Beseda urednice: Potrošniki, postanite odgovorni!

Metka Pravst, foto Helena Kermelj

Opažam, da je v jesensko obdobje kar nekaj resnih ustvarjalcev vstopilo z novimi pravili poslovanja – ukinili so možnost plačila po povzetju. Med njimi sem tudi sama! Ko sem opazila, da so to možnost plačila začeli ukinjati tudi drugi ustvarjalci, ki jih izredno cenim, se je v meni sprožilo vprašanje: Kaj za vraga se je zgodilo s poštenjem potrošnikov? Si predstavljate, da stranka naroči izdelek po svojih željah in ga potrebuje v res kratkem času. Ustvarjalec svoj čas, ki bi ga sicer preživel z družino ali kako drugače koristno, nameni izdelavi naročenega izdelka in ga na lastne stroške pošlje stranki, slednja pa paketa na pošti ne prevzame. Čas in denar sta v trenutku, ko se paket vrne v roke ustvarjalca, zavržena, občutki pa grenki, saj je ustvarjalec ob svoj že tako težko zasluženi denar, poleg poštnih stroškov je moral namreč plačati material, ki ga je uporabil za izdelavo unikata, ki ga ne more prodati nikomur, saj je bil izdelan po naročilu, da o izgubljenem času sploh ne izgubljam besed.
V takšnih primerih se vprašam, kdaj in zakaj je potrošnik postal tako brezbrižen? Kje se je izgubilo spoštovanje? Na tej točki nespoštovanja se lahko dotaknem še ene pereče teme, ki prav tako dviguje pritisk v ustvarjalnem svetu! Kopiranje, ki je postalo vsesplošna praksa. Razumem, da oseba potrebuje navdih, a kopiranje izdelka do zadnje podrobnosti, ki jih nekdo razvija in izdelek ustvari po mesecih tuhtanja, preizkušanja in ustvarjanja … To se mi zdi nedopustno!

Zato apeliram na vse vas – potrošnike: Postanite odgovorni! Ne kupujte ponaredkov! In predvsem ne naročajte izdelkov, ki jih ne boste plačali!

Metka Pravst – MetiBeti, urednica e-revije Ustvarjalne roke
Pišete mi lahko na metibeti@gmail.com.

E-revija Ustvarjalne roke – jesen 2015
Prispevek je bil objavljen v e-reviji Ustvarjalne roke – jesen 2015.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.