Urška Smole: Zanimiva kvačkana oblačila

Urška Smole: Zanimiva kvačkana oblačila

Ustvarjalka Urška je profesorica zgodovine in sociologije, a že od nekdaj ima veselje do ročnih del in ustvarjanja. „Ukvarjala sem se že z različnimi tehnikami, vendar sem kot predmet izražanja svoje domišljije, kreativnosti in ustvarjalnega navdiha izbrala kvačko,“ je povedala ustvarjalka, ki se je osredotočila na izdelovanje unikatnih kvačkanih ženskih oblačil in dodatkov, čeprav kvačkanje zahteva veliko potrpljenja, znanja, talentiranosti, pa tudi učenja ter spoznavanja novih materialov in vzorcev. „Tudi neprespanih noči, da je izdelek natančno tak, kot si ga zamislim. Zato je vsak moj kvačkan izdelek zaključena celota in ima svojo zgodbo. Vsaka kreacija je plod moje domišljije in delo mojih rok,“ je poudarila Urška, ki izdelkov ne šiva, pač pa kvačkam v enem kosu Za izdelavo oblačil uporablja naravne materiale, vzorce in barve pa izbira po navdihu, odvisno od značaja oblačila, ki ga želi ustvariti. „Vodilo mojega dela so ljubezen in spoštovanje do dela samega, užitek ob kreaciji in ustvarjanju, pa tudi končno zadovoljstvo ob zaključenem delu.“

Znanje kvačkanja in drugih veščin ročnih del predaja tudi na mlajše generacije, saj na šoli, kjer je zaposlena, vodi ‘ročnodelski’ kožek. „Kvačkam že več kot dvajset let, sodelovala sem že na mnogih kulturno-umetniških prireditvah, modnih revijah, festivalih in sejmih. Posebna zgodba mojega ustvarjalnega dela pa so aluminijaste stenske dekoracije s kvačkanimi motivi, ki sem jih poimenovala ‘Kvačkanje, ujeto na aluminij’. Ker sem doma v Slovenski Bistrici, ki je znana po predelavi aluminija, mi je ideja o združitvi aluminija in kvačkanih motivov predstavljala še poseben izziv,“ je še dodala Urška, ki na aluminijaste plošče različnih dimenzij dodaja poljubne kvačkane motive.

Urška Smole: Zanimiva kvačkana oblačila

Urška Smole: Zanimiva kvačkana oblačila

Urška Smole: Zanimiva kvačkana oblačila

Urška Smole: Zanimiva kvačkana oblačila

Fotografije: osebni arhiv

Urška Smole

Kje jo najdete?
Njene izdelke najdete v Galeriji kreativnih v Mariboru in v Craft&Gift ROOM v Izoli.

Če bi radi tudi vi predstavili svoja umetniška dela, nam pišite na elektronski naslov info@ustvarjalneroke.si.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.