Modni minimalizem

Uhani, ki pokrijejo ušesno mečico, so priljubljen modni dodatek. Mi smo izbrali nekaj zanimivih kosov slovenskih oblikovalk, ki posegajo po različnih, tudi zelo nenavadnih materialih.

 

Miniji iz cementa

Avtorica ročno izdelane kolekcije KJconcrete uhanov, ki je unikatna in idejno zasnovana skozi proces skiciranja, je Katarina Jeraj, diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij, ki nakit izdeluje iz preverjene formule cementa. Ta zagotavlja močno in nelomljivo strukturo, ker pa sta mešanici cementa in pigmenta sestavljeni iz naravnih in okolju prijaznih materialov, nošenje njenih uhančkov na koži ne povzroča alergijskih reakcij.

KJconcrete

KJconcrete

KJconcrete

KJconcrete

 

Leseni uhani z različnimi polnili

Anja Rakun je svojo blagovno znamko lesenega nakita Varius razvila pred petimi leti, ko je zaključevala študij na Lesarski šoli v Mariboru, smer Oblikovanje materialov. Vsak uhan izdela ročno s pomočjo orodij, uporablja pa tudi različne vrste lesa. Najbolj je prepoznavna po lesenem nakitu, ki ga kombinira z različnimi dodatki – kot polnila uporablja blago, na les prilepi steklene kapljice ali pa uhane poriše s pirografom.

Varius

Varius

Varius

Varius

 

Iz premoga s črnim leskom

Marjeta Hribar je oblikovalka nakita iz nekaj milijonov let stare kamnine – premoga. V času, ko so se v slovenskih pragozdovih sprehajale praživali, je ta ustvarjalni material zadnjič videl svetlobo sonca, sedaj pa ga je izkopala in preoblikovala v ročno izdelan nakit z črnim leskom. Nakit, ki mu je nadela ime KUOLMi, nosi organsko obliko in vsak kos je unikatno oblikovan po volji narave.

KUOLMi

KUOLMi

KUOLMi

KUOLMi

 

Drobni in drugačni iz žice

Petra Jančar že dobrih sedem let ustvarja prepoznavne kose nakita, med katerimi je tudi precej drobnih in hkrati drugačnih uhanov. Zaključene celote nakita rada poimenuje in jim s tem vdahne zgodbo, zato pri njej rastejo ‘Rožice’, se bohotijo ‘Samsoni’, barvajo življenje ‘Mavrice’ in ‘Petit’ uhani. Prav vsi mali uhančki, za izdelavo katerih uporablja tehniko zvijanja in kvačkanja žice, so narejeni na 925 srebrni osnovi in ne povzročajo alergij.

Petra Jančar

Petra Jančar

Petra Jančar

Petra Jančar

 

Realistične miniature iz polimerne mase

Brlogarka je blagovna znamka miniatur in nakita, ki ga oblikovalka Renata Medved ročno izdeluje iz polimerne mase. Med različnimi kolekcijami nakita izstopajo ravno miniaturni uhančki, po katerih je tudi najbolj prepoznavna. Njene miniature so namreč izdelane tako realistično, da se posameznik vpraša, če so motivi – najrazličnejše cvetlice, raznoliko sadje in zelenjava – prav zares iz umetnega materiala in ne pravi, a le v pomanjšani različici.

Brlogarka

Brlogarka

Brlogarka

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka je Metka Pravst Primožič, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok. Po izobrazbi je komunikologinja, po poklicu novinarka in urednica ter avtorica besedil za različne naročnike (prispevki za medije, blogi, SEO besedila), po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.