.
Sladkorni gel nabrizgamo na sredino rožice in nanj posujemo nekaj mini perlic.
Ko se rožice delno posušijo, jih s sladkornim gelom zalepimo na maso na penastem polkrogu.
Sladkorni okrasek je končan.
Prispevek je bil objavljen v e-reviji Ustvarjalne roke – poletje 2015.
Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.