Delavnica, polna nereda

Pod okriljem Zavoda lab laar in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je izšla knjiga o triintridesetih sodobnih slovenskih rokodelcih in oblikovalcih z naslovom Delavnica, polna nereda. V knjigi sta pripovedi in etnografsko gradivo slovenskih rokodelcev nove generacije zbirali idejni vodji projekta, avtorica portretov Valentina Vovk in urednica knjige Maja Korun Hočevar, ki je k sodelovanju povabila še strokovnjaka za rokodelstvo, etnologa dr. Janeza Bogataja, in etnologa Blaža Bajiča, ki je posebej za to knjigo opravil raziskavo, temelječo na letu dni terenskega dela, saj je obiskoval vse ljubljanske sejme, na katerih se predstavljajo rokodelci in oblikovalci, piko na i pa je knjigi dodal fotograf Maj Pavček.

Gre za prvo knjigo pri nas, ki je nastala v želji, da bi bolje razumeli pojav sodobnih rokodelcev, in pripoveduje življenjske zgodbe rokodelcev, dokumentira njihove delavnice in delovne procese ter hkrati strokovno ovrednoti aktualno družbeno situacijo. Ravno zato bo zanimiva tudi razstava Delavnica, polna nereda, ki bo v kulturnem centru JSKD KULT3000 na Muzejski ploščadi Metelkova v Ljubljani zaživela v soboto, 21. junija 2014, ob 17. uri. Na razstavi bodo predstavljeni avtentično orodje, skice, material, polizdelki in izdelki sodobnih slovenskih rokodelcev, ki  končnemu uporabniku rokodelskih izdelkov običajno ostajajo skriti. Ob otvoritvi razstave bo potekala projekcija neobjavljenih fotografij Maja Pavčka, ki prikazujejo delavnice v vsej njihovi avtentičnosti.

Na razstavi bodo s svojimi deli in delavnicami sodelovali sodobni rokodelci; Milica Bubanja (Mimanera), Urša Nina Cigler (Ursanina), Marko Drpič (tipoRenesansa), Milanka Fabjančič (Ha ha!), Ana Haberman (Tri lukne), Teja Kleč (Tejaideja), Ines Kovačič, Tjaša Mavrič (TMpriboljški), Anja Tomažič, Alja Fir (Milo za drago), Katarina Muller, Anja Radović, Katja Špiler (Oblique), Tjaša Bavcon, Jasmina Ferček, Katja Burger (Oloop Design), Polona Pačnik (Polonapolona), Urška Pirc (ČrnA Z-raČkA), Mito Mihelič, Vanja Mihelič, Anja Šerc (Pleksimanija), Ema Salčinovič (Lesema), Alenka Kreč Bricelj, Maja Modrijan, Maja Rijavec (Smetumet), Nika Stupica, Vesna Vogrin (Sobazrazgledom); ki bodo na prodajni razstavi ponudili svoje rokodelske in oblikovalske izdelke ob 18. uri, organizirane bodo delavnice za otroke, ob 21.30 uri pa bo sledil še koncert Fake Orchestra.

 

Delavnica polna nereda

Delavnica polna nereda

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.