Daša Kogoj: Glina je neprecenljivo darilo narave

Daša se je z glino srečala v najstniških letih. “Glede na to, da sem bila že od malega spretna z rokami, mi je mama predlagala, naj se preizkusim še v oblikovanju gline.” Izkušnje je začela nabirati na delavnicah pri znanem slovenskem lončarju Urbanu Magušarju, obiskovala jih je v prostorih Fužinskega mlina. “Tu sem še danes pri Ines Kovačič, kjer se vsak četrtek najdemo in skupaj ustvarjamo. Trenutno še bolj fakultativno – enkrat tedensko, kmalu pa upam, da bom lahko razprla jadra in odplula na samostojno pot,” nam je zaupala ustvarjalka, ki je ob prvem dotiku z glino vedela, da je to ljubezen. “Pozitivna energija, ki jo dobim vsakič, ko sem v stiku s tem prekrasnim darilom matere narave, je neprecenljiva. Iz te se vedno znova rojevajo nove in unikatne kreacije, ki danes razveseljujejo mojo družino, prijatelje in kupce.” Daša se najraje loti izdelave čajnikov iz porcelana in elegantnih visokih vaz, po številu pa prevladujejo skodelice vseh oblik in barv. Njena želja je vzpostaviti projekt Fair trade trgovine s keramičnimi izdelki, ki ne bo samo trgovina, pač pa celoten projekt usmerjen v ohranjanje tradicije lončarstva na slovenskem.

Fotografije: osebni arhiv in Manca Jevšček

Ustvarjalne-roke_Dasa-Kogoj_portret

Kje jo najdete?
Dašini izdelki so na ogled na Facebook strani Daša’s pottery, kjer lahko izdelke naročite ali pokomentirate njeno umetniško delo.

Če bi radi tudi vi predstavili svoja umetniška dela, nam pišite na elektronski naslov info@ustvarjalneroke.si.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.