Mandala ustvarja red iz kaosa

Mandala ustvarja red iz kaosa

Mandala je simbol za sproščanje – njene oblike pomagajo urediti misli in vzbuditi občutek globokega miru. Zazrite se vanje ali pa se jim prepustite in ustvarite samosvoje vzorce, kot jih ustvarjajo slovenski ustvarjalci.

 

Stanka Vukelić – LadyArtTalk: Kolekcija nakita z magičnimi mandalami

Ustvarjalko Stanko Vukelić so mandale očarale na popotovanju po jugu Indije, kjer ženske vsako jutro skrbno izrišejo mandalo pred vhodom v hišo ali kolibo. »Vsaka hiša ima popolnoma svoj stil. Magično!« Lepota mandal jo je tako očarala, da je izrisala svoje mandale in jih vgradila v steklen nakit. »Dodaten efekt nakitu dajo steklene kapljice, ki jih zalepim na mandale, steklo namreč slikice malo poveča in s tem doda mandalam dodatno dimenzijo magičnosti. Pri uhanih uporabljam epoxy smolo, da so bolj lahki,« nam je zaupala ustvarjalka, ki je ugotovila, da je risanje in opazovanje mandal prava meditacija.

LadyArtTalk

LadyArtTalk

LadyArtTalk

LadyArtTalk

LadyArtTalk

LadyArtTalk

 

Tadeja Jakop – WoodMag: Sestavljanka neštetih oblik za iskanje ravnotežja

Tadeja Jakop je ustvarjalka mandal in avtorica zanimive igre WoodMag, pri kateri iz lesenih koščkov različnih oblik in velikosti sestavljamo mandale in vzorčke. »Izdelava mandale skozi igro otrokom in odraslim odkriva in krepi kreativnost, domišljijo, koncentracijo, potrpežljivost in vztrajnost v iskanju harmonije. Ustvarjanje mandal je iskanje ravnotežja med različnimi elementi in barvami. Ker se vzorci v mandali običajno ponavljajo, nas le-to postavi v stanje meditacije uma, kjer lahko opazujemo kako le-ta deluje, hkrati pa se umiri, odklopi od vsakdanje rutine,« smo izvedeli od Tadeje, ki sestavljanko priporoča odraslim s preobremenjenim umom in hiperaktivnim otrokom. Lesene koščke WoodMag pa lahko uporabimo tudi kot štampiljke z njimi ustvarjamo slike, okrašujemo stene, omare in druge kose pohištva.

WoodMag

WoodMag

WoodMag

WoodMag

WoodMag

WoodMag

WoodMag

WoodMag

WoodMag

 

Maja Paliska – Crystalline Mandala Art: Mandale izžarevajo določene energije

Maja Paliska je intuitivna umetnica, ki ustvarja energijske angelske mandale po navdihu, kot pravi sama skozi odprto povezavo z angelskimi svetovi. »Vsaka mandala skozi preplet barvnih odtenkov govori svojo zgodbo, izžareva določene energije, ki napolnijo dom z obiljem, ljubeznijo, mirom, kreativnostjo in harmonijo,« nam je zaupala umetnica, ki mandale slika na slikarsko platno z akrilnimi barvami, njihovo energijo pa okrepi z bleščicami in reliefnimi konturami, prav poseben čar pa slikam dodajo poldragi kamni in kristali.

Crystalline Mandala Art

Crystalline Mandala Art

Crystalline Mandala Art

Crystalline Mandala Art

Crystalline Mandala Art

Crystalline Mandala Art

Crystalline Mandala Art

Crystalline Mandala Art

 

Tanja Prezelj – Bird Shaman: Mandale lahko vzbudijo močna čustva

Tanja Prezelj je ustvarjalka mandal, ki jih z akrili slika na kvadratna in okrogla platna, najnovejša kolekcija mandal pa je ustvarjena izključno iz pikic. Barve izbira po občutku, barvne kombinacije pa pri njej in pri gledalcu lahko vzbudijo določena čustva. »Z opazovanjem mandal se misli umirijo, saj mandala ustvarja red iz kaosa. Ko začnejo, kot pri mandali, tudi v naših mislih, stvari padati na svoje mesto, nam to vzbudi občutek miru in tega, da je vedno vse prav. Tudi risanje in barvanje mandal nadvse pomagata pri sproščanju in koncentraciji,« je prepričana Tanja, ki je ustvarila tri pobarvanke, vodi pa tudi delavnice slikanja mandal za odrasle in delavnice barvanja mandal za otroke.

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Bird Shaman

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 5. septembra 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.