Praznični 3D piškoti

Praznični 3D piškoti

Da bo letošnja peka piškotov še posebej zanimiva, vam predstavljamo posebne dvodelne piškotne modelčke Tjaše Grudnik. Zakaj so posebni? Ker jih avtorica pod blagovno znamko i3D natisne kar s 3D tiskalnikom.

Pečenje piškotov lahko spremenite v domačo zabavo, če imate zanimive piškotne modelčke natisnjene s pomočjo 3D tehnologije.

Praznični 3D piškoti

Praznični 3D piškoti

Praznični 3D piškoti

“Zgodba o modelčkih se začne pri moji diplomski nalogi, ko sem raziskovala različne možnosti oblikovanja oz. modeliranja v 3D tehnologiji. Poleg drugih tehnik sem naletela na zanimiv način, kako 2D sliko pretvoriti v 3D relief in tako naredila piškotni modelček. Poskusno sem izrisala angelčka, ker sem želela imeti tak modelček, a ga nisem našla v trgovinah. In tako je nastal moj prvi modelček za piškotke. Nato sem poskusno naredila še božička in ‘zlobnega’ angelčka,” nam je zaupala avtorica zanimivih modelčkov za piškote, ki se ni ustavila pri zimskih motivih, pač pa se je preizkusila še v izdelavi drugih oblik in celo piškotnih modelčkov z logotipi.

Praznični 3D piškoti

Praznični 3D piškoti

Praznični 3D piškoti

Modelčki za piškote so dvodelni – torej lahko izdelate različne piškote. Uporabite lahko samo osnovni modelček za obliko, lahko pa na osnovno obliko piškota vtisnete še relief. “En piškotni modelček se tiska približno tri ure in je iz plastične mase,” smo še izvedeli. So pa dvodelni modelčki veliki približno 7 do 9 cm, takšni z logotipom pa po potrebi manjši ali večji, pomembno je namreč, da je napis berljiv, ko ga odtisnete v testo.

Da bodo prazniki še posebej sladki, z vami delimo osnovni recept za piškote z vaniljo.

Sestavine:

  • 200 g masla (sobne temperature)
  • 10 jedilnih žlic sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • semena stroka vanilje
  • pol čajne žličke soli
  • 25 jedilnih žlic moke
  • 1 čajna žlička vinskega kamna (ali pecilni prašek)

Priprava:
Maslo in sladkor z električnim mešalnikom stepamo dve minuti. Ko se sestavini povežeta, dodamo še dve jajci, semena stroka vanilje in sol. Na električni mešalnik damo druge nastavke – kavlje in z njimi v maso po žlicah vmešamo moko in vinski kamen (ali pecilni prašek), po želji tudi dve jedilni žlici kakava (če želimo temne piškote). Testo z roko oblikujemo v kepo in ga postavimo na hladno za vsaj dve uri, saj ga bomo lažje razvaljali in z modelčki oblikovali piškote. Piškote pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija približno 10-15 minut (odvisno od debeline piškotov).

Praznični 3D piškoti

Praznični 3D piškoti

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.