Slovenski ustvarjalci reciklirajo: Vrhunsko predelani odsluženi materiali

Recikliranje je moderno in mnogi slovenski ustvarjalci navdih za ustvarjanje najdejo ravno v predmetih, ki so že davno odslužili svojemu namenu. Tistim, ki pristanejo v pravih rokah, je dano novo življenje, in mi smo izbrali reciklirane izdelke, ki se lahko pohvalijo z vrhunsko idejo, vsestransko uporabnostjo ali neprecenljivo estetsko vrednostjo.

Zračnica za pasom ali na rami
Urška Pirc, ki ustvarja pod blagovno znamko Črna Z-račka, navdušuje z izdelki iz odsluženih zračnic. Izpod njenih spretnih prstov nastajajo torbice, pasovi, denarnice, drobižnice in drugi galanterijski izdelki, ki navdušujejo zaradi drugačnosti.

 

Odpadne plastenke v obliki torbe
Blagovna znamka Kaaita se lahko pohvali z bogatim naborom recikliranih izdelkov. Nas so med izdelki iz odpadnih materialov najbolj prepričale torbe in copati iz filca, ki je izdelan iz odpadnih sestavin ali stisnjen iz odpadnih plastenk.

 

Papirnati nakit
Odpadni papir na novo zaživi v izdelkih blagovne znamke Sandre in Nadje Keržan S jewellery. Raznobarvne ogrlice, zapestnice, broške, uhani, prstani, obeski in obroči za lase so izdelani v japonski tehniki zgibanja papirja. Ne samo, da je nakit ‘eko’, je tudi zelo lahek, a hkrati trpežen, in dopolni sofisticiran videz žensk, ki želijo izstopati.

 

Kasete z novo vlogo
Odslužene kasete pod rokami umetnika Blaža Pogačarja, ki deluje pod blagovno znamko Fongy Fongalishes, dobijo nov smisel v podobi šik denarnic.

 

Stikalo za reševanje dilem
Sara Badovinac in Peter Zabret iz kreativnega tima PraPesa sta se domislila unikatne ideje. Z ogrlico SWITCH, ki je izdelana iz starodobnega stikala, boste s pritiskom na gumb rešili običajne življenjske dileme. Ostale njune domislice si oglejte na Facebook strani PraPesa.

 

Nostalgija na steni
Umetnik Matej Ocepek, ki se javnosti predstavlja na spletni strani Deček s soncem s proizvodi in storitvami za lepši dan, izdeluje tudi unikatne ure iz starih kaset.

 
 

Fotografije: Jani Peternelj (Črna Z-račka), osebni arhiv ustvarjalcev.

Avtorica prispevka Metka Pravst, kreativna in idejna vodja Ustvarjalnih rok, je po izobrazbi komunikologinja, po poklicu novinarka in po duši ustvarjalka blagovne znamke www.metibeti.com. Spremljate jo lahko na Instagramu, na Facebook strani MetiBeti, na Twitterju ali sledite njenim navdihom na Pinterestu. Pišete ji lahko na elektronski naslov metibeti@gmail.com.

Comments are closed.