Poslikava motociklov je najnovejša strast

Kiki Klimt

Kiki Klimt je vsestranska umetnica, pripovedovalka zgodb v vizualnem jeziku in zase pravi, da je iluminatorka, saj osvetljuje zgodbe, s tem ko jim daje barvo in svetlobo. Njena osnovna izobrazba je slikarska, magistrirala je iz kiparstva in takoj po končanem študiju nekaj leta delovala na področjih sodobne konceptualne vizualne umetnosti. »Raziskovala sem sodobne medije in razstavljala po Sloveniji in v tujini, med drugim tudi v New Yorku in Berlinu. Nato sem dolga leta delovala na področju ilustracije in oblikovanja. Vmes sem oblikovala vizualna sporočila in ustvarila dve blagovni znamki, Meditero in Olivio, ter oblikovala kar nekaj knjig. Pred osmimi leti sem odkrila čar poslikave in oblikovanja prostorov in skupaj s timom umetnikov ustvarila posestvo JandaLa.«

Kateri so vaši trenutni mediji?
Še vedno je moje delovanje zelo raznoliko, a trenutno mi je v največji izziv in veselje troje; to so urejanje in poslikava prostora, klasično slikarstvo in portreti ter unikatna poslikava motociklov – ta je moja najnovejša strast. Tega ne počnem z airbrushem, temveč s čopiči, torej klasično, slikarsko. Vsak motocikel je zame platno, na katerem pripovedujem zgodbo, ki si jo naročnik želi povedati. Temu primerno se menjajo stili slikanja in podobe.

Umetnost je večna igra odkrivanja skrivnosti vizualne govorice.

Kiki Klimt

Kiki Klimt

Kako je na vaše delo vplivala digitalizacija – ste se kdaj upirali novodobnim možnostim, ki ponujajo nove načine ustvarjalnega izraza?
Upirala se nisem nikoli, poznam številne medije in jih tudi uporabljam. Res pa je, da sem tradicionalni umetnik in da lepoto iščem v starih znanjih in umetninah. Že v času študija so me privlačila dela iz davnine, ki v sebi nosijo lepoto in globino, dela, ki niso le površinska, ampak imajo duhovno vrednost. Vedno so me zanimale mitologija, simbolika in stari načini vizualnega izražanja. V njih je več človeške lepote, ki seže globlje kot le v mehaniko očesa in možganov. Stara dela lahko občutimo z vsem bitjem, saj delujejo celostno. Sodobne tehnike so bolj mehanske in instantne, lahko bi celo rekla, da so bolj površinske.

Kiki Klimt

Ponašate se tudi z nazivom doktorica; iz česa ste doktorirali?
Doktorat sem dobila iz ilustracije in vizualne komunikacije, uradni naziv je sicer doktor umetnosti. Kot zanimivost pa naj povem, da sem bila prva doktorica umetnosti iz ilustracije v Sloveniji.

Ste tudi profesorica umetnosti, ilustracije in vizualne komunikacije na različnih univerzah v Sloveniji in tujini. Zasledila sem, da ste poučevali v Istanbulu, Lizboni, Sofiji … Kje ste najlažje vzpostavili stik s študenti?
Poučevanje je moja velika ljubezen, v stiku s študenti se vedno počutim neverjetno živo. Ne morem reči, da je bilo kje lažje in da je bilo kje drugače, povsod se stik s študentom gradi počasi in vztrajno. Znanje se prenaša skozi odnos. Zgolj podajanje znanja in študiranje literature ni dovolj, za razumevanje je potrebno nekaj več. To od profesorja zahteva veliko več angažiranja in pozornosti. Študenta moraš prelisičiti, da ti dopusti, da mu predaš znanje. Največje priznanje, ki sem ga dobila, da je moje delo z njimi pravilno, je bilo Rozmanovo priznanje za delo z študenti ter seveda to, da sem s številnimi še vedno v stiku, da se slišimo in srečujemo.

