Nasveti za popravila, dodelavo in predelavo oblačil od osnov do visoke mode

Suzana Duhovnik in Marija Mimi Udovič sta mama in hči, ki jima je s skupnimi močmi uspelo napisali knjigo o osnovah šivanja – Šivam si, ki na praktičen način predstavi osnove ročnega in strojnega šivanja. Bogate izkušnje in koristne nasvete, ki jih ima mama v malem prstu, je hči zbrala in oblikovala v priročnik.

Knjiga Šivam si je podrobneje predstavljena na naši spletni strani v rubriki Zakladnica znanja.

Knjiga Šivam si

Po pomoč se je zatekla k mami
Suzana je začela pisati knjigo o šivanju v želji, da bi šiviljsko znanje predala svojima hčerkama, a je med pisanjem ugotovila, da njeno sicer bogato znanje o šivanju ni dovolj za izčrpen priročnik. “Osnovne stvari sem poznala, ampak premalo, da bi lahko napisala celo knjigo,” nam je iskreno zaupala Suzana, ki se je po pomoč zatekla k mami. “Mama mi je kazala trike, jaz pa sem si zapisovala vse podrobnosti,” je dejala Suzana, ki je v času pisanja priročnika podrobno pregledala vso razpoložljivo literaturo o šivanju in kmalu ugotovila, da je njena mama prava zakladnica znanja.

Knjiga Šivam si

Popravila, dodelava ali predelava
“Mamino znanje je res nekaj posebnega in marsikaterega njenega koristnega nasveta nisem zasledila nikjer v literaturi,” jo je pohvalila in poudarila, da je bila navdušena nad njenim znanjem prilagajanja osnovnih krojev, v knjigi so namreč razumljivo vsakemu začetniku predstavljeni nasveti za popravila, dodelavo in predelavo oblačil – od osnov do visoke mode. “Da je to res enostavno, sva skušali prikazali v knjigi, saj sva prikazali visoko modo s preurejanjem osnovnih krojev kril,” je dodala Suzana, njena mama pa je poudarila, da mora vsaka dobra šivilja najprej osvojiti osnovno znanje.

Knjiga Šivam si

Zlate zapovedi šivanja
“Najprej je treba poznati osnove šivanja, tako kot so prikazane v knjigi,” je poudarila Marija Mimi, ki je danes mojstrica šivanja. Osnov se je učila sama, triki, ki jih obvlada, pa so plod dolgoletne prakse, navsezadnje je vrsto let vodila šiviljske tečaje doma in po svetu. Suzana je imela to srečo, da je imela učiteljico šivanja doma, a tega ni znala izkoristiti. “Vedno sem bila uporniška in rada sem delala po svoje, marsikaj sem preslišala in se zato marsičesa nisem naučila, kar sem nadoknadila ob pisanju te knjige. In ravno te stvari, ki jih mama zapoveduje v knjigi, sem rada preslišala,” je v smehu dejala Suzana, ki ji je mama hvaležna, da se je lotila pisanja knjige. “Suzana je lepo obeležila moje življenjsko delo, to znanje bi šlo lahko v pozabo. Da se je tega lotila, sem ji zelo hvaležna.”

Knjiga Šivam si

Fotografije: Borut Slabe, Svet knjige

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.