Kipar, ki ustvarja estetske izdelke iz lesa

Kipar, ki ustvarja estetske izdelke iz lesa

Jernej Mali je po izobrazbi akademski kipar in restavrator, ki v najetem ateljeju v Šiški ustvarja pretežno izdelke iz lesa. Čeprav se navdušuje nad tradicionalno japonsko obrtniško kulturo, prisega na lokalne ustvarjalne materiale – posega po lesu iz okolice Ljubljane, rad pa se loti tudi obdelave slovenskega kamna in mečkanja gline, ki je v osnovi še vedno njegov najljubši material.

Zakaj ste se odločili za študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost?
Oče je kipar in restavrator in od malega sem bil rad v domačem ateljeju. Na gimnaziji se je bilo treba odločiti in študij kiparstva se mi je takrat zdela edina prava izbira. Nisem toliko razmišljal o tem, da bom imel zagotovljeno službo v družinskem podjetju, ampak sem gledal na to, kaj želim početi v življenju. Po diplomi sem naredil še magisterij iz restavratorstva in strokovni izpit, da sem izpolnil vse formalne pogoje za opravljanje restavratorskega dela. Potem je prišla kriza …

Kipar, ki ustvarja estetske izdelke iz lesa

Vas je kriza prisilila k ustanovitvi lastnega ateljeja?
Izdelke iz lesa sem delal že prej, navadno za prijatelje ob posebnih priložnostih. Potem pa so me začeli spodbujati, še najbolj pa sestra, naj se tega lotim bolj resno. In sem si rekel: Zakaj pa ne? Tako sem v drugi polovici leta 2013 začel bolj resno izdelovati izdelke pod lastno blagovno znamko.

Kot kipar ustvarjate z lesom – zakaj les?
Pri kiparstvu je danes tako, da moraš biti povezan z določenimi ljudmi, da prideš do naročil. Saj nekaj pomembnih kiparskih projektov sem naredil, ampak to ni bilo dovolj za preživetje. Zato sem se znašel po svoje. Ker je bilo lesa dovolj, znanja o tem materialu pa tudi, sem začel izdelovati estetske in uporabne izdelke za dom.

Kipar, ki ustvarja estetske izdelke iz lesa

Kje pa se promovirate?
Ko sem ustvaril Atelje Mali, sem se predstavil na socialnih omrežjih, ki mi že od samega začetka pomagajo pri prepoznavnosti. Vse več pa se pojavljam na sejmih, festivalih, tudi tujina se mi odpira …

Je za vaše izdelke več zanimanja v tujini ali doma?
Pri nas imam bazo kupcev in podjetij, ki jim moji izdelki nekaj pomenijo, imam tudi nekaj strank, ki si želijo kaj posebnega, a teh je v manjšini. Res je, da je produkcija mojih izdelkov omejena, ker v izdelavi velikih količin ne vidim nekega osebnega zadovoljstva, imajo pa vsi moji izdelki potencial za serijsko proizvodnjo, če bi se seveda pojavil kakšen naročnik. Ampak količina v tem primeru ne bi mogla znižati cene, ker bi za vsak izdelek še vedno porabil enako časa.

Kipar, ki ustvarja estetske izdelke iz lesa

Si pri izdelavi pomagate s stroji ali se držite ročne obdelave lesa?
Občasno za lastno veselje naredim kakšen izdelek popolnoma ročno in zanj porabim veliko časa, kar se na končnem izdelku ne pozna. Ker pa me čas vedno preganja, moram sklepati kompromise in uporabljam cirkular, žage, brusilnik … Ti mi olajšajo delo, so pa vsi izdelki na koncu še ročno brušeni in dovršeni do popolnosti.

Kateri materiali so vam poleg lesa še blizu?
Kot kipar najraje delam z glino, ker je vodljiva, ker pri njej lahko popravljaš z dodajanjem in odvzemanjem, tudi vosek mi je všeč. Steklo pa malo manj, ker ga ne morem preoblikovati z rokami!

Delate tudi kot restavrator, na kakšnih projektih?
Zadnji dve leti smo bili vpeti v obnovo Narodne galerije v Ljubljani, trinadstropni vodnjak na Dvornem trgu sva delala skupaj z očetom, ogromno se dela na Plečnikovi zapuščini zaradi prehoda pod Unesco …

Kaj vam je bližje, restavriranje ali ustvarjanje lastnih izdelkov?
Vsak projekt je po svoje zanimiv. Ko popravljaš nekaj, kar se dotika kulturne dediščine, se moraš prilagoditi duhu ustvarjalca in se skušaš v obdelavi, tehnikah in materialih čim bolj približati originalu. Tam ideje ne pridejo do izraza. Pri svojih izdelkih pa imam več svobode, omejuje me samo čas, ker dovršenega izdelka ne morem izdelati na hitro.

Kako si predstavljate Atelje Mali čez nekaj let?
Iskreno. Rad bi bil del trgovine v centru Ljubljane, v kateri bi bili povezani izdelovalci mojega kova v skupnost in v kateri bi s skupnimi močmi prodajali in tržili slovenske izdelke.

Imate morda že koga, s katerim bi se lahko povezali?
Ne, zaenkrat še ne. Tudi obseg mojega dela je še v mejah, ki jih obvladujem. Zaenkrat se intenzivno ukvarjam s spletno trgovino, s spletno prodajo pa bom začel tudi na Amazonu. Če se bo povpraševanje povečalo, bom moral proizvodnjo optimizirati, tudi v tej smeri se ne smem omejevati, čeprav me je tega na nek način malo strah.

Med našim obiskom je Jernej Mali pokazal tudi, kako se izdela lesena žlica.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 21. junija 2016.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.