Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vesna Vogrin je vsestranska ustvarjalka, ki ustvarja v domači Sobi z razgledom. Ironično njen pogled skozi okno razkriva gradbeno jamo, ki jo opazuje že pet let, a v tem je ustvarjalka našla navdih za ime blagovne znamke.

Kot ustvarjalko jo zanima vse, kar je drugačno, izdelave predmetov pa se rada loti po dolgotrajnejši poti, zato so posebni projekti njen zaščitni znak, prav tako ima doma precej prototipov. Kot kozoroginja je trmasta, kar ji pride prav pri tkanju, njene tapiserije pa zaenkrat krasijo le domače stene.

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vašo ustvarjalno nit so na začetku obvladovale kvačke. Kdo vas je naučil kvačkati?
Naučila me je babica, ki je znala kvačkati, veliko je vezla, izdelovala je gobeline. Včasih so ženske vse znale. Nekega dne sem jo prosila, naj me nauči kvačkati in me je.

Koliko pa ste bili takrat stari?
Nekaj čez dvajset let, kar je precej pozno. Pred tem sem vedno opazovala delo moje mame, ki je ženski krojač. Na tak način sem se naučila šivati, ampak vedno sem si želela spoznati še kaj drugega in tako sem začela kvačkati z žico …

Pa menda se niste učili kvačkati na trdi žici?
Da, začela sem s kvačkanjem žice! Zakaj bi šla po lažji poti, če grem lahko po težji? Kakšno leto in pol sem iz žice izdelovala kvačkan nakit, skozi žico sem se sicer lahko izrazila, ampak to ni bilo tisto, kar sem iskala. Potem sem začela kvačkati košare Iz jute in motvoza – konopljine vrvi.

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Ste kdaj nakvačkali kaj nenavadnega?
Eksperimentirala sem – ne boste verjeli – s cevjo za vodo, ki jo je bilo zelo težko kvačkati. Nakvačkala sem posodo.

Kaj vse ste še kvačkali?
Ko je nastala Soba z razgledom, je bila moj najbolj razpoznavni izdelek košara. Potem sem širila ponudbo izdelkov z denarnicami, kapami, grelčki, nakupovalnimi vrečkami, pregrinjali – izdelovala sem vse, kar se je dalo nakvačkati. Kvačka je bila moje najljubše orodje, z njo sem se usedla na kavč in bila v svojem svetu.

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Zadnje čase se posvečate tkanju, kaj vas je pri tkanju tako prevzelo?
Trenutno me je tkanje res zasvojilo. Ob tkanju mi zapoje srce in zdi se mi, da sem našla svojo ustvarjalno ljubezen. Ampak rada tudi raziskujem ustvarjanje z drugimi materiali, zato sem šla na primer na delavnico k zlatarski mojstrici, pri kateri sem se naučila izdelati prstan. Poskusila sem tudi z usnjem. Rada imam drugačne stvari in tudi, ko sem izdelovala kvačkan nakit, sem vanj vpletala drugačne elemente – plastične akvarijske rožice, da je bil moj nakit drugačen.

V letošnjem letu ste izdelali prvo vozlano preprogo, za izdelavo ste porabili cel mesec. Je preproga ostala pri vas doma ali ste jo prodali?
To preprogo sva delala z možem in je ostala doma. Vsega truda, ki je bilo vloženo v to preprogo, ne morem izraziti s ceno. Toliko vozličkov …

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vas je to delo izčrpalo?
Ne, nasprotno! Rekla sem si, to bi rada počela, ampak na hitro in z enakim rezultatom – izdelek na koncu mora biti čudovit. Zato sem si kupila stroj za izdelavo preprog t.i. ‘hand tafting gun’ in postopek ‘hand taftinga’ zdaj izpopolnjujem. Vmes sem začela še tkati; statve, na katerih tkem, pa sem kupila v trgovini s hobi programom.

Vaše tapiserije ste bolj kot na tla umestili na stene, zakaj?
Ker imajo ljudje radi na stenah tudi kaj drugačnega, ne samo slike. Zato delam tudi majhne tapiserije, ki jih tudi uokvirim, ob pogledu nanje si rečeš: Ooo, kako lepo.