Kiki Klimt

Pravijo, da se profesorji od študentov tudi veliko naučijo!
Profesor se lahko od študentov vedno nauči več kot oni od njega, ker je bolj odprt in neobremenjen s tem, kaj zna. Biti profesor ne pomeni biti pameten in imeti informacije ter zbirati točke na simpozijih in z objavljenimi članki. Biti profesor je odgovorno delo prepoznavanja talenta v vsakem posamezniku, usmerjanja človeka, odpiranja potencialov in podajanja razumevanja.

Vodite laboratorij vizualne, verbalne in glasovne komunikacije AKArtLab (Ancient Knowledge Art Laboratory), v okviru katerega tudi raziskujete – za kakšna raziskovanja gre?
Moja raziskovanja so šla vedno v dve smeri, v širino in v globino. V širino tako, da sem raziskovala različne stvari, in v globino tako, da sem želela razumeti bistvo komunikacije. Raziskujem mitologijo simboliko, govorico znakov, psihologijo, filozofijo, umetnostno zgodovino, antropologijo, matematiko, fiziko, duhovna znanja, ezoteriko in predvsem stara znanja o vizualnem komuniciranju. Moja raziskovanja so me vodila po vsem svetu in v različna časovna obdobja. V bistvo, ki se odraža v njihovi kulturi, filozofiji in religiji. Dandanes je svet mišmaš vseh mogočih informacij, ki delujejo le skozi misli in um. Nekoč pa je bila komunikacija veliko bolj jasna in usklajena z vibracijo človeka. Delovala je na nivoju telesa, srca in uma in bila veliko bolj celostna. Komunikacija je vibracija, ki se prenaša od enega človeka na drugega. Na katerem nivoju in kako to deluje na človeka, pa je zapisano v starih zgodbah, verovanjih, slikah, zgradbah, kipih, iluminacijah, tipografijah, simbolih, piktogramih.

V stiku s študenti se počutim neverjetno živo.

Kiki Klimt

Kako vsa ta dognanja vplivajo na vaše delo?
Veliko časa in pravilno vodstvo sta me pripeljala do tega, da sem se jih naučila brati in jih prepoznati. Lahko rečem, da sem se umetnosti izražanja in slikanja naučila šele dolgo za tem, ko sem končala uradno izobraževanje. Dejansko sem se morala odučiti vsega, kar sem prej poznala, da sem lahko skozi doživetje in trdno praktično delo prišla do pravega razumevanja vizualne komunikacije.

V okviru AKArtLaba vodite tudi tečaje – komu so namenjeni?
Namenjeni so vsem, ki si želijo usvojiti znanje o izražanju v vizualnem jeziku. Saj to potrebujemo prav vsi. Današnji svet je svet podob, ki jih učim razumeti in ustvarjati, brati in pisati. Tečaji so tako namenjeni amaterjem, ki se želijo izražati skozi vizualno umetnost, profesionalcem, ki želijo svoje znanje nadgraditi in svoj poklic bolje razumeti, ter ne nazadnje ljudem, ki razumejo pomen vizualne komunikacije v sodobnem svetu in se jo želijo naučiti uporabljati ali pa vsaj razumeti.
Poleg tečajev vodim tudi svetovanja osebne celostne podobe in individualna izobraževanja za ljudi, ki imajo specifične zahteve; se želijo naučiti brati subliminarna sporočila, želijo znati risati obraze, želijo nekaj več vedeti o barvi ali preprosto želijo spremeniti svoji vizualno podobo.

Kiki KlimtKateri so vaši trenutni projekti?
Trenutno pripravljam nove jesenske programe v okviru Akartlaba, sodelujem pri obnovi ene večjih slovenskih tovarn, slikam motocikle, ustvarjam slike za obnovljene poslovalnice Optike Clarus, slikam potrete, oblikujem novo blagovno znamko Olivija in se pripravljam na samostojno razstavo, ki bo v galeriji Miha Maleša decembra v Kamniku. Tako kot vedno je moje delovanje zelo raznoliko in široko.

Kiki Klimt vas 15. decembra vabi na razstavo v galerijo Pogled v Kamnik, izšla pa je tudi prva knjiga Tinka Tonka Flavtofonka, ki jo je naredila s Tinkaro Kovač.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 27. junija 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.