Ustvarjalka spalnih mask in prefinjenih haljic je svoja največja oboževalka

Ustvarjalka spalnih mask in prefinjenih haljic je svoja največja oboževalka

Eli Evelina je obiskovala Srednjo oblikovno šolo v Ljubljani, kjer se je naučila osnov šivanja, kasneje je poiskala šiviljo, da bi svoje znanje nadgradila. »Takrat sem prvič začutila, da bi to lahko bil moj poklic.“ Tako je začela ustvarjati. Najprej so iz starih rjuh in blaga nastajale prevleke za blazine v vseh barvah. »Ko sva s fantom prvič obiskala Trst, mi je kupil nekaj metrov svile. Še danes se spominjam tega dne in sem mu neskončno hvaležna, saj je ravno iz teh kosov blaga nastala prva jutranja haljica.«

Eli Evelina

Eli Evelina

Eli Evelina

Eli Evelina

Eli Evelina Pregelli je vedno občudovala stare filme, v katerih so se ženske zjutraj urejale pred ogledali v čudovitih svilenih haljicah, danes to počne sama.

Je bilo vaše umetniško ustvarjanje od začetka osredotočeno na šivanje ali ste ustvarjali in prodajali tudi kaj drugega?
Najprej sem izdelovala ogrlice s cvetjem iz šifona, pletene trakove in kape, kasneje tudi šale in druge dodatke. Vse te izdelke sem prodajala v svojem butiku Evelina na Hribarjevem nabrežju ob Ljubljanici, kjer sem prodajala tudi ženske torbice in modne dodatke. Vendar je bilo izdelovanje oblačil in šivanje tisto pravo za mojo dušo. Pot me je vedno pripeljala nazaj za šivalni stroj, zato sem butik zaprla in se posvetila samo znamki EvelinaApparel.

Kaj je bil povod, da ste postali samostojna podjetnica?
Ustvarjam že dolgo, na začetku je to bilo preko osebnega dopolnilnega dela, kasneje preko s.p-ja, potem spet preko osebnega dopolnilnega dela. Lanski november pa je bil zame poseben mesec, saj sem začutila, da sem dovolj močna in pogumna, da odprem status samostojne podjetnice. Povod je bil vse večje povpraševanje strank in trgovin v tujini. Če sem želela ‘resno’ stopiti v svet podjetništva in ustvariti dobro blagovno znamko, je bila to edina pot.

Pri izdelavi stremi k popolnosti.

Eli Evelina

Eli Evelina

Eli Evelina

V kakšnem prostoru najlažje ustvarjate?
Prostor, kjer ustvarjam, mora biti svetel, čist, lepo urejen in v meni najljubših barvah. Tako sem bolj kreativna in produktivna. Rada imam tudi svoj mir, da, ko ustvarjam, razmišljam samo o izdelkih.

Trenutno je v vaši ponudbi zaslediti čudovite haljice, kimone, spalne maske … Kakšnim ženskam so namenjeni ti izdelki?
EvelinaApparel je namenjena prav vsaki ženski. Vedno sem občudovala stare filme, ko so se ženske zjutraj urejale pred ogledali v čudoviti svileni haljici. Na to danes pozabljamo, ker preveč hitimo. Gre za trenutke, ki jih preživiš sam s seboj, se napolniš z energijo in urediš za nov dan. Verjamem, da se vsaka ženska počuti kot kraljica, če ima zjutraj samo 5 minut zase v prijetni haljici, v kateri se bo počutila ženstveno in udobno.

Vaši izdelki se uspešno prodajajo v tujino – kam?
Petinosemdeset odstotkov izdelkov gre v Ameriko, tudi v Avstralijo in Kanado veliko pošiljam. Vse več tudi v Anglijo in na Irsko, kjer sem se februarja predstavila na poročnem sejmu. Vedno več pošiljam tudi po Evropi.

Eli Evelina

Eli Evelina

Eli Evelina

Eli Evelina

Je Slovenija premajhen trg za vaše izdelke?
V zadnjih mesecih se prebuja tudi Slovenija in tega sem še posebej vesela. Težava pa ni v višjih cenah, ampak v prepoznavnosti. Tukaj traja dlje, zato sem se že na začetku usmerila na tuje trge.

Izdelki potujejo na vse celine, razen v Afriko.

