Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Mlada oblikovalka Lara Podvršič ima atelje umetniškega ročno izdelanega nakita iz plemenitih kovin v Grosuplju, ki pa ni zgolj delovni prostor, pač pa odprta delavnica za radovedneže ter prostor za druženje in pogovore o življenju.

Vaš Atelje ni običajen umetniški prostor, zakaj?
Atelje DR se nahaja v Vodičarjevi hiši, v kateri je hkrati tudi najbolj ohranjena furmanska gostilna v Sloveniji. Je prostor, kjer vedno znova srečam in spoznavam samo sebe. Srečo imam, da je prostor, kjer poslujem, tudi moja največja svoboda in večni izziv; skozi čas je postal poleg prodaje in ustvarjanja nakita iz plemenitih kovin tudi družaben prostor, kamor se pridejo ljudje pogovarjat o življenju, opazovati ustvarjanje in kreacijo v odprti delavnici, igrati na klavir, ki je tudi del ateljeja.

Zakaj ste blagovno znamko, pod katero ustvarjate, imenovali Atelje DR?
Atelje DR je izpeljanka iz Zlatarstva DR, ki ga je ustvaril moj pokojni stric pred leti. Pred štirimi leti sem ga prevzela in običajno zlatarstvo preuredila v atelje umetniškega nakita. Kratici DR sem pustila kot spomin na nekoga, ki mi je postavil temelje, da lahko tudi na zunaj živim svoj notranji svet.

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Kako bi kot oblikovalka opisali svoj nakit – kaj ga dela edinstvenega?
Edinstvena je njegova narava obstoja: z oblikovanjem nakita oblikujem svojo osebnost in s tem pravljičen svet, ki ga vidim ter čutim znotraj sebe, postaja hkrati tudi zunanji svet. Nikoli si nisem mislila, da je kaj takega mogoče. Ko pogledam svoje ustvarjanje nazaj, vidim, kako se mi spreminja pogled na oblikovanje samo, na dojemanje kreacije. Tako kot se spreminjam jaz, se spreminja tudi nakit. Vendar ima nakit Atelje DR že od samega začetka rdečo nit in sicer me privlačijo barvne kombinacije zlata in srebra ter njihovo prelivanje in gubanje samega materiala.

Tako kot se spreminjam jaz, se spreminja tudi nakit.

Kdaj se je pri vas pojavila želja po ustvarjanju nakita?
Ne spomnim se, da bi sploh kdaj čutila to željo tako določeno; ustvarjanje nakita je zgolj to, kar sem vedno bila – ko sem si zaželela nakit, sem si ga izdelala s prvim materialom, ki mi je prišel pod roke. Zame je bila to najbolj naravna pot. Nisem si mislila, da bo to moja življenjska pot.

Vas je kdo navdušil nad plemenitimi kovinami?
Plemenite kovine in s tem tudi dragi kamni so me poiskali z odprtjem Ateljeja. Učila sem se sama, vendar so mi veliko pomagali zlatarji in umetniki, ki so bili vedno odprti za moja vprašanja. Se pa učim obdelovanja kovin tudi danes in verjetno se bom učila, dokler jih bom obdelovala. Vsakič, ko jih prelivam in med seboj gubam, izvem kaj novega.

Moja inspiracija je življenje in s tem vse, kar zajema.

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Kaj pa je tisto, kar vas najbolj privlači pri ustvarjanju s plemenitimi kovinami?
To, kar čutim, ne bi poimenovala privlačnost, temveč namenjenost. Vsakič znova sem presenečena nad spoznavanjem lastnih globin in razsežnosti, medtem ko spoznavam plemenite kovine. S transformiranjem njih, transformiram svoj jaz. Z nobenim umetniškim udejstvovanjem se nisem počutila tako izpopolnjeno, kot se pri obdelovanju plemenitih kovin. Vendar ne gre zgolj za plemenite kovine – uživam v vsem, kar je v povezavi z njimi: obiski sejmov umetniškega nakita v družbi zlatarjev, kreiranje spletne strani, učenje poslovnosti, ki vsebuje tako vzpone in padce, pogovori o umetnosti, ki mi osvetljujejo še neraziskana področja.

