DIY: Slastni kolački, pa ne iz testa

Si želite biti ustvarjalni, pa ne veste, kako začeti? V sodelovanju z društvom Slovenski svet ustvarjalnosti vam predstavljamo postopek izdelave prikupnih kolačkov, ki ga je pripravila ustvarjalka Tina Božjak (Made by nalin). Postopek vas bo po korakih vodil do končnega izdelka – uhančkov, obeska ali pa okraska za dom.

Potrebščine:
– 4 različne barve polimerne mase (kupite jo v trgovini s hobi materialom),
– žička,
– oster nož,
– zobotrebec,
– keramična ploščica.

Postopek:

1. Izberemo 4 barve (za skodelico, za testo, za smetano in za posip ali češnjo). Barve naj bodo živahne in pisane.

LISA_ucilnica_kolacki_1

2. Maso za skodelico, oblikujemo v obliki stožčastega valja.

LISA_ucilnica_kolacki_2

3. Z zobotrebcem pritiskamo v valj, tako da dobimo strukturo papirnate skodelice za kolaček.

LISA_ucilnica_kolacki_3

4. Iz mase za ‘testo’ oblikujemo majhno kroglico, katero sploščimo v nekakšno palačinko (pri robu bolj, na sredini manj) in jo položimo na skodelico, robove ‘palačinke’, ki gledajo čez  skodelico, lepo zapognemo navzdol in rahlo pritisnemo ob rob skodelice.

LISA_ucilnica_kolacki_4

5. Iz mase za smetano, naredimo dolg svaljek-kačo. Svaljek navijemo na ‘testo’ v obliki stožca.

LISA_ucilnica_kolacki_5

6. Iz mase za posip naredimo tanko kačo, katero razrežemo na dolžino cca. 5mm. Male kačice nato pritrdimo po kolačku, na vrhu dodamo malo ‘češnjo’.

LISA_ucilnica_kolacki_6

7. Odrežemo daljšo žičko, na enem koncu oblikujemo zanko. Žičko na spodnji strani kolačka potisnemo v maso. Spodnji del žičke moramo potisniti v  maso toliko daleč, da se zanka lepo skrije v dno.
Kolaček pečemo po navodilih proizvajalca mase. Ko je pečen, še pri vrhu naredimo zanko namenjeno vrvici za obešanje.

LISA_ucilnica_kolacki_7

8. Tortice so lahko različnih barvnih kombinacij, velikosti … Bolj so pisane, bolj so sladke. Izmislimo si lahko različne posipe, češnje. Prepustimo se domišljiji.

LISA_ucilnica_kolacki_8

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.