Unikatna keramika z dodatkom zlata

Unikatna keramika z dodatkom zlata

Brigita Herjavec je ustvarjalka, ki v svoje keramične izdelke vključuje zlato. „Zlato pravijo, da je kralj kovin, kovina sonca in celo videti je kot sonce. Latinska beseda ‘aurum’ izvira iz besede ‘aurora’, ki pomeni jutranjo zarjo. Energija zlata oživlja telo in deluje očiščevalno. Že naši predniki so verjeli, če zlato, ki ga nosimo, potemni, nas to opozarja na bolezen v telesu. Saj poznate tisti pregovor: “Žlahtna kovina bolezen ven vleče”. In vemo, da so na dvorih in v bolj premožnih družinah, že od nekdaj imeli zlat jedilni pribor. To ni bila zgolj ‘kaprica premožnih’, kajti zlato preprečuje bolezni prebavil, deluje protibakterijsko in protiglivično, pospešuje tudi presnovne procese v telesu, saj ga v kulinariki tudi pogosto uporabljajo – na primer zlati lističi v penini ali na čokoladnih sladicah,“ nam je zaupala Brigita, ki je zlato že velikokrat dodala svojemu keramičnemu nakitu, ki ga izdeluje, prav tako pa ga je dodala na uporabno keramiko za kakšno posebno priložnost kot je poroka, krst …

Unikatna keramika z dodatkom zlata

Postopek dodajanja zlata
„Zlato se dodaja kot nadglazura v tretjem žganju keramike na 700 stopinj, odvisno tudi od vrste zlata,“ nam je zaupala in dodala, da se z dodajanjem te žlahtne kovine uporabna vrednost izdelkov le poveča. „S takšnim unikatnim izdelkom gotovo ravnamo bolj spoštljivo in ga ne dajemo ravno v pomivalni stroj,“ je še povedala in nam zaupala, da se obseg njene z zlatom obogatene kolekcije povečuje. „Trenutno kolekcija obsega osem posod-skled in nakit. Vsi ostali kosi – skodelice za čaj in kavo so še v izdelavi.“ Ob tem pa poudarja, da ne izdeluje masovne keramike temveč le unikate. „Največkrat po naročilu in tako ustrežem tudi željam naročnikov. Ohranjam visoko kvaliteto in dostopne – prizemljene cene, kar pa ni vedno lahko, ker umetniki pravijo, da nismo dobri trgovci,“ je še povedala.

Raziskuje in predaja znanje
Ustvarjalka nam je zaupala še, da se trudi, da ne bi postala vkalupljena. „Zato stalno raziskujem in eksperimentiram. V oblikovanje vsakega kosa keramike dam svoje srce in roko, kot je tudi zapisala nedavno moja učenka Tanja. Tudi prenašam znanje na vse, ki si tega zares želijo, kot lahko vidite tudi iz objav mojih učencev na Facebook profilu. Oblikovanje keramike na lončarskem vretenu poučujem izključno individualno, ker je le tako možen kvaliteten prenos znanja, ki ga ne skrivam in ga v celoti predajam. Poučujem pa tudi vse ostale prostoročne tehnike manjšim skupinam,“ je še povedala in dodala, da je sicer mama treh otrok, kar je v bistvu najtežji in najodgovornejši poklic.

Unikatna keramika z dodatkom zlata

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.