Na vaši spletni strani je zapisano, da sledite inspiraciji na različnih področjih obstoja, vendar vas idejno najbolj navdušuje prepletanje posameznikove podzavesti in zavesti ter ljudje in njihov način delovanja na različnih nivojih obstoja. Kako se torej lotite izdelave nakita – na osnovi česa?
Najprej čutim, potem naredim, nato razmišljam, zakaj sem točno to naredila. Celoten skupek nekega obdobja – ljudje, dogodki, veselja, žalosti, razmišljanj, čustvovanj, hrepenenj – je kreacija, zajeta v mojem nakitu. Moja inspiracija je življenje in s tem vse, kar zajema. Najprej se mi ustvari slika ideje v glavi; ko jo do potankosti ustvarim v mislih, jo izrišem na papir. Nato po določenem času, začnem ustvarjati s kovino. Več kot delam, bolj je prvotna imaginarna slika podobna fizičnemu produktu.

Pravite, da nakit zaznamujejo zgodbe, ki se skrivajo v njem. So to vaši občutki in strast ujeti v fizično obliko posameznega kosa nakita ali so to tudi zgodbe ljudi, ki pri vas naročijo nakit za posebne priložnosti?
Moji občutki so ujeti in izraženi v kolekcijah; ko ustvarjam po naročilu, se čutenje in s tem želje in vizija nakita naročnika preplete z mojim. Naročnik sam je inspiracija za mojo kreacijo. Ni večjega zadovoljstva, kot videti nasmeh naročnika ob končnem izdelku. Posebne priložnosti so pa tako ali tako vse.

Laro privlačijo barvne kombinacije srebra in zlata.

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Do zdaj ste predstavili tri kolekcije – Alumnus, Perception, Theia Mania – imajo imena kolekcij kakšen poseben pomen, po čem se te tri kolekcije razlikujejo, imajo tudi kaj skupnega?
Skupna jim je zgoraj omenjena vizija mojega nakita, razlikujejo pa se po subjektu izražanja. Alumnus, kar latinsko pomeni učenec, predstavlja obdobje, v katerem sem spoznavala, da sem večni učenec edine šole, šole življenja. Perception – slovensko zaznavanje – ponazarja zavedanje številnih med seboj različnih pogledov določene situacije, ki pa so vsi del ogromne iluzije. Theia Mania je Platonov izraz, ki pomeni božanska norost: s tem je opisoval stanje ljubezni na prvi pogled, videti sočloveka v podobi boga. Sladko.

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjeno

V ponudbi imate tudi zaročne in poročne prstane – po katerih je več povpraševanja?
Povpraševanje po vseh vrstah nakita se iz leto v leto povečuje, vendar bi lahko rekla, da je povpraševanje po poročnih prstanih največje. Očitno je vedno več ljudem všeč, da lahko skupaj z mano ustvarijo prstane, ki nosijo v sebi njim lastno edinstvenost, njihov značaj.

Lara Podvršič – Pri obdelovanju plementih kovin se počuti izpopolnjenoSe naročila moških za zaročne prstane kaj razlikujejo od naročil parov, ki želijo, da jim izdelate poročna prstana?
Vsako naročilo je popolnoma unikatno, neponovljivo, drugačno – tako kot smo si različni ljudje.

Po objavah na spletni strani sodeč izdelate največ prstanov, a ustvarjate tudi drug nakit …
Do pred kratkim sem res najbolj čutila prstane in sem jih tudi največ izdelala. Vedno bolj se nagibam k raznovrstnosti nakita, trenutno imam v izdelovanju kolekcijo uhanov, zapestnic, obeskov in brošk v dizajnu blagovne znamke Atelje DR.

Kakšen nakit pa sami najraje nosite?
Nimam več najljubšega kosa. Niti ne nosim nakita, da me polepša. Nosim ga, ker se z njim preprosto počutim boljše. Obzorje postane svetlejše in možnosti neskončne.

Fotografije: Nostalgia

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 28. marca 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.