Prisluhnite ptičjemu petju

Prisluhnite ptičjemu petju

Med slovenskimi ustvarjalci smo tokrat poiskali pet zanimivih izdelkov s podobo ptic. Naj vam polepšajo dan s posebnim skritim sporočilom, naj vas spremljajo po svetu ali pa nudijo zavetišče vašim oblačilom.

 

1. Ptice, ki potujejo po svetu

Pod blagovno znamko 3 Ptice nastajajo uporabni reciklirani izdelki za ljudi, ki jim je mar za svet. »Toaletke in drobižnice so narejene iz rabljenih oblačil ali iz ostankov blaga šivilj. Platnene vrečke šivajo varovanci v Zavodu Dornava, sama pa jih ročno poslikam, poštampiljkam, potiskam,« smo izvedeli od Anite Pukšič, ki stoji za tem ustvarjalnim imenom. »Všeč mi je občutek, da dam nečemu staremu, zavrženemu, novo življenje. In da ti izdelki potem z mojimi strankami potujejo po vsem svetu.«

3 Ptice

3 Ptice

3 Ptice

 

2. Ptiček s simboliko pomladi in prinašanja sporočil

Pod blagovno znamko Lenn je Alenka Hudales ustvarila Ptička želja (WishBird). »V času novoletnih praznikov sem opazovala otroke, s kakšnim veseljem pišejo dobrim možem želje na listke in jih nastavljajo pod smreko. Pomislila sem, kako hitro je minil ta čarobni čas, ko je bilo vse mogoče. Odrasli smo nekje na tej poti nehali verjeti, da to še vedno lahko počnemo. Utrnila se mi je ideja o ptičku, ki nosi v sebi simboliko pomladi in prinašanja sporočil. Ptička sem oblikovala kot del Lenn kolekcije; združila sem ga z idejo zapisovanja lepih misli in želja in tako ustvarila res poseben izdelek z zgodbo in dobrim namenom.«

Lenn

Lenn

 

3. Ptički, ki so naravnani k ekološkemu načinu življenja

Ustvarjalka Urška Colarič pod ustvarjalnim imenom Voleska ustvarja lesene broške. »Lesene broške so izdelane iz slovenskega lesa, so trajnostne, spodbujajo k odkrivanju naše prvinske narave in so naravnane k ekološkemu načinu življenja. Njihov dizajn je plod moje domišljije, navdih za motive pa iščem skozi preživljanje časa v naravi,« nam je zaupala ustvarjalka, ki je svojo ljubezen do ustvarjanja z lesom razvijala že od majhnega, njen dedek je bil namreč lesar in je v svojem delu neizmerno užival, tako kot zdaj v ustvarjanju lesenih brošk, med katerimi so tudi številni drugi motivi iz živalskega sveta, uživa Urška.

Voleska

Voleska

Voleska

Voleska

Voleska

 

4. Motiv ptic jo spremlja od samega začetka

Ustvarjalka glinenih izdelkov Klavdija Sakovič, ki se predstavlja pod imenom It’s Pepa, vsak svoj izdelek ročno poslika in mu še kako drugače doda svoj pečat, ker pa ima njena domišljija pogosto krila, boste na številnih njenih izdelkih našli motive pisanih malih ptic. Te kljunate živali jo skozi ustvarjalno pot spremljajo že od samega začetka, ko jih je kot broške izdelovala še iz univerzalne modelirne mase bele barve. Danes je njeno delo osredotočeno na oblikovanje uporabne keramike za dom iz bele gline, ki jo umetelno poslika s tankimi čopiči, a izdelavi brošk v podobi ptic še kar ostaja zvesta.

It's Pepa

It's Pepa

It's Pepa

 

5. Leseno drevo s ptički

V družinskem ateljeju Artajda nastajajo leseni izdelki, med katerimi je kar precej povpraševanja za izdelke z motivi ptic. Med ponudbo se znajdejo tako ogrlice z lesenimi obeski ptičkov, kot tudi drugi uporabni izdelki. Lesene hiške so ročno poslikane in primerne za shranjevanje barvic ali pa kuhinjskih pripomočkov, uporabni so tudi leseni obešalniki za oblačila, zanimivo pa je kar meter visoko leseno drevo s ptički in s kljukicami za obešanje otroških oblačil.

Artajda

Artajda

Artajda

Artajda

Artajda

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 7. marca 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.