Praznični čas je primeren za ustvarjanje sladkih dobrot v kuhinji. Pozabavajte se s sladkorno maso in ustvarite božičkove kolačke, kot vam svetuje avtorica prispevka Urša Sonnenwald iz ustvarjalne delavnice Cukerčki.
Potrebščine:
- tri barve sladkorne mase (kožna, rdeča in bela)
- jedilno lepilo
- jedina barva v prahu
- penasta polkroglica za oblikovanje
- modelček v obliki kroga
- čopič
- valjar
- orodje za modeliranje
Potrebščine smo dobili v spletni trgovini Dekoracija sladic.
Razvaljamo sladkorno maso kožne barve.
Odrežemo krog.
Krog odložimo na penasto polkroglico za oblikovanje in maso na njej pogladimo z rokami. Nato razvaljamo rdečo sladkorno maso in odrežemo krog enake velikosti kot prej.
Krog z nožem prerežemo čez polovico.
Na zgornjem delu kroga, ki je na zaobljeni peni, nanesemo jedilno lepilo ali malo vode in nanj zalepimo polovico rdečega sladkornega kroga.
Razvaljamo del bele mase in odrežemo trak.
Trak nalepimo na rob rdečega polkroga in iz druge polovice rdečega kroga izrežemo trikotnik.
Trikotnik nalepimo na levi ali desni rob kape in ga nagubamo.
Razvaljamo belo sladkorno maso in iz nje izrežemo bel krog enake velikosti kot prej. Razpolovimo ga nekje na sredini tako, da je po prerezu podoben luni. Na zunanjem robu zarežemo čisto majhne trikotnike in jih pogladimo s prsti.
Brado zalepimo na spodnji del kroga kožne barve. Vzamemo majhno količino sladkorne mase kožne barve, naredimo kroglico za nos in jo prilepimo. Nato naredimo še kroglico iz bele sladkorne mase za kapo in jo nalepimo na konico trikotnika. Za brke oblikujemo majhen valj in ga razpolovimo.
Iz vsake polovice naredimo solzico, konico solzice zavihamo navzgor in brčice zalepimo pod nos.
Z orodjem naredimo vdolbine za oči.
Dve črni perli zalepimo v vdolbinici.
Naredimo zarezici za obrvi.
Z rjavo jedilno barvo poudarimo obrvi. Z roza jedilno barvo v prahu pa obarvamo predel lic in nosu. In božiček je končan.
Prispevek je bil objavljen v e-reviji Ustvarjalne roke – zima 2014.