Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Tina Istenič je oblikovalka, ki je mnenja, da je oblikovanje nakita najbolj drzna oblika industrijskega oblikovanja, ki ponuja nešteto možnosti. Ravno to jo neizmerno privlači. “Nakit je čaroben objekt, s katerim se izrazim in olepšam,” je povedala sogovornica, ki se prepušča toku oblikovanja.„Kar v določenem trenutku pritegne mojo pozornost, pretvorim v obliko skozi svojo interpretacijo,“ je izjavila med intervjujem, v katerem nam je dovolila vstopiti v njen ustvarjalni svet.

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Preden ste začeli ustvarjati nakit, ste bili dejavni na področju ustvarjanja gibljivih slik, umetniški izdelki izpod vaših rok pa so bili video art projekti – na kakšen način se z njimi predstavljate javnosti?
Da, v času študija na Akademiji sem se intenzivno ukvarjala s konceptualno problematiko gibljive slike. Tako so nastajali video art projekti, v katerih sem raziskovala, kako slikarske principe pretvoriti v gibanje z uporabo digitalnih možnosti. Zadnjo razstavo Farewell sem predstavila v Novi galeriji Delavskega doma Trbovlje (Center Novomedijske umetnosti), kjer sem tudi prvič sebe postavila v prvo vrsto in pred kamero. Poleg umetniških videov so in še vedno nastajajo glasbeni video spoti, teh se je v zadnjih letih zvrstilo že kar lepo število. V zadnjem času se z videom ukvarjam predvsem za predstavitev Tglam kolekcij in tako medsebojno združujem vse svoje vrline in znanja.

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Kdaj vas je potegnilo v oblikovanje nakita, je bil za to odločilen kakšen poseben trenutek?
Z nakitom sem že od nekdaj zelo povezana, vedno mi je bil blizu in nekako del mene. Želja oz. potreba po oblikovanju nakita sega že v čas Srednje šole za oblikovanje, takrat sem ustvarjala predvsem nakit iz žice in prepletala perlice v raznorazne abstraktne oblike in tako pilila ročne spretnosti. Po končanem študiju je bila ideja o ustanovitvi lastne blagovno znamke le še neizbežno vprašanje, stvari so se začele korak za korakom premikati in mislim, da sem svojo pot pravilno izbrala.

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Vam znanje, ki ste ga dobili med študijem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, danes kaj pomaga pri snovanju novih kolekcij nakita?
Seveda mi pomaga. Po Srednji šoli za oblikovanje se je na Akademiji nadaljevalo odkrivanje in preučevanje, predvsem pa razumevanje likovnega jezika tako v praksi kot v teoriji. Naučila sem se gledati in videti stvari okoli sebe tekom vsakdana. Ampak z veliko discipline, truda in predanosti mi to ne pomaga kaj dosti.

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Kako bi na kratko opisali bistvo svojega nakita?
S svojimi izdelki združujem oblikovalsko snovanje z inovacijami sodobnega dizajna in tehnologij. Oblike so skrbno izoblikovani elementi vzeti iz narave, arhitekture in so posledica sporočanja vsega, kar me privlači. Zasnovane ideje izpeljujem do te mere, da je nakit nosljiv, praktičen in izžareva ženstvenost. Sem zelo samokritična in vedno gledam naprej, kako bi stvari razvila do popolnosti.

Po čem se vaš nakit razlikuje od ponudbe na našem tržišču?
Nikoli se z ničemer ne primerjam. Tglam nakit nosi lastno zgodbo, v kateri se izrisuje skladnost in usklajenost oblik, in je namenjen strankam, ki cenijo kakovost in drznost.

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Zakaj ste izbrali ustvarjalni material – kovino?
Z oblikovanjem v žlahtnih kovinah lahko dosežem raznovrstne kreacije in kakovost z dodano vrednostjo, bolj kot v katerem koli drugem materialu. Izdelku daje pridih večne elegance in svetlobni odboj od telesa. Tako privlači pozornost in vsakemu posamezniku poudari določen del telesa.

Ali ste kot industrijska in grafična oblikovalka vpeti v celoten proces izdelave nakita ali so vaše samo ideje, izvedbo pa prepustite drugim?
Sama nakit snujem od ideje, načrtovanja do 3D modela oz. prototipa v plastiki ali vosku. Za tehnični del pa poskrbijo v Zlatarstvu Skušek iz Ljubljane, sodelovala pa sem tudi z zlatarjem Petrom Dragoličem, ki mi je na samem začetku zelo veliko pomagal. Sem izredno vesela, da lahko sodelujem s tako utečeno ekipo, ki mi vedno prisluhne in tudi svetuje.

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Se pri oblikovanju nakita osredotočate na modne smernice ali vam je v navdih kaj drugega?
Modne smernice sicer spremljam, vendar se pri oblikovanju na njih niti ne oziram. Kar me v določenem trenutku privlači oz. pritegne mojo pozornost, pretvorim v obliko skozi svojo interpretacijo in ne gledam skozi oči trenutne estetike, sem to, v kar verjamem v določenem trenutku.

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetiš

Ali sami tudi nosite svoj nakit?
Seveda ga nosim, predvsem prstane in uhane. Skoraj ni dneva, da ne bi nosila kakega svojega kosa! Nakit mi že od nekdaj predstavlja nekakšen fetiš, je kot čaroben objekt, s katerim se izrazim in tudi olepšam.

Katera kolekcija vam je najljubša?
Tina Istenič: Ko oblikovanje nakita postane fetišHm, težko rečem. Izpostavila bi kolekcijo Rain, predvsem zato, ker je bila prva, s katero sem se predstavila širši javnosti in še vedno se spomnim, kako je nastala … v deževnem poletnem večeru.

Kakšen nakit pa se bo nosilo letošnjo jesen in zimo?
Za bolj hladne in turobne mesece prisegam na večje, masivnejše kose svetlečega nakita. Po navadi sem pozimi oblečena v temnejša oblačila in masivni uhani ali verižice zelo lepo poudarijo dele telesa. Sama za jesen in zimo pripravljam dve novi kolekciji in modne dodatke, ki bodo popestrili Tglamov nabor.

Fotografije: Jakob Helbl

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana, 16. avgusta 2016.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.