Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič je ustvarjalka nakita, ki ga je od začetnega kvačkanja zanimivo nadgradila z ročno poslikanimi in vgraviranimi vzorci na lesenih osnovah. Spretnost s kvačko in odlične ideje ter smisel za fotografiranje in pripravljenost sodelovanja v različnih ustvarjalnih projektih pa jo vodijo k prepoznavnosti in uspešnemu poslovanju.

Kako se je začela vaša ustvarjalna zgodba s kvačkami?
Moji prvi poskusi kvačkanja so se začeli na vlaku proti Budimpešti in takrat si vsekakor nisem predstavljala, da me bo to pripeljalo do mojih ‘kvačk’, kot jih rada poimenujem, in da jih bom ustvarjala ne le zase, ampak tudi za druge. Da bi čas na vlaku hitreje minil, je moja cimra iz študentskega doma in takratna sopotnica, Helena, predlagala, da me nauči kvačkati. Moj cilj so bile najprej rokavičke, nato pa trak za lase, ampak ti prvi poskusi so bili seveda pričakovano neuspešni. Kvačkanja prvih uhanov in razvijanja spretnosti pa sem se lotila kmalu za tem.

Kvačkarije ste zanimivo dopolnili z lesenimi osnovami, ki jih tudi ročno porišete in poslikate – koliko časa nastaja en kos nakita?
V iskanju novih načinov izražanja in razvijanja vzorcev, ki bi moj nakit naredili prepoznaven in edinstven, sem preizkusila tudi poslikavo lesenih osnov in se nad nastalimi izdelki takoj navdušila. Na vprašanje, koliko časa nastaja nakit, pa je težko odgovoriti, saj zelo redko izdelujem en kos od začetka do konca. Praviloma izdelujem več kosov hkrati in po posameznih fazah, v čas ustvarjanja pa spada tudi čas, ki ga marsikdo spregleda, to je čas za iskanje ter naročanje materiala, za fotografiranje in obdelavo fotografij ter pripravljanje objav za družbena omrežja.

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Izdelovanje nakita je bilo sprva vaš hobi, kako je preraslo v osebno dopolnilno delo?
Začelo se je s preprosto željo, da si po neuspelih rokavičkah in traku za lase izdelam kvačkane uhane, nadaljevalo pa s pozitivnimi odzivi ljudi okrog mene, ko so kakšen kos mojega ustvarjanja opazili na meni. Vedela sem, da bo iskanje zaposlitve po končanem študiju in opravljenem pripravništvu težek izziv, zato sem se kmalu začela nagibati k ideji resnejšega ustvarjanja z namenom kasnejše prodaje in osebno dopolnilno delo se je takrat zdelo najprimernejše. Nadela sem si ustvarjalno ime Kvičke Kvačke, ki je domislica mojega fanta, oblikovala logotip, postavila spletno in Facebook stran, vmes pa intenzivno ustvarjala in pilila videz izdelkov.

Pri predstavitvi izdelkov so ključnega pomena dobre fotografije, zato veliko časa namenim tudi temu.

Kaj ste naredili za promocijo lastne blagovne znamke?
V začetku sem se posvečala predvsem prodaji na ustvarjalnih sejmih, v nadaljevanju pa sem zavzeto skrbela za redno objavljanje na družabnih omrežjih in urejanje spletne strani, z veseljem sem se odzivala na raznolika povabila in s svojimi izdelki sodelovala na licitacijah, v nagradnih igrah in podobno. Menim, da sem tako postala do določene mere prepoznavna na spletu to pa je vodilo v čedalje večje število naročil. Za promocijo sedaj ne skrbim več samo sama, saj sodelujem že s kar nekaj trgovinicami, ki moj nakit prodajajo v različnih slovenskih krajih.

