NewSloSouvenir: Kreativni sodobni slovenski spominki

NewSloSouvenir: Kreativni sodobni slovenski spominki

Fakulteta za dizajn je zadnji dan avgusta v sodelovanju s podjetjem IQbator in Slovenskim etnografskim muzejem predstavila idejne koncepte novih slovenskih spominkov NewSloSouvenir, ki so nastali v sklopu projekta ‘Po kreativni poti do znanja’.

V interdisciplinarnem projektu, ki sta ga sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, so študenti Fakultete za dizajn, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za management Univerze na Primorskem preiskovali slovensko tradicijo in simbole naše dežele ter jih na samosvoj način predstavili v paleti izvirnih in oblikovalsko dovršenih ter uporabnih spominkov, ki bodo v kratkem na prodaj v Slovenskem etnografskem muzeju, so pa od začetka septembra na ogled v prodajalni The Slovenia Shop na Slovenski 17 v Ljubljani.

 

1. Petra Šink – KooKoo

Silhueta zemljevida Slovenije, ki spominja na obliko kokoši, je navdahnila kolekcijo tekstilnih izdelkov za dom in prosti čas, vzorec na figuri pa je na sodoben način interpretirana čipka.

Petra Šink – KooKoo

Petra Šink – KooKoo

Petra Šink – KooKoo

Petra Šink – KooKoo

 

2. Erika Korošec – Carnation

Linijo sestavljata dve dekorativni leseni škatlici s slovenskim motivom nageljna. Prva škatlica skriva čokolado v obliki nageljna, razprto se lahko uporabi kot stojalo za prtičke, zložena pa služi kot podstavek. Druga škatlica ima dodane podstavke za kozarce, razprta ima obliko zvezde ali ljubljanskega zmaja, služi pa kot podstavek za svečo.

Erika Korošec - Carnation

Erika Korošec - Carnation

Erika Korošec - Carnation

Erika Korošec - Carnation

 

3. Bea Brufach – Trileska

Dovršena in sodobno oblikovana kolekcija pripomočkov za kuhinjo predstavlja tri slovenske znamenitosti – ribniško suho robo, klekljano čipko in Triglav. Slovenska tradicija je tako zajeta v enem izdelku, z uporabo novih tehnologij pa prilagojena potrebam sodobnega uporabnika.

Bea Brufach – Trileska

Bea Brufach – Trileska

Bea Brufach – Trileska

 

4. Estera Rezar – Kura/Cure

Nabor zdravilnih zelišč – kamilica, šentjanževka in materina dušica – za lajšanje značilnih slovenskih tegob – zavisti, stresa in depresije – je predstavljen tujcem skozi humor. Zelišča so shranjena v medicinskih brizgalkah, ki so opremljene z zabavnimi ilustracijami, duhovitim opisom simptomov in navodili za uporabo.

Estera Rezar – Kura/Cure

Estera Rezar – Kura/Cure

Estera Rezar – Kura/Cure

Estera Rezar – Kura/Cure

 

5. Lea Rovina – Wooda

Kolekcija štirih steklenic predstavlja naravno bogastvo Slovenije – pitno vodo in les oljke, bukve, oreha in smreke. Lesene zamaške na steklenicah dopolnjujejo tipični vzorci strukture slovenskih avtohtonih drevesnih vrst lesa, ki so reliefno vtisnjeni na površino steklenic.

Lea Rovina – Wooda

 

6. Gal Gregorc – S kuro na turo

Serija razglednic obsega zabavne ilustracije lika kokoši, ki se poda po tipičnih slovenskih turističnih mestih in pokrajinah, od koder prejemnikom pošilja lepe pozdrave.

Gal Gregorc – S kuro na turo

Gal Gregorc – S kuro na turo

Gal Gregorc – S kuro na turo

Fotografije: Domen Lo, Metka Pravst

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 12. septembra 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.