Prefinjene barvne kombinacije in več črnine

Prefinjene barvne kombinacije in več črnine

Z modno oblikovalko Simono Kogovšek smo se zapletli v pogovor po zaključku ljubljanskega modnega tedna, ki je konec marca potekal na Ljubljanskem gradu in na katerem je Simona premierno predstavila novo pomladno-poletno kolekcijo ‘Ona’.

Ime blagovne znamke Pisano na kožo daje vedeti, da se potrudite za svoje stranke in jim ukrojite oblačila po meri …
Pisano na kožo je bil vedno samo slogan. Vsaj tako smo si zamislili z Meto Wraber, ki ga je ustvarila zame, vendar smo ga očitno preveč poudarjali in so vsi razumeli, da gre za blagovno znamko, kar je bilo v resnici moje ime. Slogan je sicer odličen, vendar sem zdaj v obdobju večjih premikov naprej. Oddaljila sem se od slogana in začela kot blagovno znamko poudarjati Simona Kogovšek. Spremenila sem podobo z novim logotipom, ki ga je zame ustvaril Ljubo Bratina. Logotip je izpeljanka is črke s in pa stilizirana zanka overlocka, ki me spremlja že od vsega začetka. Zdaj se grem zares.

Prefinjene barvne kombinacije in več črnine

Oblačila imajo prepoznavno rdečo nit – overlock šive.

Vsem oblačilom je skupna rdeča nit – overlock šivi – zakaj ste se odločili za tovrsten slog šivanja in oblikovanja oblačil?
Tovrsten slog je prišel sam od sebe. Kot začetni eksperiment. Efekt, ki ga dobiš s temi šivi in še ko dodaš metalno nit, mi je bil blazno všeč. Sem pa želela »arts&craft« slog nadgraditi in dodelati do bolj modnega, resnega sloga. In še vedno to počnem – nadgrajujem. In počasi dodajam nove tehnike, stile. Zato, ker vedno zahtevam več in najbrž tudi zato, ker se tudi sama spreminjam in s tem tudi moj okus za lepo.

Ravno ste zaključili novo pomladno-poletno kolekcijo ‘Ona’ in jo predstavili na ljubljanskem modnem tednu (LJFW) – kaj je značilno zanjo oz. kaj se bo po vaših modnih napovedih nosilo to pomlad in poletje?
Navdih sem črpala v sebi. Če se človek dobro počuti v svoji koži, lahko premika gore. Kolekcijo sestavljajo lahkotne obleke iz jerseya, ki vključujejo veliko zapeljive čipke, izražajo seksapil in poveličujejo ženske obline. H kolekciji sem dodala zanimive palerine vseh barv, ki popestrijo garderobo z unikatnim videzom. Palerine so nepremočljive in podložene s čipko, ki dopolnjuje pestrost kreacij in prav tako na seksapilen način zaokrožijo rdečo nit.

Kakšen je bil odziv publike na novo kolekcijo?
Odziv na kolekcijo je bil zame fantastičen. V naslednjih treh dneh po reviji so si modne navdušenke prisvojile kar lepo število kosov iz kolekcije. Sledila pa so tudi naročila v drugih konfekcijskih številkah. Zelo sem počaščena, ko dobim »feed back« od mojih že stalnih strank in pa seveda tudi novih, ki jih je dotična kolekcija prepričala, da so jo bolje spoznale. In da vsi opazijo napredek. Tako tehnično kot oblikovno.

Kakšne pa so napovedi o uspešnosti te kolekcije iz ust modnih kritikov?
To bi si želela tudi sama vedeti. Žal nisem zasledila nobenih kritik. Od kogarkoli in za kogarkoli, ki se je predstavil na tednu mode. Pa sem jih tako nestrpno čakala, da bi izvedela, kam me bodo umestili.

Prefinjene barvne kombinacije in več črnine

Kakšne ženske sicer nosijo vaše kreacije?
Ženske, ki po večini posegajo po mojih oblačilih so samozavestne, atraktivne, se ne bojijo poudariti svoje ženskosti, ne da bi trpelo udobje. So uspešne, vedo kaj hočejo in so kar naprej v pogonu.

Od kod pa vam osebno navdih za ustvarjanje?
Iz življenja. Osnovni navdih, ki me je prvi popeljal do sloga, kot ga imam, so bili metulji in kačji pastirji. Torej že več kot petnajst let nazaj. Ta se je obdržal v slogu. Nadgrajujem pa ga z drugimi, ki pridejo zadnje čase čisto iz moje osebne rasti, življenjskega obdobja. Ko sem spisala besedilo za kolekcijo Ona, je mož rekel, da sem opisala sebe. Mi je všeč, da me tako vidi. Na splošno se mi zdi, da sem trenutno v teh letih, ko se ženska najbolje počuti v svoji koži in ko bolj kot kdaj prej hoče poudariti svojo ženskost. In to sem hotela tudi prenesti v kolekcijo. Jeseni jo bom nadgradila. Bo bolj ostra. Zasidrana. Bolj globoka.

