Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Decembrski sejem ilustracije bo na Vodnikovi domačiji že drugo leto zapored odprl svoja vrata. V soboto, 3. decembra ob 17. uri bo na 84 kvadratnih metrih galerije svojo priložnost za predstavitev dobilo kar 29 ilustratork in ilustratorjev, sejem, ki ga je podprl MOL – Oddelek za kulturo, pa bo letos odprt kar 27 dni.

„Smisel sejma je, da ilustracija postane darilo,“ je na novinarski konferenci poudarila Tina Popovič, direktorica Vodnikove domačije, kjer se zavedajo, kako pomemben in privlačen je osebni stik avtorja z obiskovalci, pa tudi druženje med ilustratorji, iz katerega lahko vznikne nova ideja. Ravno zato bodo ilustratorke in ilustratorji na sejmu preživeli tri sobote. Petja Grafenauer, vodja galerije in kustosinja sejma je poudarila, da so na letošnjem sejmu zbrani tako že uveljavljeni kot tudi mladi ilustratorji, dodala pa še podatek, da jim je letos uspelo uresničiti tudi bogat sejemski program (po dnevih je opisan na koncu prispevka). Najmlajši bodo doživeli japonsko obliko pripovedovanja ob ilustracijah kamišibaj. Za mlado, staro in vse vmes bo zanimivo predavanje, ki bo popeljalo po zgodovini oblikovanja kultne otroške revije Ciciban. Na sitotiskarski delavnici boste lahko natisnili ilustracijo in jo odnesli domov. Na uro in pol dolgi predstavitvi z naslovom Kdo je kdo slovenske ilustracije boste izvedeli vse o bienalih in organizacijah, ki jih je treba poznati, na okrogli mizi pa, kako je danes živeti in delati kot ilustratorka ali ilustrator. Predstavili bodo še pobarvanko za odrasle ter knjigo s pesmimi, ki so se rodile iz slik slovenskih umetnikov.

Na sejmu bodo na prodaj tako originalna dela kot tudi printi ilustracij, zato bodo na svoj račun lahko prišli prav vsi ljubitelji ilustracij. Sejem lahko obiščete od torka do sobote med 10. in 19. uro, ob nedeljah pa med 10. in 14. uro. 24., 25. in 26. decembra bo sejem zaprt.

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Razstavljajo: Ana Baraga, Beli sladoled, Blackbear & Whitebear, Zvonko Čoh, Jure Engelsberger, Milanka Fabjančič, Teja Ideja, Maja Kastelic, Tanja Komadina, David Krančan, Marjan Manček, Matija Medved, Nina Mršnik, Silvan Omerzu, Arjan Pregl, Zoran Pungerčar, Rone 84, Alenka Sottler, Zora Stančič, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Peter Škerl, Igor Šinkovec, Nina Štajner, Andrej Štular, Petra Varl, Sašo Vrabič, Meta Wraber, Ana Zavadlav

Podroben sejemski program:

Nedelja, 4. december 2016, ob 11.00: KAMIŠIBAJ ZA NAJMLAJŠE, pripovedovanje zgodb (3+)
Ilustrator Jure Engelsberger bo pripovedoval otroške zgodbe, ki jih bo v živo predstavljal z lastnimi ilustracijami. Brezplačno!

Torek, 6. december 2016, ob 18.00: »GLEJ, MAMI, NOV CICIBAN!«, predavanje
O tem, kako se je gradila vizualna podoba najvplivnejše slovenske otroške revije v njeni najzgodnejši dobi, bo ob številnih podobah pokazala oblikovalka in predavateljica Petra Černe Oven. Brezplačno!

Sobota, 10. december 2016, ob 11.00 in ob 13.00: NATISNI SI ILUSTRACIJO, delavnica sitotiska z Nejo Kotnik. Obvezna je predhodna prijava na petja.grafenauer@gmail.com, cena enourne delavnice z grafiko formata A4, ki jo odnesete domov, je 10,00 €.

Sobota, 10. december 2016, ob 18.00: SLIKE ZA PESMI, PESMI ZA KNJIGE
Knjižno trilogijo, v kateri se poezija prepleta z vizualnimi podobami številnih slovenskih umetnikov, bo predstavila avtorica knjige, pesnica in umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe. Brezplačno!

Sreda, 14. december 2016, ob 18.00: KAM PA KAM, ILUSTRATORJI, okrogla miza s povabljenimi ilustratorji bo posegla v zgodbe o življenju ustvarjalcev in skušala odgovoriti na vprašanje, kako je danes živeti kot ilustrator. Okroglo mizo vodi Tatjana Pregl Kobe. Brezplačno!

Sobota, 17. december 2016, 17.00: POBARVANKA ZA ODRASLE, predstavitev in barvanje
Remake Invasion (Aja Vesna Ginovska, Jur Samec) predstavljata pobarvanko za odrasle, namenjeno izživljanju! Brezplačno!

Četrtek, 22. december 2016, 18.00: KDO JE KDO SLOVENSKE ILUSTRACIJE, predstavitev z organizacijami, ki so ključne za slovensko ilustracijo današnjega trenutka. Sodelujejo ALUO (Suzi Bricelj), BIENALE ILUSTRACIJE (Nina Pirnat Spahič), BIENALE NEODVISNE ILUSTRACIJE (Piera Ravnikar), ILUSTRATORSKA SEKCIJA SZDLU (Irena Majcen) in MLADINSKA KNJIGA (Pavle Učakar). Brezplačno!

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Sejem ilustracije na Vodnikovi domačiji

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.