DIY za levičarje: Kvačkana zapestnica s perlicami

V sodelovanju s Tejo Pintarič, ki svojo ustvarjalno zgodbo kvačka pod blagovno znamko Kvičke Kvačke, vam predstavljamo postopek izdelave kvačkane zapestnice s perlicami za levičarje, slednji imajo namreč vedno težave pri učenju kvačkanja. Mi smo pomislili tudi na njih in verjamemo, da tudi desničarji ne bodo imeli težav pri izdelavi prepletene zapestnice. Z najosnovnejšim znanjem kvačkanja jo lahko ustvarite v samo tridesetih minutah.

Potrebščine:

  • kvačka
  • dva odtenka bombažne prejice
  • perlice
  • šivanka
  • škarje
  • kovinski zaključki za zapestnice

Uporabljene petlje pri kvačkanju: verižna petlja (ang. foundation ring).

Kvačkana zapestnica s perlicami

Prejico napeljemo skozi šivanko in nanjo v poljubnem vrstnem redu nanizamo perlice. Število prilagodimo želeni gostoti perlic v končnem izdelku.

Kvačkana zapestnica s perlicami

Nato šivanko odstranimo in naredimo osnovno zanko, ki jo zategnemo na kvačko.

Kvačkana zapestnica s perlicami

Nadaljujemo z izdelavo sedmih verižnih petelj, ki jih naredimo tako, da prejo ovijemo okoli kvačke in jo potegnemo skozi zanko.

Kvačkana zapestnica s perlicami

Perlico s potegom po prejici približamo nastali verigi in naredimo v točki 3 opisano verižno petljo, tako da perlico vanjo ujamemo. Za razmak med perlicami naredimo poljubno število zaporednih verižnih petelj, nato pa na enak način vključimo novo perlico. Postopek ponavljamo, dokler dolžina verige ne ustreza želeni dolžini končne zapestnice, verigo pa zaključimo na enak način kot smo jo pričeli, torej s sedmimi verižnimi petljami. Na koncu nit odrežemo, potegnemo skozi zanko in zategnemo.

Kvačkana zapestnica s perlicami

Skupaj nakvačkamo 6 verig, ki jih nato na koncih združimo v zaključek. Pomagamo si lahko s koščkom lepilnega traku. Verige nadalje razdelimo v tri pare in spletemo kito ali pa uporabimo kakšen svoj izviren način pletenja.

Kvačkana zapestnica s perlicami

Zaključek izdelamo še na drugem koncu in na oba konca pritrdimo kovinske zaključke za zapenjanje zapestnic.

Kvačkana zapestnica s perlicami

Prepletena zapestnica je po tridesetih minutah primerna za nošenje.

Kvačkana zapestnica s perlicami

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.