Oblačila izdelujete tudi po meri, samo za ženske ali se na vas obračajo tudi moški?
Načeloma izdelujem oblačila samo za ženske, vsake toliko pa se pojavi tudi kakšen moški z željo po čem drugačnem. Ali pa ga v to prepričajo njihove najdražje. Takrat imam večjo tremo. So večji kritiki. Sem pa nadvse vesela, ko vidim, da so zadovoljni in da mi je uspelo z minimalnimi detajli doseči tisti »twist«, ki kos naredi drugačen, primeren tudi za moške, a še vedno z mojim podpisom.

Atelje imate v Kranju, a ste dejavni tudi v ljubljanski trgovini Zoofa, ki je v bistvu zadruga oblikovalcev in ustvarjalcev, ki sta jo v letu 2013 odprla z možem in pridruženimi slovenskimi ustvarjalci. Ste več časa v ateljeju v Kranju ali v trgovini v Ljubljani?
Več časa sem seveda v studiu v Kranju, približno štirikrat na mesec pa me najdete tudi na dežurstvu v Zoofi, ki jo vodimo skupaj s še enajstimi drugimi uveljavljenimi oblikovalkami.

Simonin slog oblikovanja oblačil zori in se razvija glede na življenjska obdobja.

Zadnje čase postajajo priljubljena oblačila, ki jih je mogoče nositi na več načinov, vi ste tak modni kos Pikoreo predstavili že pred leti – ga imate še v ponudbi?
Pikoreo je bil v enem obdobju izredno popularen in še zdaj se zgodi, da me povprašajo po njem. Sva ga pa z možem opustila, ker nama je vzel preveč časa in truda za minimalen rezultat. Sama sem imela še toliko idej, da se nisem imela časa ukvarjati z razvojem Pikorea. Poleg tega je izredno težko najti dobrega in zanesljivega dobavitelja, ki bi stalno zagotavljal kakovosten material, ki ga takšen kos zahteva. Mi ni žal zanj, saj je na spletu toliko podobnih različic in težko je parirati s kakovostjo in ceno.

Prefinjene barvne kombinacije in več črnine

Kako sicer razvijate svoj slog oblikovanja oblačil, kako se z leti spreminja?
Slog se razvija glede na življenjska obdobja. Zori, bi lahko rekla. Zdaj izbiram bolj prefinjene barvne kombinacije. Uporabljam več črnine. Predvsem se vidi napredek v tehničnem smislu in v kakovosti. Ko mi kakšna stranka pokaže izdelek izpred desetih ali petnajstih let, se kar malo zgrozim. Po drugi strani sem pa vesela, da je napredek viden. Moje prve kreacije so bile bolj divje v smislu barvnih kombinacij in krojev. Asimetrijo seveda še danes uporabljam, vendar bolj premišljeno in prefinjeno.

Kako pa je z utiranjem med modne oblikovalce v katero od svetovnih modnih prestolnic – vas mika?
Hm, zadnje čase imam toliko opravka z razvojem in nadgradnjo znamke in kolekcij, da sem malo pozabila sanjati tudi o tujini.

Če bi lahko izbirali, v katero mesto bi pozicionirali svoj atelje?
Najbolj blizu bi mi bila Barcelona. Nikoli pa ne veš, kam te pot odpelje. Pri meni je tako, da moj mož vidi za nekaj let naprej, kaj bi se lahko dogajalo z mojo znamko in mi tudi pomaga pri vzponu, jaz si težko vizualiziram, če še ne vidim poti to tja. Tako, da še dobro, da imam takega »menedžerja« doma, ki skrbi za take premike.

Simona KogovšekZa konec še kakšen nasvet za bralke, kako na telesu prikriti kakšno pomanjkljivost?
Vsaka ženska bi morala svoje obline ponosno nositi. V svoji koži se moramo dobro počutiti. Oblikovalke in oblikovalci pa smo tu zato, da določene obline poudarimo, druge pa skrijemo. Pri širokih bokih in močnejših stegnih stremite k temu, da poudarite zgornji del telesa. Izberite materiale in silhuete, ki se ne oprijemajo, ampak gladko drsijo ob bokih in nogah. Spodnji deli naj bodo enobarvni, v nasprotju z zgornjimi. Primerne so tudi obleke in tunike, ki jih kombinirate s temnimi legicami. Če bi želeli prikriti trebušček, izberite daljše majice ali tunike, ki zdrsijo preko trebuha ali tunike rezane pod prsmi. Odličen kroj je A. Nikakor ni nujno, da nosimo najmanjšo konfekcijsko številko. Najbolj pomembno je, da nam je v oblačilih udobno, vendar nič bolj kot to, da se v njih počutimo ženstveno, atraktivno.

Fotografije: osebni arhiv in Jure Makovec (kolekcija)

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 25. aprila 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.