Reciklaža je bila super odskočna deska

Reciklaža je bila super odskočna deska

Zagnana modna oblikovalka Lara Bernot, ki ima svoj ustvarjalni atelje v Kamniku, je opozorila nase z drznimi potezami v oblikovanju nakita in oblačil za ženske in otroke. Njeni začetki segajo na področje recikliranega nakita in nahrbtnikov, kosom oblačil, ki jih je sprva ustvarila za ženske, pa so se po rojstvu sina pridružila tudi simpatična oblačila za otroke. Vsem področjem ustvarjanja, pri katerih kar prekipeva od idej, se posveča z vso vnemo.

Moda vas je privlačila že kot majhno deklico, saj ste obiskovalcem doma prirejali modne revije. Bi opisali, kako je bilo vse skupaj videti?
Ja, res je. Mojega mlajšega brata sem vključila v dogodke, bil je moj model. Vse skupaj je bilo zame in za brata, kateremu je prijala pozornost, super zabavno. V mamičini spalnici sem razmetala vse njene svilene rute in jih na sto in en način navezala na brata, za piko na i pa sem mu dodala še mamičine petke. Obisku sva pričarala zabavno popoldne.

Ali izhajate iz umetniške družine?
Tako je. Od očeta in pradeda sem se naučila ogromno, še vedno sta moja vzornika. Sama sem se podala v malo drugačne vode, saj je moj ded kipar in slikar, oče pa se je posvetil predvsem portretiranju in risanju na steklo. Vendar, saj veste, tudi v modi je dobra skica in predstava začetek modne zgodbe …

Z izdelkom, v katerem se dobro počutimo in smo hkrati nekaj posebnega, poudarimo svojo miselnost in karakter.

Reciklaža je bila super odskočna deska

Vaša zgodba je danes povezana s šivanjem, kot deklica pa ste bili spretni tudi s kvačko, pletilkami, kleklji … Kdo vas je navduševal za ustvarjanje in vas uvajal v različne ustvarjalne tehnike?
Za to je poskrbela moja mama. Ona me je naučila vseh tradicionalnih ročnih spretnosti. Vsekakor jih bom prenesla dalje, saj menim, da je to tradicijo treba ohranjati. Danes je na žalost malo odrinjena, več pozornosti posvečamo hitri proizvodnji, kar je tudi v modi velik problem, vendar imam občutek, da se vse to počasi vrača.

Kdo pa vas je učil šivati?
Šivati sem se učila sama oziroma sem bolj eksperimentirala, to je bilo že pred srednjo šolo. Izdelovala sem obleke zase in za barbike. V učnem sistemu šivanja nikoli ni bilo veliko, vendar sem se samoiniciativno izobraževala v tej smeri, hodila k šiviljam z vprašanji, na fakulteti prosila za razlago in pomoč. S tem imam zelo pozitivno izkušnjo, saj so mi svoje znanje vsi radi predali. Poleg tega, da me je šivanje zanimalo, sem se zavedala, da bodo začetki ustvarjanja pod lastno znamko težki brez šiviljskega predznanja, predstavi o krojih in krojenju. Sem mnenja, da je treba v tem poslu šivanje obvladati do potankosti. Danes imam veliko ostalega dela, zato za šivanje večinoma poskrbijo drugi.

Reciklaža je bila super odskočna deska

Vaš nakit in nahrbtniki ter torbe so izdelani iz odpadnega materiala, zakaj ste se odločili za ustvarjalno recikliranje?
Vsi začetki so težki, treba je biti iznajdljiv, kreativen in drzen. Reciklaža je bila super odskočna deska, saj zanjo ne potrebuješ velikega vložka, le idejo in dobro realizacijo. Na kolekcijo je bil zelo dober odziv, kar me seveda veseli, saj ob tem čistim okolje in hkrati ljudem nudim estetski dizajn. Trenutno sicer ta del zgodbe počiva, enostavno imam preveč dela z vsemi ostalimi vejami ustvarjanja. Ko bom povečala ekipo in bo delo porazdeljeno, bo lažje. Trenutno več pozornosti posvečam tekstilu, saj bo kmalu zunaj nova kolekcija.

Boste tudi geometrijskemu nakitu Geoatraction dodali kakšno novo linijo?
Nova kolekcija nakita je vsekakor v planu, vendar bo še malo počakala, do konca leta pa bo sigurno zunaj.

Zakaj ste pri nakitu izbrali geometrijski pristop, kaj vas pri čistih linijah tako navdihuje?
Nakit je bil spontano naključje, saj sem kamne iz umetne mase našla na zapuščenem delu reke. So me pa sigurno pritegnili ravno zaradi teh geometričnih, čistih linij in oblik.

Reciklaža je bila super odskočna deska

Tudi pri krojenju oblačil stremite k drugačnim oblikam …
Pri krojenju rada eksperimentiram, rada imam multifunkcionalne kose, ki se lahko nosijo na več načinov, to je moj prepoznavni znak.

Svojo blagovno znamko oblačil in modnih dodatkov ste po rojstvu sina dopolnili z linijo unikatnih izdelkov za otroke …
Res je. Znamka oblačil za najmlajše For Kids by Larabernot nosi enak moto kot kolekcija za ženske, seveda s prilagajanjem. Oblačilca so šik, izčiščena in udobna.

Reciklaža je bila super odskočna deska

Lani v marcu ste odprli svoj razstavni atelje v Kamniku, ali tam tudi ustvarjate?
Da, tam tudi ustvarjam, imam dva prostora – v večjem je razstavni prostor, v manjšem pa delavnica.

Kje pa ste ustvarjali pred otvoritvijo ateljeja?
Pred odprtjem tega prostora sem imela na enaki lokaciji že dlje časa svoj kotiček, le veliko manjših dimenzij.

Lara Bernot

Vas kaj mika tujina?
Seveda me mika! To so dolgoročni načrti, sem pa trenutno že aktivna v Zagrebu in Beogradu. Je pa še veliko prestolnic, ki si jih želim omrežiti s svojo znamko.

Fotografije: Klemen Razinger (portret) in osebni arhiv (atelje)

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 11. oktobra 2016.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.