Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Tina Švajger Sivec – Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Tina Švajger Sivec je aktivna na različnih ustvarjalnih področjih – oblikuje tiskovine, ukvarja se z izdelavo nakita za vse priložnosti, je odlična ilustratorka, vse več pa dela tudi kot vizažistka – in vsa ustvarjalna znanja prepleta pod imenom Zapletina.

Katero ustvarjalno področje vam je najbolj pri srcu?
Pravzaprav v vsem, kar počnem, uživam. In ker se pri meni ustvarjalna področja prepletajo med seboj, tudi ime Zapletina ni iz trte izvito. Takoj, ko sem dobila v roke čopiče za ličenje, sem platno zamenjala za obraz. Sedaj lahko risanje in ličenje združujem. Ličenja pa sem se v osnovi lotila zaradi nakita, saj sem si želela, da bi lahko sama, na svoj način, predstavila nakit. Zato se težko opredelim, kaj najraje počnem.

Na vaši spletni strani v galeriji lepih stvari imate razstavljen čudovit nakit iz žice in perlic – od kod jemljete navdih za prepletanje?
Nakit ustvarjam že več kot deset let. Navdih je prišel sam od sebe. Prepleti in zapleti z žičko pa so me vodili k iskanju lastnega stila in oblike in upam, da si lahko domišljam, da sem v tem unikatna. Trmasto ostajam zvesta svojemu slogu, kar se tiče tehnike izdelovanja, poigravam pa se z različnimi barvnimi kombinacijami in pri tem nekoliko sledim tudi modnim trendom. Pri poročnem nakitu pa je izhodišče poročna obleka ali nevesta sama, morda čipka ali narava, zato je v njem ogromno rožic iz perlic ali kristalov, ki so zapletene s srebrno žičko.

Tina Švajger Sivec – Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Vaš poseben nakit nosijo celo zvezdnice svetovnega kova, kot je Severina!
Da je moj nakit nosila Severina, si štejem v veliko čast. Še danes je to projekt, ki se ga rada spominjam. Za izdelavo nisem imela veliko časa, le tri dni. V enem trenutku pa sem se zavedla, da držim v rokah nakit, ki je namenjen taki zvezdnici. Neverjetno!

Da je moj nakit nosila Severina, si štejem v čast.

Na kateri domači in na kateri svetovni zvezdnici bi najraje videli svoj nakit, katera ga tako rekoč pooseblja s svojim slogom?
To vprašanje je zelo na mestu, saj se zadnji mesec ukvarjam ravno s tem vprašanjem. Zasledila sem mlado slovensko blogerko, katere stil me je takoj pritegnil. To je Sara Zavernik. Všeč mi je zato, ker ima svoj stil in ni ‘žrtev mode’, kot premnoge mlade punce. Všeč mi je tudi Lorela Flego, ki ne ‘kriči mode’, temveč jo elegantno pooseblja. Med tujimi zvezdnicami bi svoj nakit z veseljem videla na Blake Lively. Vedno najde ‘styling’, ki jo loči od ostalih in menda sploh nima stilista! Velikokrat pa izbere kak poseben kos nakita, ki narekuje njen stil ali pa ga perfektno dopolni.

Tina Švajger Sivec – Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Imate v času priprav na poroke kaj več dela, navsezadnje oblikujete poročne tiskovine in poročni nakit?
Zelo rada delam poročni nakit. S tem sem tudi začela, ko sem se resno lotila oblikovanja svoje blagovne znamke Zapletina. Že od nekdaj je to izredno sezonsko delo in od januarja do avgusta sem navadno v veliki časovni stiski. Takrat se delo, tako zaradi poročnega nakita kot tudi poročnih tiskovin, velikokrat zavleče v noč, vendar me to ne moti, saj sem na to pripravljena. Potrebno je malo več organizacije pri razpolaganju s časom.

V Duplici pri Kamniku imate tudi svoj razstavni salon, ali tam tudi ustvarjate?
Res je, tam ustvarjam, Zapletina je moj svet. Obožujem ga, ker tam čas teče drugače. Imam mali razstavni prostor, malo delavnico in kotiček za ličenje, kjer razvajam svoje stranke. Pa smo spet tam, da stvari zapletam in prepletam.

