Unikatni izdelki, ki jih ustvarjajo moški

Unikatni izdelki, ki jih ustvarjajo moški

Res je, da je med slovenskimi ustvarjalci velika večina predstavnic nežnejšega spola, tisto peščico moških pa zastopajo zares talentirani posamezniki – med njimi vam tokrat predstavljamo štiri odlične umetnike.

1. Aljaž Vidrajz: Umetnine tisočerih koščkov

Aljaž VidrajzAljaž Vidrajz je mojster v izdelovanju mozaikov, za to vrsto umetniškega ustvarjanja se je izobrazil na priznani šoli mozaika in mozaične umetnosti v Spilimbergu v Italiji. Pravi, da je vsak mozaik umetniško delo, ki zahteva veliko časa, natančnost in razumevanje materialov. Njegova dela iz tisočerih koščkov si lahko do sredine decembra ogledate na razstavi mozaikov v Sečoveljskih solinah.

Aljaž Vidrajz: Umetnine tisočerih koščkov

Aljaž Vidrajz: Umetnine tisočerih koščkov

2. Srečko Molk: V les ujete linije in barve so kot dragulji

Srečko MolkSrečka Molka neomejene možnosti ustvarjanja z lesom navdušujejo že od otroštva, ko je pri delu opazoval svojega strica. Vse od takrat ga med ustvarjanjem navdihujejo v les ujete linije in barve, za katere pravi, da so kot dragulji. Vsakemu kosu lesa se popolnoma prepusti in med ustvarjanjem odkriva njegov potencial, na koncu pa ga z natančnostjo preoblikuje v posamezen kos nakita, ki navduši že na prvi pogled.

Srečko Molk: V les ujete linije in barve so kot dragulji

Srečko Molk: V les ujete linije in barve so kot dragulji

3. Boštjan Majcen: Domiselno oblikovane kuhinjske deske

Boštjan MajcenBoštjan Majcen je po dveh desetletjih dela v oglaševanju svoj oblikovalski talent usmeril v izdelavo uporabnih kuhinjskih desk in jih poimenoval Dile za darile. Les je v gospodinjstvu priljubljen material zaradi svoje topline, Boštjan pa mu doda še domiselno obliko in dolgotrajno uporabno vrednost za pripravo in serviranje hrane ali pa za kuhinjsko dekoracijo, zato se je njegovim unikatnim deskam res težko upreti.

Foto (portret): Tomo Jeseničnik

Boštjan Majcen: Domiselno oblikovane kuhinjske deske

Boštjan Majcen: Domiselno oblikovane kuhinjske deske

4. Dejan Zajec: Prevzema ga mehkoba gline in možnosti oblikovanja

Dejan ZajecDejan Zajec se je nad zanimivimi skodelicami navdušil na potovanjih, od koder se je vračal z najrazličnejšimi primerki iz različnih delov sveta. Nekega dne se je odločil, da se bo v izdelavi skodelic preizkusil tudi sam. Udeležil se je tečaja, si kupil lončarsko vreteno in peč ter v garaži uredil svoj atelje, v katerem se še danes police kar šibijo pod izdelki njegove blagovne znamke DAN.

Dejan Zajec: Prevzema ga mehkoba gline in možnosti oblikovanja

Dejan Zajec: Prevzema ga mehkoba gline in možnosti oblikovanja

Dejan Zajec: Prevzema ga mehkoba gline in možnosti oblikovanja

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 27. septembra 2016.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.