Renata Medved: Na veliko ustvarja miniature

Renata Medved: Na veliko ustvarja miniature

Lahko bi rekli, da ima Renata Medved čarobne prste, saj z njimi ustvarja neverjetne podrobnosti na svojih miniaturnih izdelkih. Čeprav se nad izdelovanjem miniatur navdušuje že vrsto let, se je šele pred dvema letoma opogumila in svoj hobi spremenila v sanjsko službo, v kateri se poleg ustvarjalke dobro znajde tudi v drugih vlogah, ki jih mora kot samostojna podjetnica opravljati. Da ima odličen čut za estetiko, pričajo njeni dovršeni izdelki in tudi fotografije, preko katerih jih predstavlja na družabnih omrežjih. Tem fotografijam bi lahko dodala pripis: Ni primerno za uživanje! Kajti, če dobro pogledate lubenice, marelice ali piškote, se vam bodo zagotovo začele cediti sline.

Imate nenavadno umetniško ime, ste idejo zanj dobili zaradi priimka Medved?
Res je, Brlogarka je povsem izmišljena beseda, ženska oblika ‘brlogarja’, ki pomeni – kaj drugega kot – medved. Če imaš takšen priimek kot jaz, te to spremlja celo življenje, in ko sem izbirala ime za svojo blagovno znamko, mimo medveda pač nisem mogla. Idej je bilo ogromno, na koncu je prevladala Brlogarka, ki ni čisto na prvo žogo, gre pa dobro v uho.

„Imam svoj delovni prostor, svoj mini atelje. Velika miza, polni predalniki, poličke, škatle. Še dobro da izdelujem miniature.“

Renata Medved: Na veliko ustvarja miniature

Vaše delo je usmerjeno v izdelavo miniatur iz polimerne gline, od kod vaša strast do izdelave miniaturnih izdelkov?
Miniature izdelujem že vrsto let, zadnji dve leti je to moja služba. In če me je do izdelave miniatur pripeljala strast do modeliranja vsega, kar je pomanjšano, so danes ta strast moje stranke. Njihovo navdušenje, dejstvo, da imajo nekatere že cele male zbirke in nenazadnje tudi to, da na ulici, v trgovini ali na kakem dogodku vidim sicer neznano žensko z Brlogarka uhančki, je tisto, kar mi daje smisel in zagon.

Zaradi katerih svojih izdelkov pa ste postali prepoznavni na Facebooku, ki je tudi vaš glavni kanal komuniciranja?
Prepoznavna sem postala prav gotovo zaradi miniatur, zaradi sadnih uhančkov iz kolekcije ‘mini vitamini’ in zaradi kolekcij nakita Amazonija, Bali in Tortuga, ki so moje avtorske kolekcije, ki jih povezuje rdeča nit miniatur. V vsakem kosu je neka zgodba, svet v malem. Sicer pa Facebook zahteva dobre in izvirne fotografije – na primer, fotografija pikapolonice, ki je videti, kot da je ravnokar priletela na prst, miniaturni uhančki v obliki Domačica piškotov, ki gledalca zmedejo, ker za trenutek ne ve, ali gleda tiste prave ali ne, pa fotografija lubenice, ki je videti tako sočno, da šele prisotnost prstov na fotografiji, ki držijo uhane, gledalca prepriča, da niso prave.

Renata Medved: Na veliko ustvarja miniature

Koliko časa na dan preživite ob mečkanju polimerne gline?
Hm, težko vprašanje. Časa nikoli ne merim, ker je moj delovni dan sestavljen iz mnogo različnih del, ne le iz ustvarjanja. Običajno se moj dan začne zgodaj zjutraj z veliko skodelico kave ob računalniku: planiranje dneva, izpisovanje naročil, komunikacija s strankami in poslovnimi partnerji ter naročanje materiala. Nadaljuje se za mojo veliko delovno mizo, kjer nastajajo izdelki. Včasih jih nastane le nekaj, če gre za posebna, personalizirana naročila. Včasih nekoliko več, če gre za naročila izdelkov iz mojih kolekcij. Ko je dan pravi in navdih na mestu, pa planiram nove izdelke, mešam barve zanje in poskušam toliko časa, dokler nisem povsem zadovoljna – včasih to traja ne le nekaj dni, ampak tudi nekaj mesecev.
Po nekaj urah mečkanja, oblikovanja, izrezovanja, pečenja in sestavljanja pa pride moj najljubši del delovnega dne – skrbno pakiranje in zavijanje paketkov z naročenimi izdelki, ki jih odpošljem strankam. Tudi v to vložim ogromno časa in energije, ker mi celostna podoba in navdušenje stranke pomenita zelo veliko.
Z nekaj vmesnimi odmori se moj delovni dan konča pozno zvečer z urejanjem fotografij izdelkov, ki so nastale tekom dneva, načrtovanjem objav na družabnih medijih, iskanjem novega materiala in dobaviteljev in pisanjem tekstov in objav. Moj delovni dan je precej daljši od običajnih osem ur in zelo razgiban. Nisem namreč le oblikovalka nakita, ampak tudi fotograf, kreativni direktor, administrator, grafični oblikovalec, pa tudi skladiščnik in še kaj bi se našlo.