Tina Švajger Sivec – Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Se vam kdaj pri ustvarjanju tudi zaplete, na primer, ko nimate ustvarjalnega dne – kako rešujete zagato, morda s spremembo ustvarjalnega področja?
Vidim, da me razumete. Točno tako je! Če mi na enem področju ne gre, ga zamenjam za drugega. Če se mi zaplete pri nakitu, ga pospravim v predal v mojem razstavnem prostoru, v njem se je nabralo kar precej neuspelih poskusov. Potem se velikokrat lotim kake skice, kar tako, da možgani začnejo razmišljati drugače. Če to ne pomaga, grem v naravo. Obožujem tek na dolge proge in se rekreativno ukvarjam s polmaratonom. Tek je zame oblika terapije in v naravi najdem mir, navdih, sprostitev, moč, energijo.

Ste tudi nadarjena ilustratorka, koliko otroških knjig ste že ilustrirali? Zasledila sem tudi, da ilustrirate knjige Ivana Sivca!
Do sedaj sem ilustrirala sedem otroških knjig. Ivan Sivec je moj tast in prav on mi je dal možnost in priložnost, da so nastale nekatere čudovite slikanice, ki jih sedaj berem moji petletni hčerki. To so projekti, ki bodo ostali tudi za mano. Zato upam, da bom še našla čaš za ilustracijo kakšne slikanice.

Po kom v družini pa imate ustvarjalno žilico?
Sedaj sem omožena v ustvarjalno družino, doma pa smo bili vsi bolj športno usmerjeni. Petnajst let sem trenirala umetnostno drsanje, oče je bil tudi trener. Morda bi lahko za kak dober ustvarjalni gen bila hvaležna moji mami, ki je odlična v kvačkanju in pletenju. Od nekdaj jo občudujem tudi v aranžiranju daril in cvetja, pa čeprav se nikoli ni profesionalno ukvarjala s tem.

Tina Švajger Sivec – Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Tina Švajger Sivec – Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Ustvarjate tudi angele poguma, modrosti, sreče – so to vaše originalne ilustracije?
To so moje ilustracije, h katerim sem se zatekla v trenutkih stiske, nesreče ali slabega počutja. Verjamem, da me nekdo čuva in če bi tej energiji lahko dala obliko, bi to bila ta mala dobrohotna bitja. In ker rada delim dobro, sem jih začela deliti ljudem okoli sebe. Odzivi so čudoviti!

Ste jutranja ali nočna ptica oz. kdaj je vaše ustvarjanje najbolj produktivno?
Nočna ptica, seveda! (smeh) Vsi, ki me poznajo, vedo, da pred prvo jutranjo kavo nisem najbolj prijetna družba. Čeprav zadnja leta, od rojstva hčerke Maše, ne morem biti preveč izbirčna, kdaj bi ustvarjala. Otrok rabi red in rutino. Kar pa ne škodi niti mojemu ustvarjanju, pomembno mi je le, da sem takrat sama in imam mir.

Na katero svoje ustvarjalno delo ste do zdaj najbolj ponosni?
Med ilustracijami je to slikanica Petelinja drsalna šola, vedno pa bom z veseljem pogledala sliko Severine z mojo krono.

Tina Švajger Sivec – Pri poročnem nakitu je izhodišče poročna obleka ali nevesta

Kakšni so vaši načrti za letošnje leto in kje se vidite čez 5 let?
Ne dolgo nazaj sem nepričakovano začela sodelovati z Martino Borščak, po mojem mnenju eno najboljših slovenskih vizažistk, ki je v tem kratkem času postala moja vzornica in mentorica. Tudi v tem letu želim z njo čim več sodelovati. Obožujem možnost, da ženskam z ličenjem omogočim, da se počutijo še lepše in bolj samozavestne. To me res izpopolnjuje, se pa na drugi strani tudi ne bi branila možnosti modnega ličenja za naslovnico kakšnega modnega časopisa. Rada bi imela tudi razstavo svojega nakita. Najraje skupaj s svojimi ilustracijami – ‘facechart’ ilustracijami ali modno ilustracijo. Ne vem, ali bo to v tem letu, ampak enkrat bo. Želim si razvijati blagovno znamko in nakit Zapletina do te mere, da bo prepoznana po svoji unikatni obliki. V prihodnje bi rada sodelovala z nekom, ki bo predstavljal moj nakit tudi bolj javno. Če mi to uspe v naslednjih petih letih, bom zelo ponosna.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 10. januarja 2017.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.