Igre naše mladosti ne bodo šle v pozabo

V Hiškariji ustvarjata Zala Pavšek in Špela Šafar, bivši sodelavki, ki sta ravno prav razigrani in imata podoben pogled na svet, ki je hkrati dovolj raznolik, da se lahko kreativno dopolnjujeta. Zala je ustanoviteljica in vodilna sila Hiškarije, sicer po izobrazbi arhitekta, Špela pa je notranja oblikovalka, ki s svojimi idejami daje unikatno dodano vrednost. Skupaj ustvarjata že leto in pol in glede na ideje, ki še čakajo na realizacijo, zagotovo ne bosta kar tako odnehali.

Pogosto srečava starše, ki ob tem, ko na Hiškarijini stojnici opazijo igre svoje mladosti, pričnejo s svojimi otroci obujati spomine na njihovo lastno otroštvo.

Hiškarija – Igre naše mladosti ne bodo šle v pozabo

Kdaj in kako se je rodila ideja o izdelovalnici uporabnih stvari za male in velike otroke?
Špela: Ideja o Hiškariji se je rodila, ko se je Zala lotila izdelave stenske ure za sinovo rojstno-dnevno darilo. Pod njenimi spretnimi prsti je tako začelo nastajati vedno več unikatnih otroških daril. Odzivi so bili zelo spodbudni, idej dovolj, želja po ustvarjanju pa vse večja. Tako je nastala Hiškarija, blagovna znamka domiselnih in uporabnih daril za otroke, male in velike.
Glede na to, da v Hiškariji ustvarjata dve kreativni duši, kdaj in kako sta se vajini ustvarjalni poti srečali in združili v poslovnem smislu?
Zala: Naključje je poskrbelo, da sva se s Špelo, nekdanjo sodelavko, po več letih zopet srečali ter ponovno odkrili skupno strast do rokodelskih izdelkov. Na najinem prvem kreativnem sestanku, med hojo v naravi, sva združili misli in začrtali Hiškarijino pot, po kateri še danes hodiva, včasih celo tečeva.

Hiškarija – Igre naše mladosti ne bodo šle v pozabo

Vsak, ki pokuka na Hiškarijino spletno stran, lahko opazi, da imajo vsakodnevno uporabni izdelki prav simpatična imena – zvezek Slavc, beležka Nežka, krede Brede, ura Magda … Zakaj ste jih poimenovali z osebnimi imeni?
Zala: Hiškarijini izdelki so osebni. In igrivi. Tudi imena izdelkov so zato takšna. Nagajiva in slovenska. Ljudem pogosto privabijo nasmeh na ustnice.
Špela: Preprosta in nekam znano se slišijo.

Hiškarija – Igre naše mladosti ne bodo šle v pozabo

Ker se je začelo novo šolsko leto, ne moremo mimo vaših posebnih zvezkov, ovitih v blago. Kako ste dobili idejo, da bi zvezek zavili v blago?
Zala: Največkrat je ideja rezultat nekih lastnih potreb ali potreb ljudi, ki so ti blizu. Ko gre otrok v šolo, je to zanj velika prelomnica v življenju. Prvi šolski dan, prva šolska torba … Želja, da bi bili lepi, posebni in takšni ostali celo šolsko leto, je prerasla v ZvezekSlavc. Spomine je lepo arhivirati, na primer popisan šolski zvezek iz prvega razreda.
Špela: Včasih smo zvezke zavijali v papir, v posterje. Res so bili lepi, zaščiteni pa ne prav dobro.

Hiškarija – Igre naše mladosti ne bodo šle v pozabo

Kako vzdržljivi pa so ti zvezki v rokah mladih uporabnikov?
Zala:Za ovijanje zvezkov vedno uporabljava samo 100% bombaž. Tako so platnice zvezka dobro zaščitene za celo šolsko leto in prijetne na otip – za razliko od plastičnih ovitkov. To je dokazala tudi najina domača šoloobvezna preizkuševalna služba 6, 10 in 12 let.
Špela:Dokaz za vzdržljivost zvezkov pa so prav gotovo tudi odzivi in ponovna naročila kupcev, ki so šolske ZvezkeSlavce v Hiškariji kupili že za preteklo šolsko leto.
Zala:Za letošnje šolsko leto je Hiškarija v sodelovanju z ilustratorko Anjo Polh pripravila čisto nove zvezke z nagajivim likom Slavca, ki se pojavlja tudi v notranjosti zvezka. V nekaterih šolah v nižjih razredih devetletke otroci potrebujejo zvezke Tako Lahko, Lili in Bine … v Hiškariji seveda zašijemo tudi te.

Hiškarija – Igre naše mladosti ne bodo šle v pozabo

V Hiškariji posebno pozornost posvečate tudi nostalgičnim igram, kot sta gumitvist in ristanc, v ponudbi imate tudi hulahop obroč. Se zdajšnja generacija staršev odloča za nakup teh iger, glede na to, da so z njimi odraščali sami, ali se vam zdi, da bodo te igre zaradi novodobne tehnologije kmalu pozabljene?
Špela:Pogosto srečava starše, ki ob tem, ko na Hiškarijini stojnici opazijo igre svoje mladosti, pričnejo s svojimi otroci obujati spomine na njihovo lastno otroštvo. Kaj in s kom so se igrali, ko so bili še otroci.
Zala:Zavest nas staršev, da lahko vplivamo na to, kako bodo otroci preživljal prosti čas pa prav gotovo ne bo dovolila, da gredo igre naše mladosti v pozabo.

Hiškarija – Igre naše mladosti ne bodo šle v pozabo

V ponudbi imate tudi izdelke za okrasitev doma – hiško za otroke, nabiralnik, ure … Katere izdelke lahko v prihodnje še pričakujemo na vaših poličkah?
Zala:Želja in idej je veliko več kot časa. Klub temu pa pripravljava 1001 različico zvezka Slavca, v nastajanju je tudi darilni paket h kuharskim zvezkom, XL ristanc Rič, FračkaSračka, TablaMarjanca … In nekaj vrtnih idej še čaka na papirju.

Fotografije: osebni arhiv, Tanja Pečenko

E-revija Ustvarjalne roke – jesen 2015
Prispevek je bil objavljen v e-reviji Ustvarjalne roke – jesen 2015.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.