DIY: Remenke, drsanke in pisanice so slovenski tradicionalni pirhi

Slovenija ima bogato zgodovino okraševanja velikonočnih jajc. Kako nastanejo prekmurske remenke in drsanke ter belokranjske pisanice, so nam zaupali slovenski ustvarjalci, ki so za svoja umetniška dela pridobili certifikat domače in umetnostne obrti. Po njihovih navodilih pa lahko tudi sami poskusite izdelati remenke, drsanke ali pisanice.

Remenke

Remenke
Vroča kuhana, lahko tudi izpihana jajca je treba premazati s šelakom zmešanim s špiritom in jih dobro zloščiti s krpo, da dobijo pravi sijaj. Nato se jajca pobarva z barvami za les. V majhne krpice iz blaga se dajo različne barve, nato se jih zaveže in namoči v raztopino šelaka in špirita. Jajca se najprej pobarva s svetlimi, nato pa še s temnejšimi barvami. Ko so jajca pobarvana in ohlajena, sledi okraševanje s tehniko popraskanja s tapetniškim nožem in staro britvijo. Postopek izdelave nam je zaupal Herman Rajsar, ki se je umetnosti izdelovanja Prekmurskih remenk naučil od očeta. “Moj oče je bil začetnih tehnike barvanja z lesnimi barvami. Tehniko praskanja pa mu je pred davnimi leti pokazal češki cigan.”

Drsanke

Drsanke
V večjem loncu skuhamo čebulne olupke, ki naj vrejo vsaj dve uri, nato je treba tekočino ohladiti in precediti, šele nato se vanjo potopijo jajca – lahko so tudi račja, gosja ali nojeva. Jajca je treba skuhati, rahlo naj vrejo, dokler niso lepo rjavo obarvana. Ko se jajca ohladijo in posušijo, se po površini jajc drsa z olfa nožem in dela vzorce. „Tu pride do izraza mirna roka in veliko domišljije,“ je prepričana Jožefa Kastelic, ki nam je opisala postopek. Da je strokovnjakinja na tem področju, priča podatek, da je naredila že nekaj tisoč jajc in niti eno jajce ni bilo enako drugemu. “Ideja, ki jo izpraskaš z nožkom na jajce, se sproti poraja v glavi, zato marsikdaj ne vem, kako bo drsanka videti na koncu,” je še povedala.

Pisanice

Pisanice
V pisač (to je lesena priprava s kovinskim vijačkom, op. a.) se položijo koščki čebeljega voska. Vosek se segreva nad plamenom, da postane tekoč, nato pa se po naravni jajčni lupini pišejo motivi. Ko je to umetniško delo opravljeno, je treba jajca obarvati v rdeči barvi, ki se jo pripravi iz rdečega krep papirja, namočenega v mrzli vodi. Na rdeče obarvano jajce se pisanje motivov še enkrat ponovi, jajca pa se nato skuhajo v črni barvi za tekstil, Ko so kuhana, jih je treba dobro obrisati. „Če je pisanica izpihana, jo na koncu okrasimo s cofom iz rdeče volne,“ je zaključila z opisom postopka izdelave belokranjskih pisanic Nada Cvitkovič, ki ima za tradicionalen način okraševanja pisanic pridobljen certifikat domače in umetnostne obrti.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.