Andreja Krašna: Prve stvaritve so bile iz kvačkane žičke

Andreja Krašna je ustvarjalka, za katero bi lahko rekli, da ima čarobne roke. Četudi ne verjamete v čarovnijo, vas bo vanjo zagotovo prepričal pogled na njene raznolike izdelke. Na vprašanje, kdaj je začela ustvarjati, preprosto ne zna odgovoriti, saj se je njena ustvarjalna pot začela že v času, ko se še ni zavedala same sebe. Danes pa se dobro znajde v več vlogah – poleg ustvarjanja je namreč tudi predana prevajalka, še najbolj pa jo osrečuje vloga mame.

Kako se spominjate svojih ustvarjalnih začetkov?
Moji prvi ustvarjalni nagibi so se zagotovo kazali skozi likovno ustvarjanje, saj sem od malih nog veliko in rada risala, barvala, gnetla … Še danes najdem na podstrešju ali v mamini denarnici že malce zbledelo risbico, ki jo je rahlo načel zob časa.

 

Ste imeli v družini kakšnega vzornika z ustvarjalno žilico?
Odkar pomnim, sem občudovala svojo mamo, ki je po izobrazbi modna oblikovalka in ki je s tako lahkoto narisala najlepšo risbico na svetu, ali iz kosa blaga sešila oblekico zame, poleg pa še punčko iz cunj, da mi je delala družbo. Spet drugič je prepletala niti, iz katerih je nastal topel plašček, ki me je grel čez zimo, ali pa pulover za mojega medvedka.
Tudi moja nona, šivilja po poklicu, je bila vešča šivanke in blaga, na stara leta pa je odkrila še čare kvačkanih prtičkov in podobnih drobnarij … Vse sem po malem srkala vase, prevzeta nad tem, kako iz nečesa brezobličnega nastane izdelek, zgolj z malce domiselnosti, ročne spretnosti in ljubezni. Zato sem gledala, se učila in spraševala … Vendar očitno morajo stvari v človeku dozoreti. Po risbicah, krilcih iz blaga najdenega v mamini omari, ter nekaj kvačkanih prtičkih in nanizanih perlicah je sledilo zatišje. Študij v Ljubljani, življenje daleč od varnega zavetja doma, spoznavanje skoraj odraslega življenja, iskanje ljubezni, novih občutij. Ves ta čas pa je nekje v kotičku tlela iskrica.

In kdaj je zagorela?
Očitno je bil potreben čas za projekte kot so diploma, magisterij, družina. Dosegla sem cilje in želje, ki sem jih od nekdaj sanjala, in prišel je čas za cilje, ki jih še nisem poznala.
Preblisk nekega večera pred dobrimi tremi leti in moja večna strast do nakita sta vodila do tega, da je kvačka spoznala žičko. Moje prve stvaritve so bile iz kvačkane žičke, kar še vedno predstavlja del mojih izdelkov in posebno ljubezen. Nekaj drugačnega, posebnega. Sledili so poskusi iz fimo mase, perlic … Ampak, ker sem človek, ki ne mara posnemanja, monotonije, kalupov in enoličnosti, sem iskala, raziskovala in dodajala vedno nove in nove materiale, tehnike, oblike … Brez učitelja, brez tečaja … Tako, za zabavo, sprostitev in pobeg v moj svet, kjer ni recesije, kjer ne odgovarjam nikomur, razen sami sebi, kjer me nihče ne nadzira, graja ali omalovažuje, kjer sem najbolj iskrena in najbolj svobodna. Dve leti sem ustvarjala zaradi ustvarjanja samega. Izdelala sem kakšen kos nakita zase ali za darila prijateljicam. Vmes sem za novoletna darila naredila nekaj šalov in kap in ponovno ugotovila, kako je kvačkanje zabavno. To je bil začetek velike ljubezni.

 

Kdaj ste potem izdelke začeli prodajati in kje?
Pred dobrim letom sem svoje stvari prvič ponudila na stojnici, na Art marketu v Ajdovščini v okviru tedna mode, in ugotovila, da je to lahko prav zabavno in da mi včasih prav dobro dene malce stika z ljudmi v živo in trenutek predaha od Andreje prevajalke, gospodinje, mame …

Kako ljudje sprejemajo vaše izdelke, kakšen je odziv nanje?
Ljudje, ki pristopijo k moji stojnici, se skoraj praviloma čudijo in sprašujejo, če vse izdelujem sama. Razlog je ta, da imam izredno raznovrstne izdelke. Zabava me ideja, da je vsaka oseba lahko potencialni uporabnik mojih izdelkov. Tako se v moji skrinji najde vse, od preprostih elastik in špangic s kvačkanimi rožicami za male damice, do kvačkanih torb, unikatnih pokrival ter ekstravagantnih ogrlic za res posebne priložnosti za večje dame.