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Zaključili ste študij likovne pedagogike na Pedagoški akademiji v Ljubljani, a se niste zaposlili kot likovna pedagoginja, pač pa ste od marca samostojna podjetnica. Kako se kot ustvarjalka znajdete v podjetniških vodah?
Med iskanjem zaposlitve sem vseskozi ustvarjala in ko se mi je ponudila priložnost ustvariti posebno kolekcijo nakita z graviranimi in ročno poslikanimi vzorci za Woodway, uspešno in znano slovensko trgovino z lesenimi izdelki, in trgovino na Ljubljanskem gradu, sem se odločila, da se bom ustvarjanju posvetila popolnoma. Prehod v samostojno podjetništvo zaradi prejšnjih izkušenj ni bil težek, je pa vse skupaj sedaj veliko bolj ‘resno’. Že od samega začetka sem namreč sama skrbela za vse od načrtovanja in izvedbe novih idej, nabave materiala, celostne grafične podobe, predstavitve izdelkov, spletne strani, strani družabnih omrežij do iskanja novih priložnosti za sodelovanje z novimi trgovinami ali podjetji, ki bi jih moji izdelki zanimali.

Bi bili raje zaposleni kot likovna pedagoginja ali se ukvarjali s čim drugim – oblikovanjem na primer, saj ste lani poleti zmagali na natečaju za mestni kino Ptuj?
Kot likovna pedagoginja sem tekom pripravništva skrbela za razvijanje in spodbujanje ustvarjalnosti otrok, trenutno pa mi zelo ugaja, da lahko razvijam svojo ustvarjalnost, nove ideje in predvsem, da imam pri tem popolnoma proste roke. Na natečaj Mestnega kina Ptuj za oblikovanje motiva za platneno vrečko, sem se prijavila, ker uživam v ustvarjalnih izzivih, zmaga pa je bila lepa potrditev, da je moje ustvarjanje smiselno in všečno.

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Svoje ustvarjalno znanje združujete tudi z drugimi uspešnimi ustvarjalci, s kom ste do zdaj imeli priložnost sodelovati in kaj so vam prinesla takšna sodelovanja?
Po tem ko sem pripravila nekaj preprostih navodil za izdelavo nakita, ki so bila objavljena v različnih spletnih in tiskanih medijih, sem na povabilo začela sodelovati s skupino ustvarjalcev, s katero pripravljamo različna navodila in nasvete ‘naredi sam’ za različne naročnike. To sodelovanje mi je v prvi vrsti prineslo ogromno izkušenj s področja načrtovanja in izvedbe projektov kot tudi stiliranja za večje naročnike. Pri ustvarjanju nakita pa sem moči že združila z ustvarjalko Catninas in nastala je posebna in zanimiva kolekcija prepleta najinih idej.

Kaj je do zdaj največji dosežek vašega ustvarjanja, na kaj ste najbolj ponosni?
Najbolj ponosna sem na to, da se je moja ideja o ustvarjanju nakita popolnoma osmislila in da sem ustvarila nekaj novega in prepoznavnega. Iz preprostih kvačkanih oblik sem razvila nakit iz poslikanih lesenih osnov, iz teh pa nakit z graviranimi in ročno poslikanimi vzorci, ki sem jih oblikovala sama. Hkrati sem ponosna na prav vsak pozitiven odziv posebej in ravno to je tisto, zaradi česar z izdelavo nakita vztrajam. Odličen občutek je tudi, ko od nekoga izveš, da je nekomu, ki ga sploh ne poznaš, tvoj nakit všeč in da z veseljem širi besedo o njem.

Občasno pripravim tudi kakšno fotografijo, ki prikazuje kakšno izmed faz nastajanja posameznega izdelka, saj sem ugotovila, da je ljudem to zanimivo.

Teja Pintarič: Kvačkanje v novejših kolekcijah uporablja samo kot detajl

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Trenutno je moj kratkoročni cilj postaviti novo spletno stran s sodobno spletno trgovino, da bo naročanje nakita enostavnejše in hitrejše. Hkrati že iščem načine, kako bom oživila nove ideje, ki jih ne manjka, v prihodnje pa bom poskusila uspešno sodelovanje s trgovinami in podjetji še razširiti. Če bom stremela k novostim in nenehno širila sodelovanja, bi se morala moja pot smiselno razvijati naprej, tako kot se je do sedaj.

Fotografije: Klemen Brumec in osebni arhiv

Članek je bil objavljen v reviji Jana, 6. septembra 2016.

Spremljajte naše objave s prijavo na e-novice ali pa nam sledite na Facebooku, Twitterju in Pinterestu.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.