DIY: Svilena ruta kot lahka poletna majčka

V sodelovanju z društvom Slovenski svet ustvarjalnosti in ustvarjalko Mirjano Selan, ki ustvarja pod imenom Ajmani Unikati, vam predstavljamo postopek izdelave lahke poletne majčke iz svilene rute, ki jo lahko sami poslikate in oblečete za sprehod ob morju …

Potrebščine: – svilena ruta 90x90cm – svilena rutica 55x55cm – barve za svilo – ‘Perlen-Pen’ v niansi bakra – mehkejši širši čopič za nanos barv po celotni površini – mehkejši okrogel čopič za poslikavo – velika polivinil vrečka za smeti – voda – fantom flomaster – sušilec za lase – likalnik – bombažna rjuha – okvir za napenjanje svile (ni nujno).

Postopek:

1. Najprej razprostremo polivinil vrečko na večjo površino vsaj 90x90cm. Zmočimo najprej eno ruto in jo razprostremo na vrečko, nato pa ruto po želji ‘namečkamo’. Postopek ponovimo še z drugo ruto.

1

2. Nadaljujemo z nanosom barv, ki jih zmešamo v lončku in nato nanesemo na ruto ne povsod enakomerno. Gube, ki smo jih naredili z mečkanjem, naredijo poseben učinek, ko se barva posuši.

2

3. Počakamo, da se ruti posušita, lahko pa uporabimo tudi sušilec za lase.

3

4. Veliko ruto lahko napnemo v lesen okvir (zaradi lažjega slikanja), vendar z uporabo medija, ki barvo zgosti, napenjanje v okvir ni potrebno, ker se barva ne preliva. Motiv narišemo s fantom flomastrom (narisano kasneje izgine) in ga pobarvamo. Spet pustimo, da se barve dobro posušijo.

4

5. Barve je potrebno še utrditi, da se pri pranju ne izperejo. Poslikani ruti utrdimo z likalnikom tako, da jih vložimo med dve plasti bombažne rjuhe in likamo pri temperaturi za bombaž 4 do 5 minut, lahko tudi dlje. Ohlajeni ruti s šamponom za lase in z dodatkom ščepca škroba pod mlačno vodo operemo, otisnemo v brisačo in še vlažni polikamo po narobni strani.

5

6. Veliko ruto zložimo z obema nasprotnima roboma skupaj (v trikotnik) in naredimo vozel. Malo ruto zložimo v trak in ga napeljemo med obe plasti velike rute. Oba konca male rute si zavežemo okoli vratu, konca velike rute pa okoli pasu in majčka je gotova …

6

7. Tako unikatne boste gotovo deležne pozornosti.

7

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.