Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!
ZaZivali
ZaZivali.si spletna trgovina za male živali: hrana za pse, oprema za pse, hrana za mačke, oprema za mačke, hrana in oprema za glodavce in ptice, akvaristika in teraristika.

Darja Vidmar pravi, da je volna čudežno vlakno, ki v našem prostoru postaja vse bolj priljubljena. Zanjo je več kot le to, je tudi terapevtski ustvarjalni material, saj iz volne velikanke izdeluje čudovite izdelke.

Super mehke odeje, kape, šali izdelani iz volne v trakovih so trenutno v svetu pravi hit. Kaj pa pri nas?
Res je. Volna velikanka je pravi hit že nekaj let v tujini, medtem ko k nam šele dobro prihaja.

Kdaj ste se vi prvič srečali z volno velikanko in kje?
Volno velikanko sem prvič zasledila pred slabimi tremi leti, ko sem prečudovite kreacije oblačil našla na spletu oziroma na enem od socialnih omrežij, po raziskovanju pa še ogromno drugačnih idej, kot so odeje, šali in kape. In kot da mi je bilo namenjeno, sem ugotovila, da z našo spletno trgovino Naturaland že sodelujemo s podjetjem, ki takšno volno izdeluje. In tako se je akcija testiranja takoj pričela. Navdušila sem se, ker mi je bila volna velikanka tako zelo zelo všeč, tudi plesti sem se naučila sama, kar preko Youtube kanala, kjer je veliko filmčkov, ki zelo lepo prikažejo tovrstno pletenje.

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Kaj vas je tako prevzelo pri tovrstnem ustvarjanju?
Volna je mehka, barve so noro lepe, karkoli spleteš, je čudovito, vse je spleteno v razumljivem času. Celo pletenje z volno velikanko me neizmerno pomirja in takrat lahko izklopim ves svet.

Kaj ste prvič iz nje ustvarili sami?
Prvi izdelki so bile ogromne kape s cofi iz najrazličnejših možnih živih barv. Šele čez dobrega pol leta sem se opogumila, naročila 3 kilograme iste barve volne in spletla prvo odejo. Rekla sem si, kar bo, pa bo! In je uspela – čudovita odeja, ki jo imam še danes.

Ste že prej znali plesti?
Samo enkrat sem pletla in to še v osnovni šoli. Bil je pulover in pletla sem ga več kot mesec dni. To je bil moj prvi in zadnji izdelek iz navadne volne. Klasično pletenje me nikoli ni pritegnilo in tudi moj izdelek, iskreno povedano, takrat ni bil hvale vreden.

Kako pa bi opisali občutek ob ustvarjanju z mehko volno velikanko?
Predvsem sem presenetila samo sebe, ker pletenja iz navadne volne nikoli nisem oboževala, pletenje z volno velikanko pa me je tako prevzelo. Ko sem pričela s pletenjem iz volne velikanke, pa ne glede na neznanje in samoučenje, kar nisem mogla prenehati. Vztrajala sem, dokler niso bile zanke popolne in enakomerne. Dokler kapa ali šal nista imela oblike, kot sem si jo zamislila.

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Pa uporabljate pletilke ali samo roke?
Večino izdelkov pletem z rokami. Le za kape in trakove uporabljam 20 mm pletilke, ostale izdelke pa pletem z rokami tako, da vlečem zanke skozi zanko.

Lahko z volno velikanko tudi kvačkate, ali sploh obstajajo tako velike kvačke?
Ročno pletenje se tako ali tako plete na princip kvačkanja, tako da v resnici kvačkam. Tako velika kvačka dvomim, da obstaja, in tudi če bi, bi bila manj priročna kot človeška roka. Za kakšne zaključke pri kapah uporabim kvačko debeline 20 mm. Obstajajo sicer zelo velike in debele pletilke, ki jih je mogoče naročiti preko spleta. Po mojem mnenju je najboljša izbira pletenje z rokami.

Bi na kratko opisali postopek pletenja z rokami?
Obstajata dve tehniki pletenja z rokami. Pri prvi pletemo z rokami kot s pletilkami, pri drugi pa vlečemo zanke skozi zanke s prsti. Jaz pletem z vlečenjem zank in sicer šale in odeje. Večje odeje pletem na tleh na pregrinjalu tako, da je odeja vedno zaščitena. Pletem pa z rokami, saj tako odejo ne premikam in imam več kontrole nad enakomernim pletenjem in nad izdelavo pravilnih dimenzij. Pletenje je na takšen način gosto in zanke so popolne in enakomerne. Vseeno želim, da je moj izdelek popoln in sem včasih morda celo preveč perfeksionistična in kakšen izdelek izdelam tudi ponovno.

Kaj uporabnega je mogoče izdelati iz volne velikanke?
Izdela se lahko ogromno različnih izdelkov. Od zimskih kap, šalov, trakov do otroških odej in vse tja do odej poljubnih dimenzij. Lahko se v volno obleče dekorativne blazine. Ker se prejo lahko deli, je mogoče izdelati tudi puloverje in jakne. Sama sem že pletla pončo iz deljene preje in je bil resnično čudovit in seveda topel.

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!

Pa se lahko ljudje pri vas naučijo plesti z volno velikanko?
Seveda. Lahko me kontaktirajo in ko se bo nabralo dovolj udeležencev, lahko izvedem tečaj. Prvi tečaj sem imela decembra in ker so bile udeleženke zelo zadovoljne, sem se odločila, da bom s tečaji nadaljevala. Sicer v tem trenutku nimam še v načrtu točnih terminov, bodo pa zagotovo znani že kmalu.

Zasledila sem, da volno uvažate iz Južne Amerike in Avstralije, kaj pa slovenska volna, bi bila primerna?
V bistvu je surovina iz Južne Amerike in Avstralije, ki se potem do konca obdela in barva v Evropi. Torej v Evropo pride neobdelana volna, ki je praktično le postrižena. V obeh primerih gre za Merino volno, katere v Sloveniji nimamo. To je posebna vrsta ovc, v Sloveniji imamo pa le običajno vrsto ovc. In ker je Merino volna prijetna in mehka medtem, ko ovčja volna bode, definitivno slovenska volna ni primerna za takšno volno. Obstaja pa možnost, da bo v prihodnje evropskega porekla, torej tudi surovina. Ampak težko napovem, kdaj bo to realizirano, saj je trenutno še vse v dogovarjanju.

Darja Vidmar: Volna velikanka osvaja z mehkobo!Kako pa je z vzdrževanjem volne velikanke?
Pranje v pralnem stroju odpade, tudi na programu za volno, saj bi se izdelek skrčil. V poštev pride le zračenje ali pa v primeru madežev kemično čiščenje. Ko sem sodelovala z eno od blogerk, mi je poročala, da je umazala svetlo siv šal z živo rdečo šminko, ki je po nekaj dneh na mrazu izginila iz šala, ker ima sposobnost samočiščenja.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 13. februarja 2018.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

ZaZivali
ZaZivali.si spletna trgovina za male živali: hrana za pse, oprema za pse, hrana za mačke, oprema za mačke, hrana in oprema za glodavce in ptice, akvaristika in teraristika.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.