DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Tjaša Čebašek vsak prosti trenutek izkoristi za ustvarjanje na različnih področjih, njena največja strast pa je slikanje s spreji oz. ‘spray painting’, ki ga predstavlja kot umetnica z imenom Stella Spray Paint. Po njenih navodilih ustvarite sliko slapa v mesečini.

Tehnika slikanja s spreji ni enostavna, a verjamemo, da vam bo z vajo uspelo ustvariti čudovite umetnine.

Začetki in razvoj
„Slikanje s spreji je izumil Francis Davis Millet. Leta 1892 je po eksperimentiranju ustvaril mešanico olja in belega svinca, ki se lahko uporablja s cevjo in posebno šobo, s katero so lažje nanašali barvo. Idejo spreja je nato leta 1949 razvil Edward Seymour, medtem ko je iskal najlažjo možnost za prikaz premaza radiatorjev v svojem podjetju Sycamore. Njegova žena Bonnie mu je predlagala, naj barvo nanaša preko pršilne pločevinke, kot so jo takrat že imeli dezodoranti. Tako je Seymour zmešal barvo in aerosol v pločevinko s pršilno glavo. Izkazalo se je, da barva pod pritiskom ustvari lepe in enakomerne nanose, zato je njegov izum hitro postal popularen. Sprva so spreje uporabljali za barvanje avtomobilov in industrijskih strojev, kmalu zatem za notranjo opremo, iz tega pa se je postopoma razvila tudi zvrst umetnosti,“ je povedala Tjaša, ki se je s to tehniko slikanja srečala leta 2006, ko je bila na poletnem dopustu. Navdih je našla v uličnem umetniku, ki je vsak večer sredi mesta privabil velik krog gledalcev. „Navdušila me je sama tehnika in slike, ki so bile neverjetne. Bile so drugačne od vsega, kar sem poznala do tedaj. In glede na to, da pri tej tehniki slike nastajajo v relativno kratkem času, bi lahko njegovo ustvarjanje opazovala v nedogled.“

Dva načina nanašanja
„Barve pri tehniki slikanja s spreji se lahko nanašajo na dva načina. Nekateri uporabljajo ‘airbrush’ oz. posebno razpršilno pištolo za nanašanje barve, ki omogoča bolj natančne nanose. Drugi način pa je uporaba sprejev, pri katerih se velikost razpršila lahko menja in s tem uravnava količino razpršene barve,“ nam je zaupala Tjaša, ki za slikanje uporablja le spreje. „Umetniki običajno slikajo na poseben papir, ki ne vpija barve in omogoča dlje časa trajajoče ustvarjanje med sušenjem, lahko pa se seveda spreja tudi na ostale podlage, kot so les, kovina, steklo, keramika in plastika. Za ustvarjanje so poleg sprejev, ki vsebujejo kovinsko, stekleno ali plastično kroglico za mešanje barve, potrebni različni pripomočki: modelirke, različne vrste papirja, krožniki in drugi predmeti, izdelane šablone, gobice ipd. Priporočljivo je, da se med sprejanjem nosi zaščitno masko, ki preprečuje vdihavanje strupenih plinov in škodljivih kemikalij,“ nam je še povedala ustvarjalka in dodala, da si mora umetnik že pred začetkom ustvarjanja vizualizirati končno podobo svoje umetnine, postavitev elementov znotraj nje ter zaporedje vseh plasti, ki jih je treba nanesti za želeno končno podobo. Te plasti pa je treba nanesti v obratnem vrstnem redu.

Pri slikanju s spreji moramo biti hitri, saj lahko ustvarjamo, dokler je barva v procesu sušenja.

Potrebščine:

  • Spreji
  • Papir
  • Časopisni papir
  • Čopiči
  • Gobica
  • Okrogli modeli
  • Plastična modelirka
  • Rokavice
  • Maska

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji – potrebščine

Na zgornji del papirja nanesemo želene barve v obliki kroga in čez vlažno barvo potegnemo s časopisnim papirjem, da nastanejo zanimivi vzorci, ki bodo predstavljali del lune. Spodnji del papirja pokrijemo s kosom papirja.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Nastali vzorec pokrijemo z okroglim modelom, pomembno je, da je rob čim tanjši, saj tako za sabo pusti čiste linije. Ozadje posprejamo v več plasteh želenih barv.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Rob kosa belega glossy papirja posprejamo z belim sprejem in s potegi ustvarimo slap v dveh linijah. Zaradi barv, ki so bile nanesene spodaj, se ta lepo preliva.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Dodamo nekaj linij z modrim sprejem. Tam bodo nastala drevesa, skale in ostali detajli, te linije pa bodo poskrbele za globino slike.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Čez moker nanos barve spet potegnemo s papirjem – podobno, kot smo to storili pri slikanju lune, da nastanejo skale.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Z modelirko potegnemo po zgornji vlažni plasti in ustvarimo debla, korenine in veje dreves.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Krožnik obrobimo z belim sprejem, da luna dobi svoj sij. Nato ga umaknemo, da luna zasije iz slike.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Zdaj veje lahko potegnemo še čez luno, da slika dobi 3D učinek.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Z gobico ustvarimo grmičke, z modelirko pa zrišemo vejice znotraj le-teh.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Previdno dvignimo trak papirja, ki je pokrival spodnji del slike. Pod njim nanesemo barve in trak papirja s počasnimi potegi pomikamo levo in desno, da ustvarimo učinek gladine jezera.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

S pomočjo gobice, ki jo pomakamo v temno modri sprej, ustvarimo male grmičke in krošnje dreves.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

V modro barvo pomočimo še zmečkan časopisni papir in ustvarimo liste na drevesih. S pomočjo čopiča na koncu naslikamo še detajle.

DIY: Slika s slapom v tehniki slikanja s spreji

Video postopka slikanja s spreji si lahko ogledate tukaj.

E-revija Ustvarjalne roke – zima 2015” width=
Prispevek je bil objavljen v e-reviji Ustvarjalne roke – zima 2015.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.