Se med ustvarjanjem navežete na svoje izdelke, jih potem težko prodate?
S tem imam res težave in res jih težko prodam. Zadnji mesec sama sebe prepričujem, da moram končno odpreti trgovino na Etsy. Vem, da moram stopiti iz cone ugodja, ker izdelki so lepi in jih moram pokazati svetu. Ne morem jih imeti samo na domačih stenah. Ampak po pravici povem, da jih imam najraje doma.

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Pišete tudi blog, uživate tudi v pisanju?
Blog je bolj kanal, preko katerega sporočam, da obstajam, se pa ne upam še preveč izpostavljati. Nisem tako dobra v pisanju, vsaj meni se tako zdi. Na srečo imam prijateljico, ki mi pred objavo besedila lektorira. Delam na tem, da se bom v prihodnje bolj izpostavila in da bo blog še bolj prepoznaven, kot je zdaj. Pred časom sem tudi pogosteje hodila na sejme, zdaj bo treba ponovno na kakšen sejem, da pokažem tapiserije in tkan nakit. Imam pa željo, da bi imela razstavo v kakšni bolj nenavadni galeriji. Škuc bi bil pravi prostor za moje izdelke v tehniki ‘hand taftinga’. Imam idejo, da bi predstavila tapiserije, za katere sem dobila navdih v plesni.

Plesni?
Tako je! Ko gledaš paradižnik, ki začne plesneti in če ga fotografiraš z makro objektivom, je plesen tako lepa … Pustimo ob strani zdravstveni vidik. Narava jo lepo razvija in to je projekt v nastajanju, ki bi ga rada pokazala na kakšni razstavi.

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vaš dom je poln izdelkov, je ustvarjanje doma za vas prednost ali pomanjkljivost?
Včasih se mi zdi pomanjkljivost, ker moram vmes skuhati kosilo, posesati, zložiti perilo ali opraviti kakšno drugo gospodinjsko delo. Ko se osredotočim na delo, bi rada izdelek tudi končala. Je pa tudi prednost, ker si lahko doma skuham kavo, ko mi zadiši, predvsem pa ni treba plačevati najemnine. In na srečo mož in otroci sprejemajo moje ustvarjanje, glede na to, da je vedno veliko volne po tleh in da so povsod statve in stroji. Lepo je ustvarjati doma. Sem pa tudi za povezovanje med ustvarjalci na skupnih projektih.

Kaj pa počnete, ko nimate ustvarjalnega navdiha?
Berem knjige za osebno rast. Trenutno berem Čar samozavesti avtorice Susan Jeffers.

Jo imate premalo?
Po knjigi sodeč nič. Knjiga govori o strahu in vsi smo ga polni.

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Česa pa vas je strah?
Pokazati se! Na nek način se skrivam za svojimi izdelki. Zato zdaj intenzivno delam na tem, da svoje delo pogosteje pokažem. Nisem pa še stopila iz svojega oklepa. Bom, ker si to tudi vedno bolj želim.

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Od kod jemljete navdih?
Iz razgleda. Blizu imam tudi Koseški bajer in Mostec, narava je en sam navdih. Tudi splet je poln zanimivosti, zato tudi tam najdem marsikateri navdih, pa ne v smislu kopiranja.

Blizu vam je tudi fotografija, svoje izdelke slikate estetsko in dovršeno, ste obiskali kakšen fotografski tečaj?

Vesna Vogrin: Stkala je svojo zgodbo o uspehu

Izdelek, ki ga naredim, je lep, zato mora biti tudi na fotografiji lepo predstavljen. Slikati sem se naučila sama, imam nekaj knjig o digitalni fotografiji, nasvetov o fotografiranju in stiliranju je veliko tudi na Pinterestu. Z leti sem se naučila, kako izdelek predstaviti, na sliko je treba poleg izdelka dodati še kaj drugega – rožo, vejo ali kaj drugega, da nastane popolna celota.

Kako Vesna ustvarja s strojem za izdelavo preprog in kako tkanje poteka na namiznih statvah, si lahko ogledate v video posnetku.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 12. julija 2016.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.