Tudi kaj za moške?
Tudi za pripadnike moškega spola se najde kak šal, kapa ali par manšetnih gumbov.

S kakšnimi materiali pa ustvarjate?
Kar se materialov tiče, je na moji paleti vse od plastike, nove in reciklirane – eko nakit iz plastenk mi je tudi v posebno veselje in izziv –, do filca, lesa, kamna, žice in volne. V zadnjem letu sem odkrila še eno ljubezen, ki ima ob ‘žičkanju’ in kvačkanju prav posebno mesto – vintage nakit.

Kaj se je zgodilo, da ste se zaljubili vanj?
Temu je spet botroval preblisk trenutka, ko sem med sprehajanjem psa zagledala tako čudovite miniaturne listke javorja, da se nisem mogla upreti, da jih ne bi vzela s seboj. Takoj se mi je porodila ideja: narave ne morem posnemati, v resnici verjamem, da je nihče ne more, lahko pa jo ujamem. Tako je nastala in še nastaja serija ogrlic, prstanov, brošk in uhanov v ‘vintage’ okvirčkih s pravimi sprešanimi rastlinami, ki jih kombiniram s papirjem iz stare knjige, z ilustracijami in barvami, kar vsakemu kosu da pridih sodobnosti in drugačnosti.

Bi lahko rekli, da z vsakim izdelkom ustvarite novo zgodbo?
Vsak kos nakita ali vsak modni dodatek je zgodba zase, je drugačen, je ujet trenutek moje ljubezni, ki krasi nekoga drugega. Z drugimi želim deliti lepoto, ki jo najdem v sebi, in jim dan za dnem podarjam delčke sebe. Obožujem svoj svet in čas z malo Andrejo v meni, ki nikakor noče odrasti in se enostavno igra, igra, igra …

 

Pa vendar ta igra je posel … Kako ste zasnovali blagovno znamko Krasna?
Blagovna znamka Krasna je nastala čisto spontano, vendar imena nisem izbrala samo zaradi svojega priimka, temveč tudi in predvsem zato, ker je vsaka ženska zase KRASNA in z njo v mislih nastajajo moj nakit in modni dodatki.

Po čem se vaši izdelki razlikujejo od drugih?
Ciljam predvsem na posebnost, drugačnost, ker je v tem svetu že tako preveč posnemanja. Razočarana sem, ko vidim dekleta, ki so vse po vrsti variacije na isto temo … v oblačenju, govoru, vedenju. K sreči tu pa tam naletim na dekle ali žensko, ki si upa biti drugačna, samosvoja in ki raziskuje in ustvarja svoj lasten stil, ki ne rabi vprašati prijateljice, katere čevlje naj izbere, ampak posluša sebe. In srce mi zaigra. Enako sem razočarana, ko vidim nekatere ustvarjalce, na primer nakita in modnih dodatkov, ki kopirajo eden drugega ali tuje umetnike. Tako brezmejen je ta svet, tako neskončno morje idej in možnosti, da se mi slednje ne zdi niti pošteno niti potrebno.

Andreja-Krasna_portret_1Zakaj pa vaših izdelkov ni v trgovinah?
V trgovinicah mojih izdelkov ni, ker mi je ljubši osebni pristop. Rada vidim, v čigave roke gredo moji ‘otročički’. Kogar zanimajo moji izdelki tudi izven stojnic in uradnih ur, me lahko kadarkoli obiščejo tudi doma, kjer jim v miru in z veseljem razkažem svoje izdelke. Preverjeno. Dosegljiva sem na elektronskem naslovu nakit.krasna@gmail.com ali prek Facebook strani *krasna*.

Kakšni pa so vaši cilji za prihodnost?
Želim si, da bi nekoč pripeljala KRASNO tako daleč, da bi lahko živela od tega, saj sem kljub moji neizmerni in večni ljubezni do angleščine ugotovila, da je moj poklic v resnici ustvarjanje – izdelovanje nakita in modnih dodatkov. Toliko veselja, zadoščenja in energije mi daje, tako me prežema s strastjo, občutkom svobode in zaljubljenosti. Ja, rekla bi, da pride takoj za občutki, ki mi jih daje to, da sem mama.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.