Katja Martinšek: Pri izdelavi cakepopsov se sestavine lahko prilagodijo

Katja ima čudežne roke, izpod katerih nastajajo prave male sladke umetnine, ki se jim je zelo težko upreti. Izdelava cakepops tortic počasi prerašča v njeno drugo službo, po izobrazbi je namreč arhitektka in se primarno ukvarja z oblikovanjem interierjev in projektiranjem svetlobe. Ko smo njene sladke dobrote postavili pod soj luči, smo opazili, kako natančno je izdelana vsaka podrobnost, zato jim Katja povsem upravičeno pravi ‘za grižljaj velika popolnost’.
Energije za pripravo sladkih dobrot ji nikoli ne zmanjka. “Zelo rada izdelujem sladice, predvsem torte, iz katerih sem izhajala tudi pri cakepopsih. Tako so nastale prave mini tortice, s sveže spečenim biskvitom in kremo iz naravnih sestavin, oblite s pravo čokolado. Sledila sem temu, da tudi dekoracija ni samo privlačna na pogled, ampak tudi zelo okusna, saj vedno več okraskov naredim sama, predvsem iz marcipana,” nam je zaupala Katja, ki se je z njimi srečala povsem naključno, ko je na spletu iskala različice tematskih dekoracij iz marcipana za torte. In tako se je začela odvijati njena sladka zgodba, pri kateri pa je pomembno poudariti tudi, da so tortice izpod njenih rok ne samo videti popolne, pač pa predvsem okusne in zdrave. Ravno zato vedno sama speče biskvitno testo in pripravi svežo kremo. Šla pa je še korak dlje in ustvarila linijo Cakepops Fit, pri kateri je v ospredju uporaba zdravih in ekoloških sestavin. “Ti cakepopsi so kombinacija sveže spečenega biskvita in nežne kreme, kjer belo moko zamenja mandljeva ali kokosova, sladkor zamenja yacon, stevija, temna melasa, neprečiščen med ali javorjev sirup, klasično maslo zamenja kokosovo ali ghee maslo, ki je bolj zdravo.” Tudi okraski za to linijo so skrbno izbrani, pa čeprav je zaradi tega pri okraševanju malce bolj omejena. Je pa toliko bolj prilagodljiva pri posebnih potrebah ljudi in predvsem otrok z alergijami na določene sestavine. “Pri izdelavi cakepopsov se sestavine vedno lahko prilagodijo,” je zatrdila Katja in dodala, da za sladkanje ne sme biti prikrajšan noben otrok.
Ker se tudi v njej skriva otroška duša, se rada poigrava z barvami in cakepopse ‘oblači’ v vse barvne odtenke. “Tako se lahko popolnoma prilagodim barvam zabav, porok, namiznih dekoracij, logotipov podjetij …” Prilagodi pa se tudi željam pri izdelavi figuric, saj je mojstrica v izdelavi tematskih cakepopsov, ki pod njenimi prsti oživijo kot različni risani junaki, gusarji, roboti, cela vrsta živali … “Vedno več je otroških zabav, kjer torto zamenjajo cakepopsi, ali pa je kombinacija obojega, saj so otroci nori nanje, in prav zaradi otroškega navdušenja in veselja zelo rada izdelujem figurice,” nam je zaupala Katja in dodala, da sta nad cakepopsi navdušena tudi njena otroka, zato vedno izdela kakšnega več, da pocrklja svoja dva navihančka, ki pri izbiri okusov nista prav nič izbirčna. “Pri izdelavi nekaterih cakepopsov sem izhajala iz ameriških receptov, pri čemer sem morala zelo zmanjšati količino sladkorja. Okusa pomaranča-čokolada in malina-čokolada pa sta nastala iz mojih najljubših receptov za torte in teh ne boste našli v nobeni knjigi,” je ponosno dejala Katja, ki ima za izdelavo cakepopsov še veliko idej. Izpod njenih rok nastaja tudi linija presnih cakepops tortic, ki zadovolji še tako zahtevne gurmane.

Fotografije: Petra Cvelbar in osebni arhiv

Katka Martinšek, foto Petra Cvelbar

Kje jo najdete?
Katja sladke umetnine podrobno predstavlja na spletni strani Cakepops.si, aktivna pa je tudi na Facebooku.

Če bi radi tudi vi predstavili svoja umetniška dela, nam pišite na elektronski naslov info@ustvarjalneroke.si.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.

Comments are closed.