Knjiga: Ustvarjajmo in se igrajmo

Pri Založbi Grafenauer je letos izšla knjiga z naslovom Ustvarjajmo in se igrajmo avtorice Diane Šercer Stojanović, ki sistematično in natančno korak za korakom vodi pri izdelavi različnih živali. “Po petnajstih letih ustvarjalnega dela za otroke in z njimi ter po številnih ustvarjalnih delavnicah in objavljenih člankih sem se odločila narediti izbor idej, jih posodobiti in nadgraditi v čim bolj uporaben ustvarjalni priročnik predvsem za otroke, učiteljice in vzgojiteljice, pa tudi za starše, stare starše in vse ostale ustvarjalne duše, tako ali drugače povezane z malimi nadobudneži,” nam je odločitev za knjigo pojasnila avtorica, ki poudarja, da je ponovna uporaba odpadkov nadvse aktualna vsebina sodobne potrošniške družbe.

Knjiga - Ustvarjajmo in se igrajmo

Ustvarjanje z odpadnimi materiali

“Vzgojno-izobraževalne ustanove se poleg ekologije v času krize vse bolj soočajo z varčevanjem, zato izbira uporabljenih materialov ni presenečenje. Kot làhko dostopni in brezplačni so odpadni materiali nadvse hvaležen ustvarjalni material tako v vrtcu in v šoli kot tudi doma. Iz lastne izkušnje kot učiteljica in animatorka vem, da je včasih otroku za začetek dovolj že velika škatla raznovrstne embalaže in ustvarjalno doživetje se prične samo od sebe … Vmes pa odrasli tu in tam priskočimo na pomoč le s kakšnim nasvetom ali pa drobnim prstkom pomagamo pri rokovanju z različnimi orodji,” svetuje avtorica knjige.

Knjiga - Ustvarjajmo in se igrajmo

Živalski liki

“Zakaj prav zbirka živali, verjetno ni potrebno posebej pojasnjevati, saj vsi poznamo navdušenje otrok nad njimi. Zelo pomembno je tudi spoznanje otrok, da izdelek ni le sam sebi namen, pač pa se z njim lahko tudi kakovostno igrajo ali ga drugače koristno uporabijo. Tako spoznanje osmisli otrokov trud in vloženo delo.”

Knjiga - Ustvarjajmo in se igrajmo

Namen knjige

Kljub natančnim navodilom za izdelavo živali je glavni namen knjige spodbuditi k razvijanju lastnih idej in k iskanju drugačnih ustvarjalnih rešitev. Za dodatno motivacijo so v priročniku priljubljene otroške pesmi s prikupnimi ilustracijami in zanimivi naravoslovni podatki o živalih, ki si jih otroci lahko ogledajo na fotografijah.

Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.

Comments are closed.