DIY: Ptički brez gnezda

DIY: Ptički brez gnezda

Z dvema paketkoma Fimo mase, ščepcem potrpljenja in s pomočjo orodja, ki ga najdemo kar v domači kuhinji, lahko ustvarimo prisrčne, pisane ptičke v obliki sponk za lase, ki bodo držali nagajive laske malih princes na svojem mestu. Postopek malih ptičkov, ki radi gnezdijo v laseh deklic, je pripravila Majda Gartner iz Fimolandije.

Potrebščine:

  • Valjarček (ali močan gladek steklen kozarec)
  • Fimo maso različnih barv
  • Skalpel (ali oster kuhinjski nožek)
  • Kovinsko sponko za lase (4 cm)
  • Teksturo
  • Majhen modelček za piškote – krog in kapljica
  • Podlago – keramična ploščica, kos laminata, ultrapasa ali drugo gladko površino

DIY: Ptički brez gnezda – potrebščine

Namig: Če nismo vešči dela z maso, uporabimo Fimo Soft ali Fimo Kids, ki se lažje oblikujeta. Namesto teksture lahko uporabimo košček debelejšega, reliefnega blaga, čipko, papirno čipko, podplat svojega športnega copata.

Na prozorno pisarniško mapo z alkoholnim flomastrom narišemo želeno obliko ptička. Izrežemo svoj model. Ptiček mora biti dovolj velik, da pokrije sponko za lase.

DIY: Ptički brez gnezda

Izberemo barvo mase in jo dobro pregnetemo, da postane mehka in jo bomo lahko oblikovali. Zvaljamo jo v list debeline približno 2 mm. Povrh položimo teksturo in povaljamo, da se relief vtisne v maso. Nato na del, ki nam je najbolj všeč, položimo svoj model.

DIY: Ptički brez gnezda

Izrežemo želeno obliko s pomočjo skalpela/nožka in damo na stran.

DIY: Ptički brez gnezda

Izberemo maso druge barve, jo zvaljamo na enako debelino kot prvo in s pomočjo skalpela izrežemo kljun v obliki trikotnika. S pomočjo okroglega modelčka za piškote izrežemo okroglino, ki se bo prilegala telesu.
Namig: Okroglino lahko izrežemo prostoročno s pomočjo skalpela/nožka.

DIY: Ptički brez gnezda

Če imamo na zalogi kakšno ‘klobasico’ millefiori vzorčka, jo lahko uporabimo za ptičkovo perut. Odrežemo košček in s pomočjo modelčka za piškote v obliki kapljice izrežemo.  Sicer lahko izrežemo perut iz enobarvne mase ali iz pisane mase.
Namig: Pisano maso naredimo tako, da dve ali tri barve delno pregnetemo, da se barve med seboj prelivajo.

DIY: Ptički brez gnezda

Maso druge barve zvaljamo v približno 2 mm debel list. Na list položimo izrezane dele – telo ptička, perut in kljun. Kljun naj se lepo prilega telesu. Po potrebi stik rahlo pogladimo s prstom. Dodamo še oko. Iz bele mase naredimo majhno kroglico v velikosti drobnega grahovega zrna, jo sploščimo in prilepimo. Vzamemo polovico manjšo količino črne mase, ravno tako oblikujemo kroglico, sploščimo in prilepimo na beli del. Ptička previdno obrežemo.
Pozor! Ko sestavljamo ptička, moramo vse dele lepo pogladiti ob podlago, da vmes ne pride zrak, ki pri pečenju lahko naredi mehur.

DIY: Ptički brez gnezda

Ptička previdno odlepimo od podlage. Položimo ga v dlan in na hrbtno stran pritrdimo lasno sponko. Pri tem ptička rahlo upognemo, da se popolnoma prilega sponki. Tako oblikovanega ptička položimo na pekač s sponko navzdol in damo speči v ogreto kuhinjsko pečico, na 110 °C za 30 minut. Po pečenju ptičke skupaj s podlago vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Nato vzamemo sekundno lepilo in z njim prilepimo sponko na svoje mesto.
Namig: Sponka z vzmetjo je odlična, ker resnično dobro pritrdi lase na svoje mesto, poleg tega pa ima dovolj veliko površino, da nosi ptička!

DIY: Ptički brez gnezda

Iz mase raznih barv lahko izdelamo jato pisanih ptičkov! Če nam ni všeč lasnica, lahko namesto tega izdelamo broško, obesek, magnetek ali kaj drugega.

Veliko veselja pri izdelavi vam želimo!

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.