DIY: Pisan štoperček za vrata ali okna

V sodelovanju z društvom Slovenski svet ustvarjalnosti in ustvarjalko Metko Štrukelj, ki ustvarja pod imenom Uholina, vam predstavljamo postopek izdelave štoperčka za vrata ali okna, zaradi katerega v vašem domu ne bo več slišati loputanja.

Potrebščine: -blago -mivka ali kamenje -pirine luščine ali polnilo za blazine

Šivalni stroj vam bo skrajšal postopek izdelave, čisto praktično pa se izkaže tudi šivanje na roke.

Postopek:

1. Za nogo štoperčka izberite skaj, usnje ali drugo nedrseče blago. Izrežite krog premera približno 12 cm.

slika-1

2. Iz blaga izrežite trikotnik, katerega krajša stranica naj bo v obliki polkroga. Ta polkrog naj bo po dolžini enak kot obseg kroga iz skaja.

slika-2

3. Nato ta dva roba sešijete skupaj tako, da sta lici blaga obrnjeni ena proti drugi in tako namestite ‘podplat’ štoperčka. Ko ta krog zaključite, sešite še daljši stranici trikotnika, vendar samo do polovice.

slika-3

4. Stranici dokončajte tako, da bo od polovice proti vrhu ostal nezašit rob v dolžini približno 5 cm. Nato skozi to odprtino obrnite blago, tako da bo lice blaga zunaj.

slika-4

5. Štoperček postavite pokonci in vanj, skozi odprtino, dodajte mivko v vrečki ali kamenčke. Ta del polnila naj tehta nekje med pol in celim kilogramom. Sledi lažje polnilo, pirine luščine ali polnilo blazin. S polnilom zaključite, ko bo štoparček napolnjen do dve tretijni višine in zašijte odprtino.

slika-5

6. Naredite jih več, vsakega druge barve, saj vrat in oken ne zmanjka. Tako se loputanja lahko rešite na pisan način!

slika-6

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.