Renata Medved: Na veliko ustvarja miniature

Od kod pa jemljete ideje in navdih za svoje izdelke?
Ker so mi motivi, barve, teksture in strukture iz narave najbolj blizu, je le-ta moj največji navdih. Pa ne le narava, okolje na splošno. Moje kolekcije nakita so sezonske in aktualne glede na letni čas, saj tako jaz, ki jih izdelujem, kot ženske, ki jih nosijo, svoje počutje in barvne preference spreminjamo glede na to, ali je zunaj hladna zima, cvetoča pomlad, vroče poletje ali barvita jesen. Miniature pa pridejo vmes vsak dan. Včasih je inspiracija lahko piškot, včasih en izdelek, pri katerem se mi utrne ideja za naslednjega, vse večkrat pa izdelke naredim tudi po idejah in naročilu strank.

Renata Medved: Na veliko ustvarja miniature

Ali raje izdelujete miniature po svojih zamislih ali po naročilu strank?
Kolekcije nakita vedno izdelujem po svojih zamislih, miniature pa vse bolj pogosto po naročilu strank. V teh tudi čedalje bolj uživam, saj se je izkazalo, da včasih na prvi pogled nemogoče naročilo izpade fantastično, saj se trudim toliko časa, da uspe. Včasih to pomeni kar nekaj zavržene mase, napetih živčkov in popite kave, ampak je vredno. In nemalokrat takšne izdelke uvrstim v svojo redno ponudbo, tako so na primer nastale spominčice, avokado, krofki …

Renata Medved: Na veliko ustvarja miniature

„Prebrala sem nemalo raziskav na temo alergij in ugotovila, zakaj do nje pride, kaj jo povzroča in tako našla rešitev v titanu.“

Renata Medved: Na veliko ustvarja miniatureZaradi številnih alergij na kovine ste v svojo ponudbo vključili tudi osnove za uhane iz nerjavečega jekla, po novem pa še iz titana, kakšen je odziv nanje?
Res je. Ker so alergije na kovine zelo pogoste, sem že od začetka svoje uhančke ponujala tudi na osnovah iz pravega srebra ali na osnovah iz plastike. Ker je prva varianta precej dražja in tudi ne povsem varna, saj lahko vsak srebrn nakit vsebuje sledi niklja, druga pa izjemno komplicirana za izdelavo, sem zadnjega pol leta posvetila iskanju rešitve. Prebrala sem nemalo raziskav na temo alergij in ugotovila, zakaj do nje pride, kaj jo povzroča in tako našla rešitev v titanu. Titan je povsem nealergen, tako zelo varen, da ga uporabljajo celo v zdravstvu za ortopedske proteze, zobne vsadke in podobno. Tako lahko moje uhančke končno brez skrbi nosijo celo tisti, ki so sicer alergični na vse kovine, tudi žlahtne. Uhančke na osnovah iz titana izdelujem po naročilu, medtem ko so vsi uhančki iz moje redne ponudbe na voljo na osnovah iz kvalitetnega nerjavečega jekla, ki ustreza evropski direktivi o nakitu in vsebnosti kovin. Kvaliteta materiala mi zelo veliko pomeni, saj je kvaliteta mojega končnega izdelka odvisna tudi od tega.

Fotografije: osebni arhiv

Članek je bil objavljen v reviji Jana, 28. junija 2016.

Če bi radi tudi vi predstavili svoja umetniška dela, nam pišite na elektronski naslov info@ustvarjalneroke.si.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.