Po katerih vaših izdelkih je največ povpraševanja?
Po spalnih maskah. Ko se enkrat navadiš spati z njo, potem več ne moreš brez. Tako naspan in spočit si zjutraj. Odlično pomagajo tudi pri glavobolih in popoldanskih počitkih. Moje maske so izjemno mehke in udobne, prav to je strankam všeč, in zato jih kupujejo tudi za darila. Tudi neveste jih rade kupujejo za svoje družice. Izjemno se razveselim tudi, ko moški svoji ženi kupi prelepo haljico. Pred kratkim sem v ponudbo dodala še kombineže, majčke in kratke hlačke ter udobne kimone, katere se lahko nosi tudi čez dan.

Eli Evelina

Nosite svoje unikate tudi sami?
Oh, seveda! Mislim, da sem svoja največja oboževalka. Ne predstavljam si noči brez spalne maske, haljice pa še posebej rada nosim poleti, včasih kar cel dan, ker so tako lahkotne in udobne. Letos, ko so v ponudbi še majčke, hlačke in kimoni, jih nosim skoraj vsak dan. Tako tudi kroje in materiale najbolje preizkusim. Ker je sporočilo moje znamke, ženstveno, ‘chic’ in udobno, moram poskrbeti, da so izdelki takšni. In če jih jaz rada nosim, potem vem, da jih bodo tudi ostale ženske.

Kakšne materiale najraje čutite pod svojimi prsti?
Obožujem svilo in čipke. Všeč mi je, kako nežna in prijetna je. Lansko leto sem prvič izdelala svileno kolekcijo in to so moji najljubši kosi.

Obožujem čipke, svilo, saten in šifon.

Eli Evelina

Eli Evelina

Eli Evelina

Kot samostojna podjetnica ste verjetno za veliko večino področij dela sami. Ste kdaj razmišljali, da bi del obveznosti zaupali komu drugemu ali vam celovita skrb za blagovno znamko ustreza?
Dela je res veliko, ampak jaz uživam ob vsaki nalogi. Birokratska dela znajo biti naporna, ker raje ustvarjam, ampak to spada poleg. Trenutno sem res za vse sama, občasno mi pri večjih naročilih pomaga šivilja. Rada bi našla šiviljo ali dve, ki bi šivale večino izdelkov – tako bi se jaz lahko bolj posvetila prodaji. Izjemno uživam ob urejanju spletne strani, oglaševanju in iskanju strank, prav zato bi rada večino časa posvetila temu. Sem pa perfekcionist in imam za svojo znamko jasno vizijo, zato včasih delo težko prepustim drugim, sploh kar se tiče šivanja, ker želim, da so izdelki popolni.

Kot da ne bi imeli zares veliko dela, ste na Facebooku ustanovili skupino ‘Od hobija – do biznisa’, v kateri si ustvarjalci pomagate med seboj. Kaj je bil povod za ustanovitev take podporne skupine?
To skupinico imam res rada. Ustanovila sem jo konec januarja, ker sem dobivala ogromno sporočil ustvarjalcev z vprašanji, če jim lahko pomagam pri prodaji. Pa sem si rekla, da bo najlažje, da naredim skupino, kjer bi lahko pisala članke in delila nasvete. Skupinica je zdaj postala že velika skupina, saj nas je že skoraj tri tisoč, v njej pa nismo samo ustvarjalci, ampak podjetniki iz vseh področij. Pomagamo si in se podpiramo, delimo nasvete in dobronamerne kritike. Pot je veliko lažja, ko vidiš, da nisi sam, in da imaš kraj, kamor lahko prideš po podporo. Nastala pa je še ena Facebook skupina ‘Slovenski ustvarjalni market’, v kateri oblikovalci objavljamo novosti, kolekcije in popuste.

Eli Evelina

Kakšni so vaši načrti za naprej?
Kmalu sledi nova kolekcija ter čisto prenovljena spletna stran in blog. Do konca leta bom našla šivilje. Našla sem nov delovni prostor, kjer bom lahko imela poleg delavnice tudi ‘showroom’, kamor bodo stranke lahko prišle, poklepetale in videle, kje so izdelki narejeni. Želim si, da bi moji izdelki za vedno ostali ročno delo, saj obožujem kakovostne materiale in vrhunsko izdelane kose, ki so večni.

Fotografije: Neža Reisner (delavnica in Eli Evelina Pregelli), Miha Kolar (izdelki na modelu), AkWeddings in Ana Kete (nevesta in družice)

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 18. julija 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.